4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBanii capsunarilor au depasit fondurile europene absorbite

Banii capsunarilor au depasit fondurile europene absorbite

Desi criza a redus cu 40% transferurile romanilor care lucreaza temporar in strainatate, acestea au depasit volumul fondurilor europene absorbite de Romania.

Potrivit datelor BNR, in primul semestru din acest an, lucratorii romani de afara au trimis in tara 1,53 miliarde euro, fata de 2,52 miliarde euro in perioada similara a anului trecut. Totodata, romanii stabiliti in strainatate au trimis in Romania aproape 600 milioane euro, ducand totalul transferurilor private la 2,11 miliarde euro, fata de 3,19 miliarde euro in primele sase luni din 2008.

In acelasi timp, chiar daca au inregistrat un avans de peste 53%, pana la 1,254 miliarde euro, fondurile europene atrase (preaderare si postaderare) sunt inca la un nivel destul de modest in raport cu proiectele initiate si sumele disponibile. O absorbtie slaba va afecta programul de investitii ale statului si, implicit, cresterea economica din acest an. Specialistii reclama imobilismul autoritatilor de management si spun ca, in locul unor finantari de proiecte cu fonduri nerambursabile, dar strict controlate, sunt preferate finantarile de la buget, fara o supraveghere atenta.

Pe de alta parte, chiar daca a beneficiat de intrari de 1,25 miliarde euro din fonduri europene, Romania a contribuit cu 812 milioane euro la bugetul Comisiei Europene in primele sase luni, astfel ca beneficiul net a fost de 442 milioane euro. Situatia este usor imbunatatita fata de primul semestru din 2008, cand beneficiul net a fost de doar 80 milioane euro.

Pentru a compensa diminuarea incasarilor bugetare, autoritatile sperau ca 2009 sa fie anul absorbtiei fondurilor europene. Doar in 2009, Romania are la dispozitie fonduri structurale (nerambursabile) de 3,3 miliarde euro, din care in prima jumatate a anului nu a atras decat 0,9 miliarde euro, potrivit datelor Ministerului de Finante. De asemenea, la sfarsitul acestui an se termina si accesul la fondurile preaderare (PHARE, SAPARD si ISPA), din care Romania a atras pana acum 2,3 miliarde euro.
"Vom vedea la sfarsitul anului ce fonduri preaderare am avut la dispozitie si cat am atras. In schimb, la fondurile postaderare, unde avem disponibile peste 30 miliarde euro pana in 2013, stam mizerabil din multiple motive. Sunt semnate o gramada de proiecte, dar cate au finantare si cate au pornit? Absorbtia sufera, in primul rand, din cauza imobilismului de la nivelul autoritatilor de management. In plus, multe dintre bancile care se laudau ca asigura cofinantarea proiectelor te trateaza in prezent cu refuz. Cel mai mult blocheaza proiectele chiar banca statului, EximBank, din lipsa de specialisti", a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Pentru a doua jumatate a acestui an, Finantele estimeaza ca Romania va mai absorbi 1,7 miliarde euro, astfel incat totalul fondurilor atrase in 2009 sa ajunga la aproape 3 miliarde euro, in vreme ce contributiile la bugetul Comisiei Europene sa fie de 1,6 miliarde euro.
"Chiar si cei de la FMI prognozeaza ca Romania nu va atrage decat 5 miliarde euro din fondurile structurale pana in 2013. In plus, Comisia Europeana a notificat in mod expres Ministerul Transporturilor ca nu a luat masuri organizatorice pentru atragerea fondurilor pentru infrastrctura. Avem alocate 4,5 miliarde euro pentru infrastructura si nu s-a facut nimic. Nu exista interes pentru a atrage bani europeni, pentru ca acolo sunt reguli stricte, in schimb, ne chinuim de ani de zile sa facem infrastructura cu bani de la buget, unde nu conteaza cat costa kilometrul. O intreaga Europa si-a facut infrastructura cu fonduri europene, numai noi nu", a conchis Parvan.

Banca Mondiala estima intr-un studiu recent ca totalul sumelor trimise de "stranieri" se va diminua cu 10% in acest an, fata de nivelul de 6,6 miliarde euro de anul trecut. Totusi, statisticile BNR indica la jumatatea anului o scadere cu 33% si numai o revenire a economiilor occidentale ar putea tempera scaderea.

Cele mai citite

Alexandr Dughin amenință Europa de Est și îl laudă pe Călin Georgescu

Alexandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin, a amenințat Europa de Est și România în special că vor fi ale Rusiei dacă nu sunt neutre....

Macron vrea să aducă trupe de menținerea păcii în Ucraina

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va discuta cu prim-ministrul polonez, Donald Tusk, posibilitatea desfășurării unei forțe de menținere a păcii în Ucraina, relatează Politico. Întâlnirea...

Elena Udrea așteaptă decizia ÎCCJ privind revizuirea condamnării în dosarul „Gala Bute”

Elena Udrea se află, în prezent, încarcerată la Penitenciarul Târgșor, după ce în iunie 2022 a fost extrădată din Bulgaria Fostul ministru al Turismului, Elena...
Ultima oră
Pe aceeași temă