14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialS-a terminat criza? Taximetriştii măresc tariful

S-a terminat criza? Taximetriştii măresc tariful

Companiile de taximetrie se pregătesc să crească preţul pe kilometru, motivând scumpirile din ultimul an.

Peste 20% va fi creşterea de tarif pe kilometru, la taximetrele din Bucureşti, începând chiar din această lună. De la 1,39 lei/ kilometru, cât este în prezent tariful practicat în Bucureşti, va ajunge la 1,6- 1,7 lei. Majoritatea firmelor de taximetrie au depus la Direcţia de Transporturi a Primăriei Municipiului Bucureşti structurile de preţ, pentru a putea practica noul tarif majorat.

Încă de la declanşarea crizei economice, firmele de taximetrie au fost printre primele care s-au adaptat pieţei, scăzând tarifele pentru a nu pierde foarte mulţi clienţi.

Se aşteaptă un aviz

După doi ani de criză, deşi tarifele au fost menţinute la limita de jos, taximetriştii se văd nevoiţi să majoreze preţul pe kilometru în primul rând din cauza majorării preţurilor la combustibili.

Directorul de exploatare taxi de la compania Auto Cobălcescu, Nicolae Truşcă ne-a confirmat că urmează într-adevăr o mărire de tarif pe kilometru la transportul cu taxiurile.

„Nu mai putem rezista în condiţiile actuale. Am depus de câteva zile la Primăria Capitalei structura de preţuri şi aşteptăm avizul. De la 1,39 lei, probabil preţul va ajunge undeva la 1,7 lei/ kilometru. Nu este o creştere mare. De mai bine de un an de când practicăm tariful de 13,9 lei/ kilometru, preţul la GPL s-a dublat”, ne-a declarat Nicolae Truşcă.

Auto Cobălcescu este una din companiile mari din Bucureşti şi are un parc de taximetre care numără 1.000 de vehicule (maşini proprii şi taxiuri independente arondate). Auto Cobălcescu este compania care, la începutul crizei, a dat semnalul reducerii tarifelor, celelalte companii adaptând preţurile la această referinţă, la un nivel foarte apropiat.

Jumătate din tariful maximal

Reprezentanţii companiilor de profil spun că au putut menţine tarifele la o limită joasă pentru că aproape toate maşinile din parcul auto funcţionează cu GPL (gaz petrolier lichefiat- un amestec de hidrocarburi gazoase) şi al cărui preţ a crescut mai puţin decât benzina.

În prezent, tariful maximal pentru taximetrie fixat de Direcţia Transporturi a PMB este de 3,5 lei. De asemenea, reprezentanţii unei alte companii de taximetrie, As Taxi, ne-au confirmat că tariful pe kilometru se va majora chiar din această lună.

„Chiar din această lună se va majora preţul pe kilometru. Probabil va fi în jur de 1,6 lei/km. Am putut menţine o lungă perioadă de timp actualul preţ de 1,39 lei/ km, deoarece taximetrele noastre folosesc GPL şi doar câteva maşini ale colaboratorilor sunt pe motorină”, a precizat un reprezentant al companiei As Taxi.

Compania As Taxi are un parc auto care numără aproximativ 600 de vehicule folosite pentru transportul de taximetrie.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă