2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialInterviu cu Herta Muller (2007): "Traiesc in limbi imprumutate"

Interviu cu Herta Muller (2007): „Traiesc in limbi imprumutate”

Herta Muller s-a nascut in 1953 in Banatul romanesc. In timpul facultatii a fost membra a Grupului de Actiune Banat , o grupare contestatara a tinerilor scriitori germani din Romania. A avut o sustinuta activitate disidenta, de la simplul refuz de a colabora cu Securitatea pana la declaratii publice impotriva regimului comunist. Toate acestea nu au ramas fara urmari – in 1987 a trebuit sa plece din Romania, dupa tracasari greu de imaginat azi. Priveste asta ca o infrangere personala – Ceausescu a fost mai tare ca mine, spune ea. (Interviu realizat in 2007)

Ca vorbitori de germana, tinerii scriitori svabi din Romania aveau probabil o priza mult mai buna la contracultura occidentala a vremii decat romanii. Credeti ca asta v-a avantajat decisiv?

Da, pai am avut un acces mai direct, am citit aproape tot la Institutul Goethe , aici, in Bucuresti, in cursul anilor. Tot ce aparea in Austria, Germania, Elvetia, cartile erau aici la biblioteca si chiar daca nu erau pentru publicul larg, le stiam pe bibliotecare si ni le dadeau. Asa ca citeam aproape concomitent cu cei de acolo sau, in orice caz, nu mult dupa. Cred ca a fost un avantaj din multe puncte de vedere, si din punctul de vedere al conceptiei literare pe care ne-am format-o, dar si ca analiza sociala si politica. Stiam de anii 60- 68, dar nu eram de acord cu toate ideile vehiculate atunci. Citeam multe eseuri social-politice, ne interesa aspectul asta.
Cred ca si dictatura este o dimensiune care ne-a format

Prin aceasta priza s-ar putea explica si statutul de punct de reper esential pe care antologia Vant potrivit pana la tare il are pana astazi printre tinerii scriitori romani?

Probabil ca da. Da, pentru ca din nimic nu apare nimic. Nu se naste nimeni dintr-un gol si criteriile estetice si stilurile literare, toate vin de undeva si sunt o suma a tuturor lucrurilor pe care le consumi. Cred ca si dictatura este o dimensiune care ne-a format, lipsa libertatii si un fel de raspundere pe care o ai fata de tine, sa nu te compromiti, sa ramai integru. Pe mine literatura pe care o citeam m-a ajutat enorm in acest sens. Era un reper, ceva de care sa ma tin. Aici nu vorbesc de literatura explicit pe aceasta tematica, sociala, mi-a placut mereu proza poetica, densa, scrisa bine.

Declarati intr-un alt interviu ca ati parasit Romania cu ciuda ca sunteti fortata sa faceti asta. Acest sentiment a fost intretinut si de o integrare dificila in Germania? Cum v-ati adaptat acolo?

In Germania ma prindeau dupa accent ca vin din alta parte si ma priveau condescendent. Nu mai tin minte exact daca Cioran zicea ca emigrantul pierde tot in afara de accent. Nu ma deranjeaza asta, este de la sine inteles. Altele erau chestiile enervante, lucrurile simple, de zi cu zi, pe care ar fi trebuit sa le fac si la care ma incurcam. Te irita chestiile astea, esti un om matur si oamenii din jurul tau le fac mecanic.
In mod normal nu-ti faci o problema din cum bagi o moneda intr-un aparat. Dar daca nu reusesti, se uita lumea la tine, adica sari in ochi. Cand esti nesigur pe tine vrei sa le faci pe toate asa incat sa nu observe nimeni ca esti acolo.
Dar exact atunci sari in ochi, pentru ca nu poti sa faci astea fara greseala. i te incurci tot mai mult, in fine, era jenant.
Condamnarea comunismului: gest simbolic fara sens si deplasat

Ati simtit ceva special cand comunismul a fost condamnat oficial?

Mi se pare un gest simbolic fara sens, ba chiar deplasat. Eu am si refuzat sa particip la sedinta oficiala pentru ca mi-am zis nu-mi place si nu mi se pare democratic sa duci un teanc de hartii (Raportul Tismaneanu – n. red.) la un domnitor , Basescu, si el sa condamne ceva pe baza chestiei aleia. De ce, de ce el si cine e el? Noi, daca vrem sa fim o democratie, avem de luptat cu mentalitati, trebuie sa cream o justitie care-si face treaba si cum sa condamni comunismul, cand dosarele sunt inchise, eu nici nu stiu ce scrie in dosarele alea, in dosarul meu, de exemplu. Comunismul a facut crime grave despre care nu mai putem sti nimic. Cati oameni au murit la granita? Nu se stie, la asta ar trebui sa raspunda armata, granicerii si mai sunt atatea domenii, medicina a fost implicata Sunt domenii foarte extinse ce trebuie discutate si asta trebuie sa faca societatea civila in tara asta. Nu Basescu este cel care poate sa condamne comunismul. I s-a dat un morman de hartii si el a declarat comunismul un regim criminal. Asta nu el a stiut, asta eu am stiut. Acum, sa incepem cu gesturi simbolice dupa 15-20 ani mi se pare inutil si nu vad sensul acestui act teatral.

Cele mai citite

Atac cu cuțitul la Tel Aviv. Patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a fost eliminat

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, marți la Tel Aviv într-un atac cu cuțitul al cărui autor a fost ucis, au...

Crin Antonescu: America nu exista atunci când noi aveam forme de cultură, de civilizație, care sunt încorporate civilizației creștine, civilizației europene

Candidatul prezidențial al coaliției de guvernare, Crin Antonescu, s-a dezlănțuit, marți seară, la Antena 3 CNN, într-o retorică acidă la adresa politicienilor români care...

Gigi Becali se delimitează de Călin Georgescu: Așa cum m-a păcălit pe mine, a păcălit două milioane de oameni

George Simion și Gigi Becali bat în retragere în ceea ce privește susținerea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Dacă acum câteva săptămâni Simion îşi...
Ultima oră
Pe aceeași temă