Cine nu a inteles pozitia evaziva a lui Mircea Geoana avuta dupa autosuspendarea lui Octav Cozmanca a fost luminat luni de pesedistii suceveni, care l-au dat afara din partid pe semnatarul scrisorii otravite adresate conducerii PSD. Prezidentiabilul social-democrat a vrut sa fie delicat cu omul doctorului Oprescu pentru a evita o noua rabufnire a fostului organizator al partidului, destinata de data asta exclusiv celui care candideaza pentru functia suprema in stat. A considerat ca este mai bine sa lase orgnizatia judeteana sa-l "execute" pe Cozmanca pentru a nu fi acuzat de comportament dictatorial intr-un moment politic cu o stabilitate fragila in partid. In realitate, pe Geoana l-a durut teribil faptul ca a fost atacat din interior de un personaj istoric care stie foarte bine cum a ajuns presedinte si cine l-a sprijinit din culise la congresul din aprilie 2005.
Actualul lider pesedist sufera insa nu doar din cauza cuvintelor scrise de Cozmanca despre sotiile, soacrele, amantele, tradatorii, interlopii sau mafiotii din PSD, ci, mai ales, ca urmare a amenintarii ca autosuspendatul ar putea sa-i furnizeze "munitie" electorala lui Sorin Oprescu in situatia ca acesta va candida pentru Cotroceni. Sunt doi oameni cu vechime in PSD, buni cunoscatori ai "democratiei originale" pesediste, Cozmanca, mai ales, fiind un politician care stie ca pe apa drumul parcurs de actualul presedinte executiv pana sa ajunga in jiltul de sef de partid. De acest lucru sunt constienti si Mircea Geoana, si Ion Iliescu, cel din urma fiind nemultumit de fostul sau tovaras de arme doar pentru faptul ca a atacat global PSD, nicidecum ca l-a muscat pe liderul partidului, despre care nu are o parere prea buna.
Luati in calcul finalul declaratiei fostului sef de stat, cand spune ca, daca Octav Cozmanca ajunge oficial coordonatorul campaniei lui Oprescu, "lucrurile devin cu atat mai grave" si veti putea intelege in ce consta pericolul si cum scad sansele de reusita ale unui candidat lipsit de "experienta si formare politica", cu "inabilitati si stangacii" in comportament. In definitiv, ce vrea sa arate Cozmanca? Faptul ca PSD risca sa piarda o intrecere politica mergand pe mana unui politician neagreat in unele organizatii unde se face si la aceasta ora opozitie in partid. Prezenta lui Geoana pe lista prezidentiabililor nu ar insemna garantia unei victorii, ci, mai degraba, circumstanta pentru a pierde alegerile concomitent cu intrarea PSD intr-o criza structurala. Ca asa stau lucrurile sunt siguri, printre altii, Iliescu, Nastase si Mitrea, oameni care au vazut cum sunt marginalizati in perioada domniei lui Geoana de unii baroni cu potential mare de influenta asupra primului om din partid.
Solutia sa candideze un independent ar fi fost calea ideala pentru adjudecarea functiei detinute in acest moment de Traian Basescu. Acest mesaj poate fi citit printre randurile scrisorii care i-a adus excluderea lui Cozmanca dupa numai o zi de la publicarea ei in presa. Inauntrul ei se intrevede insa mana celui care l-a facut "prostanac" pe Geoana. Trebuie inteles ca atacul global al lui Cozmanca nu avea cum sa apara fara o consultare tovaraseasca prealabila intre semnatarul scrisorii si actualul presedinte onorific. Este posibil totusi ca Octav Cozmanca sa fi incalcat granita intelegerii, largind aria acuzatiilor din dorinta de a-l baga si mai mult in mocirla pe cel care s-a inhaitat cu unul ca Vanghelie. Din acest motiv Iliescu s-a simtit obligat sa-l atentioneze prieteneste pe fostul sau subaltern cu mustrari usoare referitoare la faptul ca PSD este bagat in aceeasi oala cu tradatorii si parvenitii.
Este clar ca nu toate indicatiile au fost respectate. Una a dispus Iliescu, alta a scris Cozmanca pentru a aduce vatamare inclusiv unor grupuri de interese care, sa o spun direct, erau semn de carte cand el se ocupa cu organizarea partidului, iar tatucul detinea functia de presedinte. In aceste conditii, Iliescu avea doua solutii: sa taca, dar lasa acuzatiile fara staif oficial, sau sa vorbeasca la general cu intentia de a-l lasa pe Geoana descoperit, lucru demonstrat prin pledoaria de fatada facuta ulterior. Prin urmare, in mod elegant, s-a pus umarul la candidatura lui Sorin Oprescu intr-un moment cand prezidentiabilul PSD, prins in menghina conflictu-lui din coalitie, se chinuie sa ia fata celui care agita mandria de a fi roman – acesta este Traian Basescu –, participand la fel de fel de petreceri pestrite pentru a se apropia de unii lideri din teritoriu cu influenta asupra electoratului.
Pana atunci insa, Cozmanca, o data ce a ravasit un pic partidul, are timp sa sufle din goarna pentru mobilizarea celor plecati intre timp din PSD, multi dintre ei politicieni compromisi, in scopul sustinerii primarului general in campanie. Unii dintre ei sunt oamenii lui Iliescu. Omul lui Iliescu este insa si edilul Capitalei. A nimerit bine, asadar, scrisorica lui Cozmanca. Macar pentru Basescu, daca nu cumva si pentru Sorin Oprescu, dar numai in situatia in care acesta nu va fi de acord sa fie ajutat la alegeri de fostii pesedisti, incompatibili cu vremurile de astazi. Pe asta mizeaza si "clientul" fostului secretar general. Veteranul Cozmanca a fost trimis la pensie de organizatia de partid suceveana la recomandarea unui candidat stresat nu de protestul magistratilor, ci de faptul ca vorbele lui Iliescu s-ar putea sa se adevereasca: "Daca Oprescu va candida, lucrurile vor deveni cu atat mai grave". Este evident pentru cine.