0.6 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodPresedintele Academiei Romane: "Eu nu as pune antetul ministerului pe diplome!"

Presedintele Academiei Romane: „Eu nu as pune antetul ministerului pe diplome!”

Presedintele Academiei Romane, profesorul Ionel Haiduc, ia pozitie in dosarul diplomelor nerecunoscute emise de Universitatea "Spiru Haret". El se pronunta pentru o solutie radicala: eliminarea antetului Ministerului Educatiei de pe diplomele eliberate de universitati.

» Reporter: Domnule profesor, prin prisma experientei pe care o aveti, va rog sa comentati acest fenomen al Universitatii "Spiru Haret".
Ionel Haiduc: Cunosc destul de putine despre Universitatea "Spiru Haret" – ceea ce cunosc din presa. Este surprinzator numarul mare de studenti ai acestei universitati, ca si ramificarea universitatii in tara si se pare ca si in strainatate.
Important este ca, in aceste conditii, universitatea sa asigure o calitate comparabila cu a altor universitati – universitati de stat sau particulare – si sa se supuna legilor care reglementeaza invatamantul superior din Romania.
Este, de altfel, in interesul fiecarei universitati, fie particulare, fie de stat, sa isi castige o reputatie buna si asta se poate realiza doar printr-o calitate a procesului de invatamant, cea care va asigura, in cele din urma, succesul de piata al universitatii.

» Reporter: Dar dumneavoastra credeti ca aceasta universitate este capabila sa asigure calitate?
Ionel Haiduc: Calitatea depinde de doi factori: calitatea profesorilor si calitatea studentilor. La un numar asa de mare de studenti, evident ca nu ne putem astepta ca toti sa fie de nota 10. Dar nu cunosc cine preda la aceasta universitate, nu cunosc profesorii si, in orice caz, la un numar atat de mare de studenti, misiunea acestor profesori este destul de dificila. E greu de urmarit si de indrumat un numar foarte mare de studenti. Exista o proportie optima intre numarul de studenti si numarul de cadre didactice. Ideal ar fi cam 20 de studenti la un cadru didactic.

» Reporter: "Spiru Haret" a devenit cunoscuta prin usurinta cu care acorda diplome universitare. Vreau sa va rog sa comentati aceasta situatie.
Ionel Haiduc: Bine, in folclor se spun multe si tot ceea ce se spune trebuie dovedit. Sigur, invatamantul la distanta, cum este organizat la "Spiru Haret" in mare masura, presupune un contact mai redus cu universitatea, dar asta nu inseamna contact zero! Ideal ar fi, chiar in conditiile invatamantului la distanta, sa audieze niste cursuri si atunci este important modul in care universitatea le transmite studentilor mijloacele de studiu, planurile de invatamant… Se pare ca "Spiru Haret" are chiar si un post de televiziune care ar putea si ar trebui sa fie folosit in sprijinul invatamantului la distanta. Nu cunosc ce distanta poate acoperi acest post de televiziune.

» Reporter: Domnule profesor, ce anume credeti ca se va intampla cu absolventii de "Spiru Haret" care au diplome nerecunoscute si care se afla in invatamant, in cercetare…
Ionel Haiduc: Nu cunosc, dar daca acesti absolventi ai Universitatii "Spiru Haret" au obtinut o diploma pe baza unor cunostinte reale, pentru ei nu ar fi niciodata o problema sa dea un examen de atestare, de acreditare, de confirmare a diplomei.

» Reporter: si daca nu au primit diploma pe baza unor cunostinte reale, ce ar trebui sa se intample?
Ionel Haiduc: Pentru aceasta e nevoie de o lege, de o masura legislativa, pentru ca e greu de anulat o diploma, odata acordata, fara motive bine argumentate si fara o baza legala.

» Reporter: Vreau sa va intreb cum credeti ca s-a dezvoltat aceasta universitate. si-a cumparat Universitatea "Spiru Haret", intr-un fel sau in altul, protectia politica?
Ionel Haiduc: Toate aceste lucruri sunt afirmatii care circula in folclor. Nu am nici un fel de argumente pro sau contra pentru a sprijini sau nu aceste afirmatii. Insa "Spiru Haret" trebuie sa se supuna, ca orice universitate, legilor referitoare la acreditare. stiu ca o parte a specializarilor de la "Spiru Haret" sunt acreditate. (…)

» Reporter: Daca dumneavoastra, ca presedinte al Academiei Romane, ati avea in competenta reorganizarea invatamantului superior, cum anume ati vedea acest proces?
Ionel Haiduc: Nu m-am gandit si nici nu mi-am dorit vreodata asa ceva. Un asemenea plan ar trebui facut de un grup de oameni luminati, fara interese de vreun fel sau altul. Cand doamna ministru a incercat sa faca acest lucru,
s-au gasit voci care au criticat pe nedrept actiunea sa.

» Reporter: Dumneavoastra, in calitate de rector, ati inceput reformarea Universitatii "Babes-Bolyai". Daca ar fi sa dati un sfat celor care conduc universitatile de acum, care ar fi acela?
Ionel Haiduc: Sfatul pe care as putea sa il dau conducatorilor unei universitati particulare ar fi sa isi caute cadre didactice de calitate si universitatea sa nu fie doar un mijloc de lansare, de promovare a unor prieteni sau persoane cu influenta si, prin asigurarea calitatii profesorilor, sa atraga studentii. As adauga ca, daca ar fi dupa mine, eu nu as pune antetul ministerului pe diplome. Nici pe cele de la universitatile particulare, nici pe cele de la universitatile de stat! Asta, cred, ar mari responsabilitatea universitatilor, pentru ca pe piata muncii ar exista o diploma care nu are garantia Ministerului Invatamantului – iar ministerul nu poate sa garanteze un numar asa de mare de diplome, indiferent daca universitatile sunt atestate. Deci cred ca piata ar decide absolventii carei universitati sunt sau nu cautati.

 

Mai mult: 

Cazul "Spiru" ar putea scoate diplomele romanesti din UE
Baietii destepti din universitati au imunitate politica

Cele mai citite

Autoritățile britanice acuză Apple de limitarea inovației în domeniul browserelor web pe iPhone

Apple a fost acuzată de Autoritatea pentru Concurență și Piețe din Marea Britanie (CMA) că a restricționat inovația în dezvoltarea browserelor web pentru iPhone,...

Inspectorii ANAF vor fi premiați din sumele pe care le confiscă

Inspectorii ANAF vor încasa prime cât trei salarii de bază pentru ”performanțe excepționale”, care înseamnă constatări stabilite și încasate de cel puțin 10 milioane...

Elon Musk, un alt câștigător al alegerilor din SUA. A stabilit un nou record de avere

Averea netă a lui Elon Musk a ajuns la un maxim istoric de 347,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, pe fondul creșterii...
Ultima oră
Pe aceeași temă