3.1 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăLifestyleFoodCazul "Spiru" ar putea scoate diplomele romanesti din UE

Cazul „Spiru” ar putea scoate diplomele romanesti din UE

Tot mai multi oficiali atrag atentia ca scandalul "Spiru Haret" va depasi granitele tarii si, daca nu vor fi luate masuri ferme, diplomele universitare romanesti risca sa nu mai fie recunoscute in Uniunea Europeana. Ministrul Educatiei se pregateste sa dea in judecata Universitatea "Spiru Haret" si a argumentat ca raul trebuie taiat de la radacina inainte ca intreg invatamantul autohton sa fie pus in aceeasi oala. Cele mai mari organizatii studentesti din Romania ameninta insa ca vor instiinta Comisia Europeana despre neregulile de la "Spiru Haret", fiindca "lejeritatea cu care se promoveaza examenele" pune in pericol diplomele facultatilor serioase, care "risca sa nu mai fie recunoscute in strainatate". "Nu vrem sa fim asimilati unui invatamant de proasta calitate. Vrem sa fim mandri ca studiem in Romania", se arata in scrisoarea deschisa trimisa de cele doua uniuni nationale studentesti Guvernului, Parlamentului si Presedintiei. Deocamdata, neregulile descoperite la "Spiru Haret" nu sunt anchetate nici de Procuratura Generala si nici de Directia Nationala Anticoruptie, insa Ecaterina Andronescu se pregateste sa dea in judecata aceasta institutie, in ciuda presiunilor pe care le fac asupra sa colegii de partid. 53 de filiale ale Universitatii "Spiru Haret" au eliberat aproape 100 de mii de diplome de licenta in mod ilegal. Multi dintre acesti absolventi au devenit functionari publici, procurori sau profesori, dar "in momentul in care se anuleaza actul principal, adica licenta, se anuleaza si celelalte acte emise de persoanele respective in baza sa", dupa cum explica expertul anticoruptie Laura Stefan.

 

In loc sa incerce sa "dreaga busuiocul" si sa accepte intrarea in legalitate, pana la urma chiar in interesul propriilor studenti, Universitatea "Spiru Haret" continua sa sfideze autoritatile. O prima asemenea atitudine s-a concretizat in actionarea in justitie a Guvernului si a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, Curtea de Apel Bucuresti stabilind ca termen de judecata data de 6 august.

Pentru ca se afla intre ciocan si nicovala, ministrul Ecaterina Andronescu nu a mai facut ieri nici o declaratie pe tema "Spiru Haret", pana astazi avand ordin de la "tripletii" PSD – Geoana, Vanghelie si Hrebenciuc – sa gaseasca o solutie care sa nu ii deranjeze pe absolventii de la programele de studiu care nu sunt legale. Cu alte cuvinte, pentru niste voturi de la absolventii de la "Spiru Haret" si familiile acestora in interesul lui Mircea Geoana, care se viseaza la Cotroceni, Romania risca sa piarda actuala recunoastere a diplomelor universitare in spatiul comunitar. si nu este o vorba aruncata in vant, ci se bazeaza pe faptul ca in presa straina au inceput sa apara articole privind scandalul din Romania, iar European University Association (EUA) priveste foarte atent cazul "Spiru Haret".

Pentru ca s-a dovedit a fi o afacere extrem de profitabila, Universitatea "Spiru Haret" a luat o amploare nemaintalnita niciunde in lume. De la cele patru facultati care functionau in anul 2002, cand s-a infiintat prin Legea nr. 443/5 iulie 2002, deci a fost acreditata cu cele patru facutati, acum institutia lui Aurelian Bondrea a ajuns la 31 de facultati care functioneaza legal, carora li se adauga 53 de centre teritoriale pentru invatamant la distanta fara baza legala. si indicatia de la Mircea Geoana catre ministrul Ecaterina Andronescu de a gasi solutii care sa nu ii afecteze pe absolventii de la "Spiru Haret" este absolut indecenta. In situatia in care inclusiv Marian Vanghelie "care este" a ajuns sa dirijeze invatamantul in Romania, atunci sistemul educational romanesc chiar este pe marginea prapastiei. Revenind la subiectul in sine, trebuie sa precizam ca nu este vorba de toti absolventii de la "Spiru Haret", ci doar de cei din 2007, 2008 si 2009. Pana in 2006, cand s-a adoptat Legea privind calitatea in invatamantul superior, care a aprobat ordonanta pe care a elaborat-o fostul ministru Mircea Miclea, conducerea "Spiru Haret" mergea la Consiliul National pentru Evaluare si Acreditare Academica fara probleme. Vechea legislatie era foarte permisiva si punea accent mai mult pe baza materiala, ceea ce nu era o problema pentru respectiva institutie. Ulterior aprobarii Legii calitatii in educatie, Universitatea "Spiru Haret" a dat inapoi si in scurt timp a inceput sa isi faca propriile legi. Asa se face ca a ajuns sa nu recunoasca singura institutie abilitata prin lege sa faca evaluarea universitara si sa reacrediteze din cinci in cinci ani orice universitate care functioneaza legal. Este vorba de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior. Mai mult, pentru a ocoli legea, "universitatea a cerut sa nu mai figureze in cele doua hotarari de guvern din 2007 si 2008, care aprobau lista universitatilor acreditate si a facultatilor autorizate provizoriu". In baza acestei cereri, Guvernul nici nu a mai inclus Universitatea "Spiru Haret" in HG care actualiza lista universitatilor care functioneaza legal si au dreptul sa organizeze admitere in anul universitar 2009-2010.

