Nu vom ieşi foarte curând din criză, spun analiştii economici, iar avansul consemnat de industrie este insuficient pentru a susţine celelalte ramuri ale economiei.
Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III s-a comprimat în termeni reali cu 2,5% faţă de perioada similară a anului trecut. Industria a fost ramura care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate (4,2%), iar activităţile financiare au înregistrat un avans de doar 2,6%, în timp ce în celelalte domenii s-au consemnat scăderi, potrivit estimărilor Institutului Naţional de Statistică (INS). Cea mai mare cădere a fost în construcţii (aproape 15%). Reduceri ale volumului de activitate au mai fost în agricultură, silvicultură, transporturi şi telecomunicaţii.
Deşi industria a consemnat o creştere în trimestrul III, analiştii economici apreciază că aceasta este insuficientă pentru a antrena alte creşteri în economie. În Europa, scăderi ale economiei se consemnează doar în România şi Grecia.
Revenirea consumului, la anul
Şeful Institutului de studii economice Macroanalitica, Laurian Lungu, susţine că o revenire a consumului ar putea avea loc abia în semestrul al II-lea al anului viitor şi va fi nevoie de investiţii pentru a genera alte creşteri în economie.
„Ieşirea din recesiune depinde foarte mult de ceea ce se va întâmpla în acest sfârşit de an, de proiecţia de buget şi alte elemente cum ar fi disponibilizările, salariile bugetarilor etc., dar şi de situaţia din celelalte ţări ale Europei. În special investiţiile ar putea genera creştere pentru anii ce vin şi un efect multiplicator în economie. Creşterea din industrie este, deocamdată, prea mică. Scăderea estimată de Statistică în ceea ce priveşte PIB-ul era de aşteptat, nu este o surpriză”, a menţionat Laurian Lungu. Din punct de vedere al utilizării PIB, în trimestrul III cererea internă a scăzut cu 2,5%, comparativ cu perioada trimestrului II din 2009. Consumul final total s-a redus atât ca urmare a diminuării cheltuielilor pentru consumul final al populaţiei, cât şi a volumului de cheltuieli al administraţiilor publice care s-a diminuat cu 3%.
Un efect pozitiv asupra PIB-ului l-a avut evoluţia exportului. Volumul exporturilor de bunuri şi servicii a crescut cu aproape 15%, în timp ce volumul importurilor a avansat cu aproape 12%.
Creştere fragilă la exporturi
Nu vom asista curând la o ieşire din criza economică şi financiară, ne-a declarat analistul economic Matei Păun, care întrevede pentru anul viitor doar o stabilizare a economiei la 0%.
„Revenirea exporturilor nu este deocamdată suficientă, este o creştere fragilă şi încă avem mult de recuperat. La fel, şi în industrie, creşterea este insuficientă, o consecinţă a dezindustrializării României, începută în urmă cu zece ani. Creşterea din industrie e bienevenită, dar nu poate crea un suport suficient de susţinere şi pentru alte ramuri. Pe ansamblul economiei nu văd o revigorare semnificativă pentru perioada 2011-2012. Pe tot anul viitor, am putea ajunge să avem o stabilizare, să nu fim în picaj. Motoarele economiei nu funcţionează suficient pentru o revenire semnificativă”, a spus Matei Păun. Pentru perioada primelor zece luni ale anului, PIB-ul s-a comprimat în termeni reali cu aproape 2% faţă de perioada similară a anului trecut, scăderea fiind determinată semnificativ de reducerea volumului de activitate din construcţii, agricultură şi servicii.