Inspectoratul de Stat în Construcţii susţine că Pasajul Basarab nu poate fi pus în funcţiune pentru că nu s-a făcut recepţia finală a lucrării. Edilul Capitalei le transmite autorităţilor să citească mai bine legea şi că „toată viaţa au pus piciorul pe frână să nu se termine nimic„.
ISC a cerut constructorului psajului Basarab un raport de evaluare tehnică a lucrării, care să fie transmis până la 30 iunie, concluziile documentului urmând să condiţioneze efectuarea recepţiei.
Primăria Capitalei a precizat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că Pasajul Basarab a fost supus tuturor testelor prevăzute de legislaţia în vigoare, rezultatele acestora confirmând siguranţa şi stabilitatea acestuia în cele mai dificile condiţii de exploatare.
Toate aceste teste au fost confirmate de către proiectanţi, consultanţi şi specialişti de renume în domeniu din România şi Spania şi consemnate în rapoartele pe care aceştia le-au înaintat către Comisie. „În acest moment, Pasajul Basarab este 100% sigur pentru punerea în exploatare”, arată Primăria Capitalei.
Întrebat, la deschiderea podului pentru pietoni, cum comentează faptul că reprezentanţi ai Inspectoratul de Stat în Construcţii susţin că Pasajul Basarab nu poate fi dat în folosinţă pentru că nu s-a făcut recepţia finală a lucrării, primarul Sorin Oprescu a spus: „Să mă mai lase. Să mă mai lase, să citească bine legea. Să mă mai lase cu prostii. Toată viaţa au pus piciorul pe frână să nu se termine absolut nimic. Era cineva inconştient să dea drumul la astea”.
Municipalitatea susţine că în Regulamentul de recepţie a lucrărilor de construcţie aprobat prin HG 273/1994, cu modificarile ulterioare, la articolul 3 se arată că recepţia lucrărilor de construcţii de orice categorie se realizează în două etape: recepţia la terminarea lucrărilor şi recepţia finală, la expirarea perioadei de garanţie.
Potrivit articolul 8, alineatul 2, „reprezentanţii proiectantului şi ai ISC nu pot face parte din Comisia de recepţie, aceştia având calitatea de invitat, numai la cele două faze de recepţie, a precizat Primăria Capitalei.
„Recepţia finală este convocată de investitor în cel mult 15 zile după expirarea perioadei de garanţie. Perioada de garanţie este cea prevăzută în contract”, potrivit municipalităţii.
Procesul verbal de punere în folosinţă şi dare în exploatare a Pasajului Basarab s-a făcut în baza articolului 31 din acelaşi Regulament, care nu prevede obligativitatea investitorului de a invita reprezentanţii ISC. În acest articol se precizează că „procesul verbal de predare-primire încheiat în aceste condiţii nu este un proces-verbal de recepţie pentru partea de lucrare în cauză, dar investitorul poate cere înscrierea în procesul verbal de recepţie, întocmit la terminarea lucrării în întregime a tuturor viciilor ascunse şi a celor decurgând din executarea necorespunzatoare”, a precizat Primăria Capitalei.
„În consecinta, reprezentanţii ISC demonstrează încă o dată că nu cunosc legislaţia, regulamentele şi normativele care stau la baza activităţii lor de zi cu zi”, a adăugat sursa citată.
Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării au declarat pentru că dacă nu sunt respectate prevederile legale referitoare la disciplina în construcţii, ISC poate sesiza Prefectura, care poate decide acţionarea Primăriei Municipiului Bucureşti în instanţă.