5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodTrei scenarii pentru schimbarea puterii de la Chisinau

Trei scenarii pentru schimbarea puterii de la Chisinau

Rezultatul alegerilor din republica Moldova nu da castig de cauza imediat nici unei formatiuni, de aceea negocierile pentru controlul tarii sunt complicate. Inainte de numararea voturilor din strainatate, comunistii, cu cele 45,07 procente, isi asigura 48 de locuri in Parlament, in vreme ce opozitia, formata din cele patru partide care au reusit sa treaca pragul electoral, are 50,74% si 53 de mandate. Pentru a putea fi ales presedintele e nevoie insa de o majoritate de 61 de voturi de la cei 101 parlamentari. Desi deocamdata nici una dintre parti nu poate asigura aceasta majoritate, presedintele Traian Basescu s-a grabit, strategic, sa numeasca "un succes al opozitiei democratice" rezultatul alegerilor de dincolo de Prut, asteptandu-se implicit la o guvernare de dreapta.

 

In contrapartida, europarlamentarul PSD Adrian Severin ii indeamna pe politicienii basarabeni spre "o guvernare consensuala sustinuta de o larga coalitie democrata", dupa modelul coalitiei de uniune nationala visata de Iliescu odinioara. La Chisinau reprezentantii dreptei sunt optimisti si spera sa racoleze cel putin opt comunisti reformati, care sa voteze alaturi de ei un presedinte democrat pentru Republica Moldova. Vladimir Voronin a declarat ieri ca este pregatit sa negocieze "cu toate fortele prezente in Parlament", dar liderii celor patru partide exclud orice alianta alaturi de comunisti. Marian Lupu, care l-a parasit pe Voronin in urma cu o luna si a optat pentru un partid de centru, Partidul Democrat din Moldova, a precizat ca prefera "o coalitie de larga reprezentare", dar fara  comunisti.

 

Primarul Chisinaului, liberalul Dorin Chirtoaca, mizeaza, la randul sau, doar pe o guvernare a celor patru partide democratice, iar Serafim Urechean, presedintele Moldova Noastra, spune aproape direct ca actuala opozitie va  atrage in tabara ei cativa deputati comunisti: "Nu va fi nimic greu daca comunistii vor mai scadea". Vlad Filat, presedintele Partidului Liberal Democrat (PLD), vorbeste, la randul sau, despre "o victorie binemeritata". In vreme ce liderii opozitiei promit refacerea grabnica a relatiei cu Romania, comunistii nu par sa dea inapoi. seful diplomatiei europene, Javier Solana, le-a cerut liderilor politici de la Chisinau sa "lucreze rapid, intr-un spirit de reconciliere si deschidere, pentru alegerea unui nou presedinte si formarea unei noi coalitii guvernamentale".

 

Schimbarea garniturii la Chisinau se pliaza pe incalzirea relativa  a relatiilor dintre Rusia si Occident, explica Iulian Fota, consilierul pe probleme de securitate al presedintelui Traian Basescu. "Toata lumea vrea un compromis, fiindca nici Rusia, nici UE nu sunt destul de puternice sa transeze situatia in favoarea lor, dar nici destul de slabe pentru a nu se opune."  Compromisul se dezbate deocamdata la Chisinau in trei scenarii.

Opozitia preia controlul
In aceasta varianta, cele patru partide de opozitie ar trebui nu doar sa formeze o coalitie, ci sa si reuseasca sa convinga cativa parlamentari comunisti sa treaca de partea lor, pentru a aduna numarul de mandate necesar sa poata desemna un nou presedinte. Vasile Ernu, cunoscator al spatiului CSI, crede ca ar fi ideal ca dupa opt ani de comunism opozitia sa revina. "E destul de delicat sa scoata de la comunisti cele cateva voturi care le lipsesc. Este insa foarte probabil, pentru ca PCRM este in picaj, sunt fracturi care pot sa cedeze, iar Marian Lupu cunoaste foarte bine acest partid", explica Ernu. Victor Chirila, director al Asociatiei de Politica Externa de la Chisinau, nu este insa prea increzator in dexteritatea lui Marian Lupu de a smulge comunistii de cealalta parte a baricadei:

"Putem presupune ca anumiti reprezentanti ai PCRM vor deveni transfugi, dar asta se va intampla numai daca influenta lui Voronin va scadea, iar unii vor incerca sa-si gaseasca alti protectori". Comunistii raman inca un partid unit, disciplinat de mana de fier a lui Voronin, "chiar daca exista semne de dezbinare intre generatii", crede Chirila. Totusi, Ernu considera ca, in prima faza a negocierilor, Marian Lupu este "calul cel mare de bataie, pentru ca el a iesit marele castigator din aceasta confruntare". si Victor Chirila crede ca ar exista parlamentari comunisti care l-ar sustine pe Lupu pentru presedintie.

Un an cu Voronin, guvern de opozitie
Este posibil ca opozitia sa nu reuseasca sa stranga suficiente mandate in parlament pentru a putea desemna un presedinte pe placul sau, chiar daca se coalizeaza impotriva comunistilor. La randul lor, nici comunistii nu pot desemna de unii singuri un presedinte. Constitutia Republicii Moldova prevede ca, daca parlamentul nu poate desemna nici dupa alegerile anticipate un presedinte, un alt scrutin general  este posibil abia dupa un an. Astfel, daca nu se ajunge la o intelegere, liderul comunist Vladimir Voronin va ramane presedinte interimar inca un an. Analistul moldovean Victor Chirila considera ca acesta este cel mai realist scenariu postelectoral: "Cele patru partide de opozitie formeaza o alianta, dar nu vor reusi sa stranga destule voturi pentru a alege un presedinte".

Pe parcursul acestui an, sub conducerea lui Voronin, influenta sa si a comunistilor ar scadea si mai mult, pentru ca opozitia ar putea forma un guvern de una singura, in coalitie. Astfel, unii parlamentari comunisti ar putea fi convinsi sa dezerteze, iar la alegerile de peste un an, majoritatea ar fi asigurata. Desi este "retinut" fata de sansele de functionare a unei coalitii atat de mari, formata din patru partide, specialistul Vasile Ernu spune ca "nu avem alte solutii. Lupta cu Partidul Comunistilor i-a unit, au un dusman comun si sper ca de aici sa rezulte un program coerent".

Compromisul national
Impasul politic de la Chisinau ar putea duce si la varianta in care opozitia si comunistii formeaza o larga coalitie, negociind si ajungand la un compromis politic care sa permita functionarea statului, si asa aflat in pragul colapsului economic. In locul lui Voronin ar fi gasita o persoana neutra politic, agreata de ambele tabere. Specialistul Vasile Ernu considera ca acest scenariu este dorit de comunistii care ar vrea sa scape astfel de Vladimir Voronin, fara sa piarda puterea.
Analistul Victor Chirila spune ca negocierile de la Chisinau nu au ajuns inca in faza oficiala, deocamdata avand loc doar "tatonari". Totusi, varianta unui neutru ca presedinte si a unui guvern de uniune nationala este inca incerta, spune Chirila: "Nu este inca clar cat de deschis este Partidul Comunistilor la un compromis in legatura cu presedintele".
Chirila crede ca nu Marian Lupu poate reprezenta compromisul acceptat de toti, pentru ca "exista o ranchiuna in Partidul Comunist cu privire la Marian Lupu. Voronin a declarat zilele trecute ca regreta alegerea din 2005 de a-l propulsa in parlament. In acelasi timp, sunt convins ca exista comunisti care l-ar vota pe Lupu, pentru stabilitatea tarii".

