» Fondul Proprietatea a obtinut pe primele noua luni un profit net record, de 655 milioane lei (156 milioane euro), cu 48% mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut.
Profitul istoric se datoreaza intr-o proportie covarsitoare (peste 80%) castigului obtinut din vanzarea participatiilor la CEZ Distributie si CEZ Vanzare. De asemenea, profitul a fost sustinut si de o a treia tranzactie cu grupul CEZ, si anume vanzarea participatiei la CEZ Servicii. In acest context, Fondul Proprietatea estimeaza ca va incheia anul cu un profit net de circa 690 milioane lei, cel mai probabil, profitul din ultimul trimestru urmand a rezulta strict din dobanzile incasate din plasarea a 2 miliarde lei in depozite bancare.
"Cele trei tranzactii cu CEZ au avut un impact semnificativ in rezultatele la noua luni, ele nefiind luate in calcul la estimarea pentru aceasta perioada. si in conditiile in care aceste tranzactii nu ar fi avut loc, Fondul este in parametri de profit datorita faptului ca veniturile din dividende sunt mai mari decat se estimase initial. E important de retinut valoarea profitului net, cu aproape 50% mai mare decat in 2008, care a fost un an cu rezultate bune", a declarat Daniela Lulache, directorul general executiv al Fondului Proprietatea.
Conform bugetului de venituri si cheltuieli, profitul net prognozat pe 2009 este de 212,4 milioane lei. Din vanzarea detinerilor la CEZ Distributie si CEZ Vanzare, Fondul Proprietatea a realizat un castig de 129 milioane euro, incasand 230 milioane euro, in conditiile in care costul investitiei a fost de 101 milioane euro. In plus, vanzarea participatiei la CEZ Servicii s-a incheiat pentru suma de 1,6 milioane euro, de opt ori mari mare decat costul investitiei si dublu fata de valoarea de piata data de un evaluator independent.
Predarea administrarii catre Franklin Templeton intarzie
Desi parea ca nimic nu mai poate opri preluarea administrarii Fondului Proprietatea de catre Franklin Templeton, deznodamantul se amana. Cu toate ca actionarii au aprobat termenii si conditiile contractului cu Franklin Templeton la adunarea generala din 7 septembrie, Ministerul de Finante – actionar majoritar – a anuntat ca adreseaza o cerere Comisiei de selectie sa reia negocierile cu viitorul administrator, in sensul reformularii sau completarii clauzelor contractuale, de natura a imbunatati protectia Fondului Proprietatea in cadrul acestui contract. In plus, Enache Jiru, presedintele Comisiei de selectie, care fusese mandatat de actionari sa semneze contractul cu Franklin Templeton, si-a declinat recent mandatul.
In continuare, familia Malaxa, care detine circa 8% din actiuni, propune spre aprobare, in adunarea generala, mandatarea avocatului Mark Alan Meyer, in vederea semnarii in numele si pe seama Fondului Proprietatea a contractului de administrare cu Franklin Templeton. Adunarea generala este programata pentru 26-27 noiembrie. Pe ordinea de zi ar putea fi inclusa si aprobarea contractului renegociat cu Franklin Templeton, daca Guvernul va aproba aceasta noua forma.