6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIlie Şerbănescu: România nu va mai fi primită în zona euro

Ilie Şerbănescu: România nu va mai fi primită în zona euro

Analistul economic Ilie Şerbănescu este de părere că România nu va mai fi primită în zona euro şi că economia va continua şi în 2011 să resimtă efectele politicilor nefaste din anii anteriori, potrivit Agerpres.

„Nu vedeţi că s-au lecuit de România? Nu mai vor să ne primească nici în Schengen. Le-a venit mintea la cap. Astea sunt poveşti politice (n.r. – că ţara noastră va adopta euro), de interese, gen Banca Naţională. Oamenii s-au prăjit cu Grecia. Nu vor mai primi alţii şi mai şi”, a spus Şerbănescu.

Vorbind despre multitudinea de bănci universale în România acesta a spus că sunt atâtea cât le ţine viaţa. „Ele sunt atâtea pentru că în România băncile sunt într-un cartel. Nu sunt într-o concurenţă. Altfel le-ar scoate viaţa. O piaţă mică în fond, de oameni săraci şi care mai e şi în cădere ar trebui să fi dispărut bănci universale sau neuniversale. Dar nu au dispărut pentru că sunt într-un cartel. Pentru că sunt toate bănci străine. Daca ar fi româneşti ar fi dat unele faliment. La noi nu e piaţă, nu e concurenţă, nu e piaţă concurenţială”, a mai spus analistul.

Referitor la economia României în 2011 el este de părere că va continua „plata delirului anilor anteriori”. „Dacă vom fi pe 0 va fi chiar bine. Altfel, va continua plata şi altcineva să plăteasca decât cererea internă, adică oamenii, nu văd alţi plătitori. Scăderea doar a salariilor nu duce nicăieri. Nu e de ajuns. Ar trebui puşi la plată cei care au dus România în starea asta, respectiv băncile care au dat şi cei care au luat credite. Ăştia ar trebui puşi la plată ca să se redreseze economia. Nu îi pui la plată, numai pe ăia care nu au nicio legătură”, a explicat Şerbănescu.

Referitor la anul 2010, analistul este de părere că a fost un an predictibil. Vorbind despre afirmaţiile unor analişti, care spun că anul acesta România ar fi putut avea creştere economică, Şerbănescu a afirmat că astea sunt poveşti de adormit copiii.

„Nu avea din ce să fie creştere economică. 2010 a fost extrem de semnificativ din acest punct de vedere din cauza faptului că s-a întâmplat ceva ce este cam trecut cu vederea, respectiv creşterea fulminantă a exporturilor de 25-27%. Un an cu totul remarcabil. Dar nu a putut să mişte decât o mică porţiune din economie care nu reprezintă decât vreo 25% arătând în mod semnificativ că ceea ce poate trage occidentul din economia din România e o parte mică şi că acest lucru s-a încheiat. Ce a fost, a fost. Mai mult de atât nu se poate. Poate să crească occidentul cu 200%, mai mult nu are. Restul de 75% din economie trăieşte pe cerere internă, iar cererea internă trebuia să scadă pentru că o luase razna în cei 4 ani anteriori într-un mod nesustenabil. Aşadar poveştile cu daca făceam, măsuri anticriză dacă etc. sunt poveşti. Adică ce e anticriza? Măsuri de stimulare a consumului. Cine să plătească? Statul e în faliment, iar băncile nu-ţi mai dau bani pentru chestiile de consum. Aşadar nu avea de unde să provină creşterea economică”, a conchis Ilie Şerbănescu.

Cele mai citite

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate per locuitor

În anul 2022, cheltuielile medii pentru îngrijirea sănătății în Uniunea Europeană au fost de peste 3.600 de euro per locuitor, potrivit datelor Eurostat. România ocupă...

Zona Euro, tot mai în urmă față de SUA în cursa economică

Economia zonei Euro continuă să piardă teren în fața Statelor Unite, potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat vineri. Prognoza de creștere pentru Zona Euro...

ROBOR la 3 luni crește la 5,58%, marcând o nouă tendință pe piața dobânzilor

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019 și la creditele curente ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă