”Aceste măsuri ale autorităților române vin în directă contradicție cu recomandările Uniunii Europene pentru combaterea bolii, în directă contradicție cu articolele ștințifice care susțin strategia europeană cu privire la pesta porcină africană”, susțin reprezentanții Societății Ornitologice din România.
În documentul de pe site-ul Comisiei Europene – la articolul 8 este precizat că vânarea mistreților nu este o soluție, ci o problemă, dat fiind că turmele de mistreți infectați vor fi dislocate și vor întâlni alte populații pe care să le infecteze, precizează SOR.
Mai mult, din partea Comisiei Europene este recomandat ca vânătoarea de mistreți să fie interzisă, la apariția unor focare active. Ea poate fi reluată la trei luni după ce nu apar noi cazuri. Aceeași situație este și la European Food Safety Authority, care nu recomandă intensificarea vânătorii de mistreți, deoarece populațiile se pot muta.
În plus, vânătoarea nu reușește să reducă numărul de mistreți, animale foarte prolifice, astfel încât în doar câteva luni de zile numărul animalelor este la fel de mare. ”În ciuda recomandărilor și a strategiilor realizate de experți la nivel european, în România măsurile luate sunt exact pe dos. Nu doar că România permite vânătoarea porcilor mistreți, ba chiar duce măsurile la un nou punct extrem. Permitem vânătoarea de specii protejate, doar pentru că sunt prădători (cu păr și pene). Nu există niciun articol ștințific care să demonstreze că PPA se răspândește cu ajutorul păsărilor de pradă sau al animalelor necrofage”, se mai arată în comunicatul de presă al SOR.
Societatea Ornitologică punctează că articolele existente, care detaliază modalitățile de transmisie a bolii, nici măcar nu amintesc această posibilitate sau subliniază că probele de sânge luate de la rozători și păsări din zonele afectate de pestă porcină nu au conținut virusul.
Recomandarea SOR este ca autoritățile din România să combată focarele de PPA prin măsurile recomandate de autoritățile europene, nu prin tehnici care ar putea duce la extinderea focarelor. Vânarea în totalitate a speciilor de prădători în diverse zone ar crea dezechilibre imense în natura din România. Și nu este susținută de nicio dovadă recunoscută de oamenii de știință.