9.8 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSportBasescu: Dati afara 20% din angajatii statului!

Basescu: Dati afara 20% din angajatii statului!

» Pe fondul diagnosticului FMI ca "situatia economica s-a inrautatit", Traian Basescu solicita concedierea a 20% din functionari, dar mai are rabdare cu certurile coalitiei.

» Oficialii FMI si CE au anuntat dublarea deficitului bugetar si a caderii economiei in acest an de la circa 4% la 8%.

Intr-un interviu acordat postului public de radio, Traian Basescu i-a cerut premierului sa treaca urgent la diminuarea aparatului de stat "exagerat de mare", prin "trimiterea in somaj a unui numar mare de functionari inutili". El constata ca "s-a apropiat funia de par". "Fratilor, luati numarul de angajati de acum si reduceti-l cu 20%", li s-a adresat el ministrilor. Interventia presedintelui vine dupa ce misiunea de evaluare a FMI a constatat ca prabusirea economiei romanesti va fi mult mai drastica in 2009 decat se preconiza in martie, cand s-au purtat discutiile pentru imprumut. seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ieri ca FMI este dispus sa fie flexibil, "deoarece situatia economica s-a inrautatit".

FMI trece de la discutii tehnice la "o intalnire politica"
Misiunea FMI si-a extins, de altfel, aria de negociere spre zona politica a coalitiei, fara sa se mai limiteze la premier si la ministrii implicati. Miercuri seara, ministrii Pogea si Blaga de la PDL, Dan Nica si Constantin Nita de la PSD, dar si latura strict politica a coalitiei, reprezentata de Roberta Anastase, respectiv Viorel Hrebenciuc, au avut "o intalnire politica" cu expertii FMI. Potrivit unui oficial prezent la discutii, "estimarea FMI privind evolutia economiei in 2009 arata o contractie economica dubla fata de martie, adica 8% din PIB, ceea ce inseamna ca si deficitul bugetar va sari peste 8%". Traian Basescu nu intra in astfel de estimari, dar anticipeaza ca "nu vom putea sa ne indeplinim parametrii fixati in acord (…). Cel mai serios motiv este ca vom avea o cadere economica mai mare decat cea estimata, de -4%".

Romania a incasat in primavara prima transa din imprumutul FMI, de 5 miliarde de euro; problemele care ar putea aparea daca nu pri-meste cea de-a doua transa nu tin numai de lipsa din calculele Ministerului de Finante a 1,9 miliarde de euro, cat de faptul ca, in absenta unui acord cu FMI, Romania se va imprumuta cu dobanzi si mai mari, in conditiile in care Fiscul a colectat mai putine impozite decat anul trecut. In acest context, singura solutie, indicata si de FMI, este reducerea cheltuielilor publice. Ieri, ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, a dat de inteles ca toate ministerele au continuat sa risipeasca banii, in ciuda anunturilor de austeritate. "Acum puteti gasi excese la fiecare minister, dar important este sa le localizam, iar masurile pe care le luam sa fie de natura sa atenueze aceste deficite si, in timp, sa fie eliminate", a declarat ministrul. Or, declaratia nu are aceeasi viteza ca urgenta de care vorbeste presedintele.

Traian Basescu: "Intentionez sa-i mai tin in brate"
Raspunzand unei intrebari RRA, de ce mai tine in brate coalitia daca cele doua partide se cearta tot timpul, Traian Basescu pare sa amane ideea unei rupturi imediate: "O sa fiu sincer, intentionez sa ii mai tin in brate, desi nu imi place ce se intampla. Nu imi place tergiversarea masurilor de reforma. Personal, pot sa inteleg ca presedintele PSD, spre exemplu, a intrat in campanie pentru prezidentiale. Imi este greu sa accept si de aceea imi propun sa am rabdare in continuare".
Se pare ca declaratiile furibunde ale PDL privind posibila plecare a PSD de la guvernare sau posibila remaniere a ministrilor PSD, dar si replica aspra a PSD ca, "daca se vorbeste de remaniere, se vorbeste de remaniere la pachet cu premierul Boc", sunt de natura sa blocheze majoritatea mecanismelor de decizie ale Guvernului, avand in vedere ca fortele PDL si PSD se anihileaza reciproc.

 

Ca sa reduca urgent cheltuielile bugetare, premierul Boc ar putea renunta, teoretic, nu numai la agentii guvernamentale redundante, ci si la anumite ministere. Vizate ar putea fi Ministerul Turismului, Ministerul Tineretului si Sportului, oricum provocatoare de controverse pe seama PDL, dar si Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii al finantistului PSD Constantin Nita. Practic insa, premierul intampina mari dificultati, unele generate chiar de lipsa sa de autoritate. Potrivit HotNews, nu mai putin de trei ministri au lipsit de la discutiile cu delegatia FMI, desi faceau parte din echipa de negociatori. Este vorba de ministrul Economiei, Adriean Videanu (PDL), de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu (PDL), si de ministrul Muncii, Marian Sarbu (PSD).

Iar dincolo de mecanismul greoi de luare a deciziilor guvernarii in coalitie, desfiintarea agentiilor inutile se loveste si de impartirea lor pe criterii politice. E greu sa desfiintezi daca partidul care pierde posturi de conducere trebuie recompensat in alta parte. Premierul a anuntat, de pilda, desfiintarea acestor institutii pe 2 martie, dar asteapta abia dupa 1 august analiza generala privind cele 245 de agentii bugetare.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Zeljko Kopic și-a prelungit contractul cu Dinamo până în 2028!

Zeljko Kopic, antrenorul croat care a preluat conducerea tehnică a echipei Dinamo în decembrie 2023, a semnat o prelungire de contract până în vara...

Două românce vor fi în turul doi la Australian Open 2025, potrivit specialiștilor!

România va fi reprezentată de cinci jucătoare la Australian Open 2025, dar doar două dintre ele sunt favorite să ajungă în turul secund. Conform...

Prețurile apartamentelor vechi din București au crescut cu 8,6% în decembrie 2024

Inflația, criza politică și scăderea ofertei de locuințe noi au dus la creșterea prețurilor. În luna decembrie 2024, prețurile apartamentelor vechi au înregistrat un...
Ultima oră
Pe aceeași temă