Investitorii se încăpăţânează să contrazică studiile specialiştilor privind perspectivele de dezvoltare a judeţului Tulcea. În timp ce studiile specialiştilor arată că viitorul economic al nordului Dobrogei va fi marcat de dezvoltarea turismului şi a agriculturii, în această zonă au fost demarate investiţii de miliarde de euro în producerea energiei electrice.
Viorica Bâscă, directorul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Tulcea, a declarat că „74 de investitori au obţinut autorizaţii de mediu pentru construirea a 112 parcuri eoliene în care vor fi amplasate peste 1.500 de turbine eoliene pentru producerea energiei electrice. Proiecte pentru astfel de investiţii sunt mai multe, dar unele nu se pot realiza din cauza restricţiilor impuse de existenţa ariilor protejate din reţeaua de situri Natura 2000”. În decembrie 2010, la Agighiol a fost pus în funcţiune primul parc eolian construit de concernul italian Enel. Respectivul parc furnizează deja sistemului energetic naţional 30 de MW. Astfel de investiţii sunt în curs de finalizare şi în satul vecin Valea Nucarilor. La Baia şi Topolog funcţionează, de asemenea, turbine eoliene şi în alte zece locaţii au fost demarate astfel de investiţii. Energeticienii susţin că investiţiile în parcurile eoliene aflate în derulare în judeţul Tulcea vor costa peste cinci miliarde de euro şi vor furniza peste 4.000 MW.
Controverse ecologice
Eugen Petrescu, reprezentantul Societăţii Ornitologilor Români din judeţul Tulcea, spune că autorităţile sunt prea indulgente când emit autorizaţii de mediu pentru amplasarea turbinelor eoliene în judeţul Tulcea. „Studiile de impact de mediu realizate pentru aceste investiţii sunt formale, aceste instalaţii sunt amplasate pe coridoarele de migraţie ale păsărilor periclitate, iar studiile de impact nu fac referire la această chestiune”, susţine acesta. Directorul APM Tulcea spune că deocamdată nu există un studiu privind gradul de suportabilitate a instalaţiilor eoliene în nordul Dobrogei.
Ruşii investesc în centrale pe gaze
Şi firma Alro Slatina investeşte o jumătate de miliard de euro în municipiul Tulcea pentru producerea a 420 MW. Oamenii de afaceri ruşi realizează în incinta uzinei de alumină pe care o deţin în Tulcea o centrală electrică care va funcţiona cu gaze naturale importate din Federaţia Rusă. Primăria municipiului Tulcea a emis autorizaţie de construire pentru această centrală electrică. Construcţia termocentralei va începe până la finele acestui an şi urmează să fie finalizată în doi ani. Materializarea acestui program de investiţii ar permite judeţului Tulcea să producă aproape 5.000 MW, devenind astfel cel mai mare producător de energie electrică din ţara noastră.