0.2 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSportDictionar adaugit de fraudare a alegerilor

Dictionar adaugit de fraudare a alegerilor

Partidele si-au perfectionat metodele de manipulare a electoratului si de controlare procesului electoral, existand chiar semnale ca se incearca fraudarea votului. Conform unor investigatii R.l., fiecare partid care detine controlul intr-un judet isi pregateste terenul pentru a tine sub observatie scrutinul si chiar pentru a influenta votul.

Votul se va exprima in functie de cine conduce administratia locala. Cu alte cuvinte, exista regula nescrisa ca primarul imprima culoarea politica a localitatii respective. Potrivit cercetarilor noastre, miza cea mare la acest scrutin a constituit-o numirea presedintilor si a adjunctilor sectiilor de vot. In mai multe judete, partidele au avut ca strategie de campanie ocuparea locurilor din conducerea circumscriptiilor electorale. si pentru ca in lege se spune ca sefii sectiilor de vot trebuie sa fie persoane independente, formatiunile au lucrat sub acoperire: persoane apropiate politic  s-au strecurat pe liste intocmite pentru tragerea la sorti. Cine a ajuns pe aceasta lista de "independenti"? Este vorba despre angajati ai prefecturilor, ai primariilor, ai consiliului judetean sau chiar de membri de partid care si-au dat demisia din partid cu putin timp in urma. Toti angrenati in functie de culoarea politica a celor care conduc primariile, prefecturile sau consiliile judetene.

Prefectul, agent electoral
La nivel national, partidul aflat la guvernare, PDL, si-a manifestat tendinta de a ocupa conducerea sectiilor de vot prin prefecturi. Legea spune ca prefectul intocmeste lista candidatilor pentru aceste posturi din circumscriptiile electorale. Lista ajunge apoi la presedintele de tribunal, care trage la sorti ocuparea posturilor. Exista insa si exceptii de la regula. In Vrancea, fostul prefect PSD a reusit sa-si intocmeasca propria lista de apropiati, care a fost apoi dublata de lista actualului prefect PDL. S-a ajuns ca PDL si PSD sa-si imparta sectiile de vot si sa controleze modul in care se va organiza scrutinul.

In schimb, in judetul Giurgiu, unde consiliul judetean, primaria resedintei de judet, dar si cele mai mari primarii sunt conduse de PNL, prefectul PDL nu a reusit sa-si impuna oamenii.  Pe lista sefilor sectiilor de vot au "scapat" multi oameni ai liberalilor, sub acoperirea secretarilor din primarii sau a angajatilor consiliului judetean. Presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu, avertizeaza ca exista pericolul fraudarii alegerilor prin politizarea conducerii sectiilor de vot. "Un presedinte poate foarte usor sa introduca la numaratoare zece buletine de vot. La 28.000 de sectii, se ajunge la 280.000 de voturi exprimate. Se poate ajunge la o mare frauda", a precizat Parvulescu.

Cine controleaza Birourile Electorale Judetene?
O alta metoda de a  influenta votul o reprezinta controlul exercitat la nivelul Birourilor Electorale Judetene. Cine controleaza BEJ poate decide ce reclamatii referitoare la campanie electorala si la scrutin sunt aprobate si care nu. Un exemplu in acest sens il reprezinta decizia Biroului Judetean Iasi (controlat de PNL-PSD), care a interzis afisarea panourilor privind referendumul lui Basescu. O asemenea masura a fost luata si la BEJ Giurgiu (unde functioneaza aceeasi majoritate anti-Basescu).  Un caz interesant in acest sens il reprezinta acelasi judet, Giurgiu, unde PNL controleaza Biroul Electoral Judetean prin intermediul altor partide. Astfel, reprezentantii UDMR si PNG sunt, de fapt, apropiatii primarului Lucian Iliescu. Formatiunea maghiara, condusa de secretara (Truta Melissa) viceprimarului liberal, Liviu Clejan, a depus lista de reprezentanti in toate sectiile de vot din intreg judetul, desi nu sunt decat 200 de unguri in Giurgiu.

Cu banul jos
O forma de frauda electorala ramane cumpararea directa a votului. In mai toate judetele se vorbeste de mita electorala. S-a mers de la folosirea ajutorului social, constand in distribuirea de catre primari de alimente primite de la UE, pana la strangerea buletinelor si intocmirea listelor pentru a plati cu "banul jos" votul exprimat. De altfel, in judete ca Dambovita, Teleorman, Vrancea si Giurgiu se vorbeste despre negocierea sumei acordate pentru un vot, care merge de la 50 pana la 100 lei. Un exemplu in acest sens il reprezinta un caz din Targoviste, unde un bulibasa  a mers pe la toate partidele pentru a negocia pretul pentru un alegator rom cu drept de vot. Un lider liberal din Dambovita, Dragos Paraschiv, membru in Delegatia Permanenta a organizatiei judetene, a recunoscut chiar ca "PDL da bani, PSD imparte mancare, iar PNL cumpara paturi".

Referendumul, diversiunea electorala
In asemenea conditii, turismul electoral ramane deocamdata doar o varianta palida de fraudare a votului. Infiintarea listelor speciale sperie multi politicieni si atrage criticile unor ONG. De asemenea, patru ONG au criticat dur organizarea referendumului lui Basescu in aceeasi zi cu prezidentialele, subliniind ca suprapunerea celor doua scrutine poate fi o forma de manipulare a votului. Romania libera a atras atentia inca de la inceputul campaniei electorale asupra confuziei pe care o poate crea folosirea aceleiasi liste permanente si pentru prezidentiale, si pentru referendum, desi alegatorul primeste trei buletine de vot (doua intrebari la referendum). In urma cu cateva zile, Guvernul a decis sa intocmeasca doua liste pentru cele doua tipuri de vot.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă