5.3 C
București
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
AcasăSpecialRapirile de manageri, noul hobby al mafiei bulgare

Rapirile de manageri, noul hobby al mafiei bulgare

In Bulgaria se contureaza o noua afacere pentru mafie, si anume rapirea oamenilor de afaceri. Rudelor le sunt trimise bucati din corpul acestora, pentru a le determina sa plateasca rascumpararea, iar in cazul in care nu platesc, afaceristul risca sa fie omorat. Noul premier a anuntat ce-i drept o campanie de combatere a gangsterilor, insa politistii corupti ii sustin, scrie Der Spiegel, citat de Agerpres.

"Haideti repede, se toarna un film politist aici!", strigau unii altora copii din cartierul Suhata Reka din Sofia. In fata garajului unei bloc de locuit din strada Gavril Krastevici niste barbati mascati tineau strans un barbat matahalos, care urla dupa ajutor, cerandu-le mascatilor – daca sunt politisti adevarati – sa-si dea jos mastile. Imediat i s-a injectat ceva in gat si a fost apoi tarat catre un automobil alb din apropiere. "Ce se intampla aici?", intreba un trecator, primind un raspuns feroce: "Cara-te, aici se trage in carne vie", dupa care Peugeot-ul – automobilul standard al patrulelor politiei bulgare – a luat-o din loc in viteza. La locul faptei au ramas doar cateva monezi, un manunchi de chei si o mica baltoaca de sange, cat se poate de reala. Este vorba de rapirea la 16 aprilie 2009 a omului de afaceri Vene Sotirov, despre care se crede ca acum este mort.

Astazi, rapirile sunt o afacere profitabila pentru lumea interlopa bulgareasca, riscul fiind minim in conditiile in care politia nu doar ca este lipsita de interes in ce priveste prinderea faptasilor ci, asa cum se banuieste, in multe din cazuri chiar trage sforile acestor rapiri, impreuna cu fosti angajati ai serviciilor secrete. Insa nu doar cazurile spectaculoase de rapiri din ultimele luni au facut Bruxellesul sa avertizeze Sofia, ingrijorator fiind mai ales numarul mare de rapiri neinregistrate de politie, 80 la suta din total asa cum se presupune, afectate fiind peste 50 de persoane. Multe din familii se tem ca implicarea politiei ar pune in pericol viata rudei rapite, prin aceasta ei incurajand insa micii infractori sa se lanseze in astfel de afaceri fara riscuri, o spirala a violentei care intr-o zi ar putea deveni incontrolabila.

In cazul in care ritualul dintre rapire si predarea banilor de rascumparare nu decurge dupa plan, viata victimei atarna de un fir de par, omorul fiind deja planificat. Cine negociaza prost primeste un pachet cu o bucata din victima, pentru a indica ca termenul de negociere a expirat. Chiar daca cazurile individuale indica si suferinta, unii sunt insa sceptici vizavi de aceste suferinte ale victimelor, unele din cazuri fiind in opinia lui Iane Ianev, presedinte al partidului de opozitie Ordine, Legalitate si Justitie (RZS) si presedinte al comisiei pentru combaterea coruptiei, "autorapiri" in scop de spalare de bani. Cazurile reale de rapiri sunt rar facute publice si nu afecteaza doar bulgari bogati, spunea Ianev. Inclusiv firmele straine sunt luate in vizor de clanurile mafiote si de politicienii, oamenii legii si politistii corupti care colaboreaza cu mafia. Un om de afaceri american, director al unei firme, s-a trezit de exemplu arestat in propria casa dintr-un orasel bulgar, intr-o noapte primarul, politia si procurorul venind la casa acestuia si inconjurand-o cu sarma ghimpata, sub pretext ca este "o cladire ilegala". Motivul real era insa refuzul americanului de a plati bani de protectie, unii din angajatii bulgari ai firmei fiind mituiti pentru a face scandal in fata casei si a da foc unei papusi, in chip de efigie a managerului.

Faptul ca printre oamenii de afaceri teama este mare se poate intelege, protectia pe care, impreuna cu Lloyd"s, ar putea-o oferi firma de asigurari Lev-Ins – specializata pe rapiri – fiind pusa sub semnul intrebarii, cu atat mai mult cu cat in spatele Lev-Ins s-ar afla, spun unii din interior, fosti angajati ai securitatii statului. In aceste conditii, nu este surprinzatoare evolutia ascendenta a cursurilor pentru garzi de corp. Celor care urmeaza o instruire de doi ani in acest domeniu le surade o cariera bine platita pe viitor. Printre clientii scolii de instruire a bodyguarzilor conduse de fostul ofiter Ilka Aleksieva, se numara acum si manageri si oameni de afaceri, care invata aici reguli speciale de comportament pentru cazul in care sunt rapiti. Sperantele sunt puse acum in noul premier bulgar, Boiko Borisov, el insusi fost bodyguard, acesta anuntand o lege prin care rapitorii risca inchisoarea pe viata. Insa pentru a ajunge dupa gratii ei trebuie sa fie mai intai prinsi.

Cele mai citite

FCSB anunță transferul lui Lukáš Zima, portarul de la Petrolul Ploiești

FCSB a anunțat transferul portarului ceh Lukáš Zima, în vârstă de 30 de ani, care vine de la Petrolul Ploiești. Noul goalkeeper va purta...

Noi obligații de raportare pentru companiile locale: cifra de afaceri realizată în România, evidențiată separat

Companiile care depun raportări contabile anuale la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vor fi obligate, începând cu anul 2025, să evidențieze într-o rubrică...

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...
Ultima oră
Pe aceeași temă