7 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialCare pe care. Dar tara?

Care pe care. Dar tara?

Premierul desemnat va incerca astazi sa convinga Parlamentul sa-i dea nota de trecere pentru a putea guverna legal pana in luna decembrie 2009. Constient sau nu de riscuri, Lucian Croitoru va intra direct sub ghilotina coalitiei de la Grivco, fara sa tina seama de votul negativ dat de comisiile parlamentare celor 12 ministri propusi pentru noul cabinet si nici de avertismentele unor lideri ca acest guvern nu va trece niciodata. Omul lui Basescu nu a aplecat urechea la politicienii opozitiei, probabil, din trei motive: 1. Nu a dorit sa iasa din cuvantul dat presedintelui, pentru a nu-i strica strategia electorala valabila pana la alegeri. 2. Nu a vrut sa dea satisfactie unor partide cu candidati la presedintie, care l-au apreciat public pe Klaus Iohannis ca fiind mai capabil sa conduca un guvern, fapt ce l-a determinat sa-i refuze pe Geoana si pe Antonescu atunci cand, la consultari, i-au cerut depunerea mandatului a doua zi. 3.

 

Nu a voit sa faca de ras profesionalismul finantistilor din BNR, unde a lucrat multi ani, printr-o retragere fortata din cauza presiunilor politice venite de la adversarii PDL, partid care l-a sustinut nu demult pentru functia de vicepresedinte la Banca Nationala. Poate naiv, insa Croitoru a ales sa dea ochii cu parlamentarii opozitiei pentru a arata cum vede un economist cu experienta la FMI, neagreat de PSD, PNL si UDMR, trecerea Romaniei prin criza, riscand sa nu primeasca votul de incredere, in locul unei dezertari care l-ar fi putut scuti de multe momente mai putin placute venite din partea coalitiei de la Grivco. Multi spun ca premierul desemnat si-a facut-o cu mana lui acceptand sa intre intr-un joc politic in masura sa-i afecteze cariera in viitor. Altii considera ca Lucian Croitoru si-a depasit statutul de independent o data cu acceptarea strategiei puse la cale de Traian Basescu pentru a-si asigura locul pe lista guvernului ce urmeaza sa apara dupa data de 6 decembrie.

 

De unde rezulta ca Lucian Croitoru a stiut ce face si ce il asteapta, indraznind sa vina in Parlament cu sapte ministri luati de la Boc, pe care comisiile de specialitate i-au trimis la plimbare – exceptie face Blaga. Nu era nevoie de multa inteligenta pentru ca premierul desemnat sa constate ca actualii ministri Videanu, Berceanu si Pogea il vor pune in inferioritate fata de politicienii opozitiei din motive binecunoscute de toata lumea. Sunt oameni vazuti prost de liderii PSD si PNL, aflati in prima linie a PDL, fara performante notabile in cele zece luni de guvernare, care au fost demisi impreuna cu guvernul PDL in urma motiunii de cenzura. Cu toate acestea, Croitoru i-a adus in noua echipa de guvernanti ca pe niste profesionisti pursange, iritand la maximum opozitia cu multe zile inainte de confruntarea finala de astazi.

 

Adevarul este ca omul lui Basescu nu a urmarit decat sa-i determine pe parlamentarii opozanti sa intensifice atacurile asupra lui Basescu si a PDL, sperand ca astfel electoratul se va convinge de faptul ca liderii celor doua mari partide nu vor decat sa castige puterea fara sa tina seama de realitatea din jurul lor. Planul a reusit prin contributia directa a unor adversari politici, care au tinut musai ca guvernul Croitoru sa fie respins de ziua presedintelui – asta da lovitura! –, omitandu-se un lucru esential: amanarea examenului a favorizat Cotroceniul. Pur si simplu, sefului de stat i s-a pus pe tava un ragaz de sapte-opt zile, fapt ce-i va permite sa vina acum cu o alta propunere de premier, la fel de inutila, menita sa traga iarasi de timp, avand in vedere ca pana la primul scrutin au ramas cam trei saptamani.

 

Alianta de la Grivco nu a stiut decat sa defileze electoral, agitand apele in interior prin acuzatii reciproce lansate atat de Antonescu, cat si de Geoana, situatie ce a contribuit la prelungirea crizei prin mentinerea propunerii ca primarul Sibiului sa fie numit prim-ministru. In acest moment situatia politica arata la fel ca in ziua caderii guvernului Boc. Daca nu cumva mai rau, in caz ca punem la socoteala nemultumirea delegatiei FMI, care nu are cu cine sa mai discute despre o a doua transa a imprumutului cata vreme tara nu are un guvern legitim. Miza alegerilor le-a luat mintile tuturor, obiectivele nationale fiind reduse la o campanie electorala mincinoasa, purtata indeosebi in studiourile unor televiziuni inregimentate politic de la portar pana la patron. Nu stiu cat poate prinde la cetateni un astfel de comportament aberant devenit simbolic in plina criza politica.

 

Daca in asemenea mod se face reforma clasei politice, atunci nu este cazul sa mai visam la o stabilitate politica in Romania. Ce tratament exista pentru un astfel de feudalism electoral? Cumva joaca de-a premierul? Sau interpretarea Constitutiei dupa placul fiecarui lider politic? In nici un caz. Veti vedea astazi ca nimeni nu va plange dupa votul din Parlament. Nici macar guvernul propus de Lucian Croitoru, a carui misiune poate fi considerata indeplinita de sustinatori, nu va afisa pozitia invinsului in adevaratul sens al cuvantului. Cu atat mai putin coalitia de la Grivco, care va dezlantui veselia fara perdea a razbunarii avand convingerea ca a procedat corect fata de alegatori. Dar fata de tara?

Eliade Balan
Eliade Balan
Eliade Balan, redactor-sef adjunct coordonator
Cele mai citite

Regula U21, mai eficientă ca niciodată. Premieră absolută în Superliga după 8 ani de la implementare

Pentru prima dată de la introducerea regulii U21 în 2016, fiecare etapă din Superliga României a sezonului 2024/2025 a înregistrat cel puțin un marcator...

Aterizare de urgență a unui avion al companiei Swiss ce zbura de la București la Zurich. Fumul a ajuns în cabină

Un avion al companiei aeriene elveţiene Swiss, care zbura între Bucureşti şi Zurich, a fost nevoit să aterizeze de urgenţă luni la Graz, în...

Oportunitate pentru firmele din România: Sponsorizare ONG-uri și facilități fiscale

Pentru firmele plătitoare de impozit pe profit, cheltuiala cu sponsorizarea nu este deductibilă fiscal Firmele din România au la dispoziție o oportunitate valoroasă de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă