„Prima dată am crezut că nu înţeleg bine. Am mai citit o dată, de două ori… până am înţeles. Adică Horodniceanu ne spune că au 4.770 de dosare in rem pe “fapte” care sunt deschise de mai mult de un an şi nici măcar nu au început urmărirea penală împotriva făptuitorilor? Asta miroase rău a gravă incompetenţă. Băi, băieţi, păi asta e şi ideea modificării Codului de procedură: să vă pună la muncă. Deranjează? Am înţeles. Sunteţi praf. Aţi avut şi protocoale şi ascultări şi Securitatea lângă voi şi staţi cu poponeţul pe 4.770 de dosare! Ştiţi vorba aia: dacă tăceai, filosof rămâneai!”, a scris Daniel Dragomir, pe Facebook.
Procurorul şef DIICOT, Daniel Horodniceanu, a anunţat, marţi, că articolul din noul Cod de procedură penală care impune clasarea dosarului dacă, în termen de un an, procurorul nu începe urmărirea penală faţă de persoană, ar putea duce la închiderea a 4.770 de dosare.
„Ar trebuie să fie dată de închiderea intempestivă a unui număr de 4.700 de dosare ca urmare a dispoziţiei şi, discutăm ipotetic în acest moment, potrivit căreia dosarele în care, după mai mult de un an nu a fost începută urmărirea penală in personam, vor trebui închise, vor trebui date clasare. 4770, cred. Cu cei de la Comisia Europeană (delegaţia MCV -n.r.) discuţia este pe principii, pe raporturile pe care România le are în acest moment cu Uniunea Europeană şi pe angajamentele pe care şi le-a luat şi pe obiectivele la care trebuie să fim parte şi pe care trebuie să le implementeze în legislaţia naţională. Fiecare şi-a expus punctul de vedere, fără a exista neapărat o susţinere sau a discuta neapărat doar împotrivă, ci fiecare a exprimat cum ar putea să fie afectat în principiu de aceste modificări”, a declarat Daniel Horodniceanu.
Fostul ofiţer SRI este cercetat de DIICOT în “Black Cube”, dosar în care este suspectat că ar fi intermediat legătura între cei care voiau să afle informaţii despre Laura Codruţa Kovesi şi angajaţii firmei. El a acuzat că procurorii tergiversează dosarul, în loc să îl trimită în judecată.