Presa internationala: Marian Lupu, cheia stabilitatii Republicii Moldova
Presa internationala, in special cea rusa, a analizat, in editiile de ieri, rezultatele scrutinului din Republica Moldova. Majoritatea comentariilor pun accentul pe rolul important pe care il va avea Marian Lupu, liderul democratilor, acesta fiind considerat principalul pion in configurarea scenei politice din Moldova. Cotidianul rus Kommersant scrie ca diplomatii si politicienii rusi il vad pe Lupu ca pe "un partener alternativ de discutie la Chisinau", preferandu-l in fata unui comunist. Fiindca Partidul Comunist a obtinut mai putine voturi decat la alegerile din aprilie, jurnalistii de la Kommersant spun ca acest lucru inseamna "ca va fi formata o coalitie in care pentru comunisti nu va mai fi loc".

In schimb, seful Centrului de Studiere a Spatiului Postsovietic din cadrul Universitatii de Stat de la Moscova, Artiom Malghin, a explicat pentru RIA Novosti Moldova ca situatia creata dupa alegerile anticipate i-ar impinge pe comunisti sa formeze o coalitie cu partidele de opozitie, insa aliantele in aceasta directie nu vor fi de lunga durata. In opinia expertului, Republica Moldova va intra intr-o perioada de instabilitate politica, in care "se vor infiinta si se vor desfiinta coalitii pe parcursul intregului mandat al actualului Parlament". Pe de alta parte, vicepresedintele Comitetului pentru Problemele Comunitatii Statelor Independente din cadrul Dumei de Stat, Konstantin Zatulin, argumenteaza pentru agentia rusa RIA Novosti ca Partidul Comunist, care nu a obtinut majoritatea absoluta, desi s-a clasat pe primul loc, s-ar putea alia cu democratul Marian Lupu "in baza unei impartiri a responsabilitatilor".

 

Acest lucru le-ar permite comunistilor "sa rezolve toate problemele", adica atat formarea Guvernului, cat si alegerea sefului statului. Odata ajuns in Parlament, Lupu devine, in opinia multor analisti citati de cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, principalul candidat la functia de presedinte al tarii. Insa jurnalistii rusi nu exclud nici varianta unui interimat prelungit al lui Voronin, luand in calcul posibilitatea ca nici de aceasta data Parlamentul de la Chisinau sa nu ajunga la un consens in ceea ce priveste alegerea presedintelui. Agentia France Presse considera ca, desi opozitia i-a devansat pe comunisti, Republica Moldova nu a iesit din criza politica, in timp ce Financial Times si Associated Press subliniaza ca victoria opozitiei ar putea aduce Moldova mai aproape de Europa si ar indeparta-o de Moscova, aliatul traditional al guvernului comunist.
Nezavisimaia Gazeta aminteste si de situatia de dinaintea alegerilor, cand posturile de televiziune moldovenesti au difuzat exercitiile politiei, menite, pe de-o parte, sa ii sperie pe cei care ar fi intentionat sa repete scenariul evenimentelor din aprilie si, pe de alta, sa lase opozitia fara principalul sprijin: studentii. Jurnalistii de la cotidianul rus The Moscow Post scriu ca rezultatele alegerilor din Moldova au fost validate in absenta unei revolutii colorate pe care au incercat sa o puna in practica partidele de opozitie dupa evenimentele din aprilie. Daca aceasta revolutie ar fi reusit, atunci ar fi fost posibila interventia armata a Rusiei in Moldova, ca in cazul Georgiei, in 2008, mai precizeaza The Moscow Post.

 

 

Comunistii moldoveni scad la 44,76% din voturi – rezultate dupa numararea a 99,8% din voturi

Cele mai citite

Ucraina va primi 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială

Ucraina va primi un pachet de ajutor de 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială, destinate scopurilor sociale și umanitare, potrivit premierului Denis...

Ninsorile masive din Europa Occidentală creează haos: trafic paralizat și Turnul Eiffel închis temporar

Ninsorile abundente din Europa Occidentală au provocat perturbări majore ale transportului rutier și feroviar, iar Turnul Eiffel a fost închis temporar din cauza condițiilor...

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...
Ultima oră
Pe aceeași temă