Din cauza unor interese electorale, toate diplomele romanesti pot ajunge sa nu mai fie recunoscute in Uniunea Europeana. Constienti de acest risc, Uniunea Nationala a Studentilor din Romania si Uniunea Studentilor din Romania au inaintat o scrisoare deshisa in care solicita presedintelui Romaniei, Guvernului, MECI, Parlamentului Romaniei si celui European etc. sa nu cedeze, iar Universitatea "Spiru Haret" sa intre in legalitate.

"Primim tot mai multe semnale de la membrii nostri despre neregulile din aceasta institutie. Suntem ingrijorati de lejeritatea cu care se promoveaza examenele. Suntem consternati de numarul foarte mare de studenti inmatriculati. Va avertizam ca diplomele noastre risca sa nu mai fie recunoscute in strainatate. Nu vrem sa fim asimilati unui invatamant de proasta calitate. Vrem sa fim mandri ca studiem in Romania", se spune in scrisoarea deschisa semnata de cele doua mari organizatii studentesti nationale, care avertizeaza ca vor instiinta Comisia Europeana despre neregulile de la "Spiru Haret".

Intrarea in legalitate este absolut cruciala

"Fara nici un dubiu, cei de la «Spiru Haret» chiar sunt in ilegalitate. Degeaba se agata de Articolul 60 din Legea Invatamantului. Acel articol spune ca ai dreptul sa organizezi studii universitare la diverse forme de invatamant, dar nu da si dreptul de a elibera diplome. Acestea se elibereaza doar de facultatile care sunt acreditate, fara nici o exceptie. Mai trebuie spus ca cei de la «Spiru Haret» nu au mai vrut sa mearga la ARACIS nici macar sa solicite acreditarea facultatilor autorizate provizoriu si nici sa se supuna reevaluarii din cinci in cinci ani, cum prevede legislatia actuala pentru specializarile acreditate. Din pacate, acest scandal a inceput sa se internationalizeze. European University Association (EUA), o asociatie care are un rol esential in promovarea politicilor educationale in sistemul universitar la nivelul Uniunii Europene, a inceput sa se intereseze despre aceasta situatie.

Fara intrarea in legalitate a acelei universitati, riscam ca toate diplomele din Romania sa fie privite ca fiind neserioase. Intr-un scenariu pe care nici nu vreau sa il gandesc, da, Romania risca chiar sa nu ii mai fie recunoscute diplomele universitare. Este o procedura de mai lunga durata, dar nu imposibila. Intrarea in legalitate este absolut cruciala", ne-a declarat prof. univ. Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, presedintele Comisiei de Invatamant de la Presedintia Romaniei.

 

Mai mult:

Baietii destepti din universitati au imunitate politica

Presedintele Academiei Romane: "Eu nu as pune antetul ministerului pe diplome!"

 

Cele mai citite

Transnistria, rămasă fără gaze și căldură, refuză ajutorul dat de Chișinău

Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova,...

Diana Șoșoacă se retrage din viața publică după ce a primit amenințări

Diana Șoșoacă spune că se retrage din spațiul public în urma unor amenințări la adresa ei și a familiei. Președinta SOS România a mai vorbit...

Supercupa Italiei: AC Milan- Inter Milano 3-2

AC Milan a câştigat Supercupa Italiei la fotbal, după ce a învins-o pe Inter Milano cu scorul de 3-2 (0-1), în finala desfăşurată, luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă