2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBatalia imobiliara: front blocat de lipsa banilor

Batalia imobiliara: front blocat de lipsa banilor

» Am facut recent un drum pe ruta Bucuresti–Peris–Butimanu cu intoarcere prin Crevedia– Buftea, zone in care agentii imobiliari isi petreceau aproape toata ziua de lucru prin 2006-2007. Amplasamente care atunci erau prezentate drept "loturi cu potential excelent de dezvoltare imobiliara" zac batute de soare, cu anunturi de vanzare infipte in bat precum crucile unor morminte razlete.

Marea batalie imobiliara a lasat in urma cativa mari invingatori si, mai ales, mici speculatori intrati prea tarziu intr-o lupta in care nu si-au dat seama ca sunt doar carne de tun.
Aiurea, pe campuri, mai rasare cate o vila ramasa la rosu; par avanposturi abandonate de indraznetii care au impins prea departe linia frontului. Captivi in spatele liniilor inamice, unii dintre "proprietari", raniti, asteapta inca salvari miraculoase. Altii s-au predat deja. Piata i-a tradat… Pana la urma, si agentii imobiliari au intors armele! O paranteza: am pus ghilimele mai sus pentru ca unii nu sunt cu adevarat proprietari. Sunt doar titularii unei credit si victime ale unor calcule care acum dau cu minus.

La o margine de drum plin de gropi, catre soseaua Butimanu-Crevedia, un carutas de prin partea locului spune povestea unui case cu etaj care n-a mai apucat sa imbrace tencuiala. "Au cumparat prin toamna lui 2007. Este o familie din Bucuresti. Au pus banii jos pentru 4.600 de metri si s-au imprumutat sa ridice casa. Ziceau ca vand din parcela ii dau banii inapoi la banca…. Misunau aia de la agentii dupa terenuri. Acum, nimeni nu mai intreaba. Da, de ce va intereseaza? Vreti sa cumparati?"

Loviti in plin de o realitate pe care o contraziceau vehement si, evident, interesat agensii imobiliari par sa fi trecut de partea vanzatorilor. Cel putin in cazul apartamentelor. La urma urmei, e criza: un comision mai mic e mai bun decat nici un comision daca tranzactia nu se face. Dar la case? "Da, au scazut presurile, dar mai mult la apartamentele de bloc, cele din fondul vechi. La case, scaderea nu e asa de mare. Proprietarii scad mai greu din pres, mai ales daca sunt si finisate". Cam asa ar suna, pe scurt, explicatiile agensilor imobiliari pe care i-am intalnit ori cu care am am vorbit la telefon, nemultumiti ca incapatanarea vanzatorilor si zgarcenia cumparatorilor ii lasa, practic, fara comisioane.

Agentii spun ca, intr-un fel, nordul Capitalei da tonul: daca preturile mai scad prin Pipera, Tunari sau Otopeni, si zonele de sud sau de est se mai duc in jos. Insa cuvantul de ordine este "blocaj", chiar daca intermediarii se feresc sa recunoasca deschis. "Ne mai suna unii care se arata interesati, dar mai mult cauta ocazii. Mai mult vorbim la telefon decat mergem la vizionari. Sunt clienti care spun: daca nu e o afacere buna, nu are rost sa ne mai deplasam. Spun ca revin si dup-aia nu mai suna", marturiseste agenta unei agentii ce se declara specializata pe zona sudica a Capitalei. De fapt, aveam sa aflu, "specializarea" a devenit un fel de moft printre agentiile de marime medie care inca mai supravietuiesc. "Am vinde oriunde, numai sa se vanda. Problema e ca lumea nu mai are bani!", se plange un tanar absolvent de ASE. Marcel a terminat in 2007 si s-a angajat la agentie inca din ultimul an. "Faceam bani de mers la mare intr-o saptamana! Numai ca nu puteam pleca, in weekend clientii voiau sa vada apartamente. Refuzam vizionari daca la telefon clientul nu parea hotarat sa cumpere. S-au dus lunile alea… Acum lucrez part-time si daca am o vizionare pe saptamana e bine. Am timp, da, cu ce sa plec ca nu mai sunt bani".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă