0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecial"UE are nevoie de un lider capabil sa gestioneze 27 de ego-uri"

„UE are nevoie de un lider capabil sa gestioneze 27 de ego-uri”

Euroentuziastul sef al diplomatiei finlandeze pledeaza pentru un "om forte" care sa faca din Uniune "un puternic actor mondial". Este cel mai putin diplomat dintre diplomati. Si cel mai putin finlandez dintre finlandezi. Daca e sa judecam dupa aspectul exterior al costumelor clasicelor si cravata si al indivizilor solitari pierduti in peisajul inzapezit. Din aprilie 2008, Finlanda prezinta lumii o fata atipica a ministrului sau de externe, Alexander Stubb, care se misca cu dezinvoltura in mediul urban zgomotos, un tip jovial si vorbaret, capabil sa glumeasca pe blogul sau dupa ce si-a facut exercitiile fizice in sort. Nu degeaba reprezinta cea mai prospera tara din lume, potrivit indicelui Legatum, care masoara bogatia in functie de bunastare, noteaza ziarul El Mundo, citat de Agerpres.

Euroentuziast convins el incearca sa-i contagieze si pe altii cu pasiunea pe care o are fata UE, a carei problema – spune el – este de a nu fi suficient de "sexy". Este si motivul pentru care a inaugurat acum trei ani un canal direct de comunicare cu cetatenii prin blogul sau care primeste 3.000 de vizitatori zilnic si unde mentine "o dezbatere publica si aprinsa" pe care o modereaza. "Politica europeana este foarte amuzanta", asigura cel care a tocit coridoarele de la Bruxelles timp de patru ani ca eurodeputat.

Iar aceasta Uniune Europeana se afla azi intr-un moment de rascruce. "Intreaga arhitectura internationala este in schimbare. Al doilea razboi mondial a lasat o lume bipolara, sfarsitul razboiului rece a marcat trecerea la unipolaritatea SUA, iar acum cu Obama intram intr-o noua faza multipolara, cu emergenta unor actori precum China, India, Japonia, Brazilia…", spune Stubb amintind ca este timpul ca UE sa decida ce rol trebuie sa joace. "Are ocazia sa devina un puternic actor mondial".

Pentru aceasta, trebuie insa sa aiba "personalitati puternice" la comanda. Mai ales acum cand Tratatul de la Lisabona prevede doi noi capitani la carma navei europene: presedintele si superministrul de externe. Stubb nu a vrut sa avanseze un nume de candidat la sefia UE, dar a dat cateva caracteristici. "Noul presedinte nu va deveni un nou Obama de la o zi la alta, dar trebuie sa fie o personalitate foarte puternica, respectata si sa se descurce cu 27 de egouri diferite".

Ministrul finlandez critica in mod voalat intalnirile private cu usile inchise in care se pune la cale desemnarea candidatilor. "Mi-ar placea ca nominalizarea sa fie mai transparenta, pentru ca este vorba mai mult de o selectie decat de o alegere". Si scoate in evidenta necestitatea "de a crea un spatiu european cu politicieni care sa nu priveasca prin lentile nationale". De unde si importanta de a fi cineva "cu suflet care bate pentru Europa": "Daca UE vrea sa aiba o adevarata politica externa trebuie sa vorbeasca cu o singura voce. Cand suntem divizati nimeni nu ne asculta. Cand vorbim intr-un glas, restul lumii aude".

Nu vrea sa intre in detalii privind aspirantii la posturi – cine spune ca premierul belgian Van Rompuy este favoritul? Intreaba el retoric. Exista o mare palarie cu 20 de nume favorite. Este insa de acord ca personalitatea candidatului poate inclina serios balanta. "Nimeni nu stia ca rolul Inaltului Reprezentant al externelor /PESC/ va fi important, pana cand Solana l-a scos in evidenta timp de zece ani prin personalitatea sa. Ar putea exista o situatie similara in cazul presedintelui UE", explica Stubb.

In privinta obiectiilor privind cateva nume puse pe masa – precum cel al lui Blair sau Aznar, al caror rol in razboiul din Irak ii priveaza de sprijinul unor tari – sustine ca mai importanta este "seria succeselor" candidatului, decat "trecutul lor" in judecarea deciziilor lor: "Atat Blair cat si Aznar au in spate realizari impresionate". Dar acest "puzzle" al desemnarii "este foarte complex", recunoaste Stubb. "Trebuie luati in considerare si cei mari si cei mici, cei din nord sau cei din sud, catolicii sau protestantii, membrii vechi sau cei nou veniti…". Ar fi insa o prostie ca in cele patru functii inalte ale UE sa nu fie nicio femeie. "Nu ar fi o imagine buna pentru Uniune", asigura seful diplomatiei finlandeze.

Indemnul sau este ca "trebuie sa fim mai creativi" in noua faza pe care o deschide Tratatul de la Lisabona. Ministrii de externe ai Celor 25 trebuie sa dea mai multa crezare noului superministru european. "Nu spun ca vor fi redundati, dar ar fi mai util sa fie considerati un fel de reprezentanti speciali in situatii de criza in functie de specialitatea lor". Despre UE spune ca "este cel mai important lucru care s-a intamplat continentului" mai ales capacitatea sa de extindere. "In mod lent, dar sigur, va trebui sa se abordeze cele trei faze viitoare pentru a include in Uniune, Balcanii si Turcia – extinderea strategica cea mai importanta prin calitatea sa de "punte" intre Europa si Orientul Mijlociu – si, desigur, Islanda".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă