4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCat va imprumuta statul pentru salarii si pensii?

Cat va imprumuta statul pentru salarii si pensii?

» Pentru finantarea deficitului bugetar de anul viitor, statul are nevoie de 31 miliarde lei, in special pentru salarii si pensii.

Cu toate ca in ultimele luni statul a atras masiv finantare pe termen mediu, in special in valuta (circa 6 miliarde euro), presiunea de finantare pe termen scurt pare sa nu se fi redus deloc. Astfel, pentru achitarea obligatiilor de plata in 2010 statul are nevoie sa imprumute peste 12 miliarde euro (51 miliarde lei), echivalentul a 9,7% din PIB, spun analistii. Excluzand imprumuturile scadente anul viitor, de circa 18 miliarde lei, ramane de vazut cat va imprumuta statul pentru acoperirea salariilor cu personalul bugetar, cat pentru subventionarea bugetului de pensii si cat pentru investitii. "Daca tinem cont ca titlurile de stat scadente in 2010 sunt de circa 18 miliarde lei, iar deficitul bugetar e programat la 5,9% din PIB, reprezentand 31 miliarde lei, rezulta ca statul are nevoie in 2010 de aproape 50 miliarde lei, suma la care s-ar putea adauga arieratele din prezent", spune Vlad Muscalu, economist al ING Bank Romania.

 

Pentru 2009 cheltuielile de personal sunt estimate sa ajunga la 46,7 miliarde lei, echivalentul a 9,4% din PIB. Pentru anul viitor, factura cu salariile bugetarilor depinde de indeplinirea tintelor agreate cu FMI. La randul ei, factura cu pensiile s-ar putea ridica in acest an la 40 miliarde lei, din care 6,5 miliarde lei ar putea fi subventii de la bugetul de stat. Astfel, in conditiile in care pensiile ar stagna, iar somajul ar urma sa creasca pana la 10%, deficitul bugetului de pensii ar putea ajunge la 8 miliarde lei in 2010.

Vor scapa bugetarii de disponibilizari?
Conform acordului cu FMI, Romania trebuie sa coboare deficitul bugetar sub 5,9% din PIB in 2010, de la 7,3% din PIB in acest an. De asemenea, cresterea PIB pentru 2010 e estimata la 0,5%, pana la 525,1 miliarde lei. Anumite voci semnaleaza ca pentru reducerea deficitului bugetar statul va fi nevoit sa recurga la concedieri, dar exista si posibilitatea evitarii unei astfel de masuri, pe fondul cresterii veniturilor sau al reducerii investitiilor.
"Cand trebuie sa cobori deficitul bugetar la 5,9% din PIB, stii ce trebuie sa urmeze. Problema nu este ce facem, ci unde actionam. Nu poti mentine toate cheltuielile la acelasi nivel din 2009. Ori scazi numarul bugetarilor, ori reduci salariile, ori reduci investitiile. Sau cresti deficitul, dar ai probleme cu FMI", afirma Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Pe de alta parte, tot  conform acordului cu FMI, cheltuielile cu personalul bugetar trebuie sa coboare anul viitor la 8,7% din PIB, mai exact, la 45,5 miliarde lei.

Raportat la factura cu salariile din acest an, rezulta ca in 2010 ar fi necesara o reducere de doar 2,5%. "Conform Legii salarizarii unitare, toate salariile stagneaza in 2010, cu exceptia celor mai mici, care trebuie sa ajunga la 705 lei", spune Mihai seitan, ministrul desemnat al Muncii. Astfel, am putea asista ca, pentru incadrarea in tinta privind cheltuielile de personal agreata cu FMI, statul sa rezolve situatia doar prin 7 zile de concediu fara plata. "Pana nu apare bugetul e foarte greu sa estimam ce va face statul. Deficitul s-ar putea reduce pe fondul cresterii veniturilor, dar nu stiu daca e suficient", spune Muscalu.

Cele mai citite

Amprenta anuală de carbon anuală a TikTok ar putea fi mai mare decât cea a Greciei

TikTok se confruntă cu critici legate de impactul său asupra mediului, o analiză recentă dezvăluind că amprenta sa de carbon anuală ar putea fi...

Aderarea completă a României la Schengen, pe agenda Consiliului JAI din 12 decembrie

O propunere legislativă va fi destinată protecției copiilor în mediul online, obligând platformele digitale să raporteze autorităților cazurile de abuz sexual asupra minorilor Președinția ungară...

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...
Ultima oră
Pe aceeași temă