9.8 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSportBiografie Bogdan Aurescu, propus ministru de Externe

Biografie Bogdan Aurescu, propus ministru de Externe

Diplomat de cariera, Bogdan Aurescu, in varsta de 36 de ani, nominalizat pentru postul de ministru de Externe in Cabinetul Croitoru, lucreaza in MAE din 1996 si este artizanul succesului Romaniei in procesul de la Haga privind delimitarea platoului continental.

 

Potrivit site-ului Ministerului de Externe, Aurescu si-a inceput activitatea in MAE in cadrul Directiei Juridice si Tratate, ca referent relatii. Intre 1998 si 2003, a ocupat succesiv functiile de consilier in cadrul Cabinetului Ministrului, director de cabinet, director adjunct, director al Directiei Juridice si Tratate, director general al Directiei Generale Afaceri Juridice.

 

In perioada 2003-2004 a detinut, in cadrul MAE, functia de subsecretar de stat – Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeana a Drepturilor Omului, iar in intervalul 2004-2005 pe cea de secretar de stat pentru afaceri europene. Incepand din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul Romaniei pentru Curtea Internationala de Justitie, coordonand – pe tot parcursul procedurilor – activitatea echipei care a reprezentat Romania in procesul cu Ucraina de la Curtea Internationala de Justitie privind Delimitarea Maritima in Marea Neagra, finalizat la data de 3 februarie 2009. Are, in prezent, gradul diplomatic de ministru-consilier.

 

Este membru al Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga, membru supleant in Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept (Comisia de la Venetia) a Consiliului Europei si reprezentant supleant al Romaniei la Comisia Dunarii. Este de asemenea presedintele Sectiei de Drept International a Asociatiei de Drept International si Relatii Internationale si al Ramurii Romane a "International Law Association" (Londra), redactor-sef al Revistei Romane de Drept International, precum si membru al Colegiului de Redactie al revistei Curierul Judiciar.

Aurescu este, din 2004, lector universitar in cadrul Catedrei de Drept Public a Facultatii de Drept – Universitatea din Bucuresti (unde a predat sau preda Drept International Public, Drept Diplomatic si Consular, Organizatii si Relatii Internationale, Jurisdictii Internationale) debutand in activitatea didactica in anul 1998. A mai predat cursuri de drept international public si dreptul tratatelor si in cadrul altor institutii academice precum Academia Diplomatica/Institutul Diplomatic Roman si Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative. De asemenea, tot din 2004 este cadru didactic asociat la Universitatea "Nicolae Titulescu" din Bucuresti pentru predarea cursului de Jurisdictii Internationale la programul de Master de Drept International si European. In iulie 2006 a fost visiting professor la Facultatea de Drept a Universitatii din Hamburg, in cadrul mobilitatii ERASMUS Teaching Staff (TS).

Este doctor in stiinte juridice, specializarea drept, cu calificativul "foarte bine" si distinctia « Summa cum laude », cu teza "Conceptul de suveranitate si suprematia dreptului international" (2003).

In 2002 a primit din partea MAE "Diploma de merit pentru contributie de exceptie la activitatea diplomatica a Romaniei" si a fost decorat cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler. In 2007 i s-a conferit distinctia Ordinul Meritul Diplomatic in grad de Cavaler.

Este autor sau co-autor al unui numar de 14 volume in domeniul dreptului international si a cateva zeci de articole publicate in reviste romanesti si straine, cum ar fi "Revista Romana de Drept International", "Analele Universitatii din Bucuresti-Seria Drept", "Annuaire FranIais de Droit International", "The International Journal of Marine and Coastal Law", "Helsinki Monitor. Security and Human Rights", "European Yearbook of Minority Issues", "Revue Hellenique de Droit International", "Chinese Journal of International Law". Ca membru supleant (expert independent) al Comisiei de la Venetia, a fost sau este raportor sau co-raportor pentru opt rapoarte, opinii sau studii ale acestei institutii.

Cele mai citite

Incendii Los Angeles. Consulatul României, evacuat

În urma incendiilor devastatoare care au afectat Comitatul Los Angeles din statul California, autoritățile americane au cerut evacuarea clădirii Consulatului General al României la...

Klaus Iohannis, după admiterea României în Programul Visa Waiver: „Îi felicit pe toți!”

România a atins un obiectiv strategic major în relația cu Statele Unite, fiind inclusă în Programul Visa Waiver, ceea ce permite cetățenilor români să...

Prețurile apartamentelor vechi din București au crescut cu 8,6% în decembrie 2024

Inflația, criza politică și scăderea ofertei de locuințe noi au dus la creșterea prețurilor. În luna decembrie 2024, prețurile apartamentelor vechi au înregistrat un...
Ultima oră
Pe aceeași temă