Banca Nationala a Romaniei a reactionat tarziu la criza actuala, iar masurile de politica monetara adoptate recent nu vor duce la o scadere a dobanzilor pe piata, in conditiile in care nici stabilitatea cursului nu va dura prea mult, considera directorul general ING Bank Romania, Misu Negritoiu, citat de Mediafax.
"Nu cred ca politica monetara e numai atributul BNR si nu cred ca banca centrala se lupta cu criza, ci adopta masuri pentru situatii normale. BNR a reactionat si tarziu, si nu cred ca ceea ce a facut de curand va duce la scaderea dobanzilor pe piata", a spus Negritoiu, prezent la o reuniune a Partidului Social Democrat (PSD), in care partidul a prezentat un set de masuri anticriza.
El a explicat ca este clar ca politica monetara este de a mentine sub control inflatia, si a adaugat ca nu crede ca acest indicator conteaza in perioada de criza.
Pe de alta parte, el a spus ca reducerea sau chiar eliminarea rezervelor minime obligatorii (RMO) ar duce la o cantitate maxima de bani pe piata.
"Nu cred ca dobanda se va reduce prea mult in urmatoarea perioada si nici ca stabilitatea cursului va dura prea mult", a mai spus Negritoiu.
Consiliul de Administratie al BNR a decis, la finele lunii iunie, sa reduca cu 0,5 puncte procentuale rata dobanzii de politica monetara, de la 9,5% la 9%, incepand cu 1 iulie, si sa scada ratele rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte pentru valuta, la 35% din pasivele bancilor, si cu 3 puncte pentru lei, la 15%.
Seful ING Bank Romania considera ca ar trebui luate trei masuri anticriza, in ceea ce priveste politica monetara, sustinerea investitiilor si crearea de locuri de munca, reducerea substantiala a cheltuielilor administrative si stimularea vanzarilor si a consumului.
El a explicat faptul ca, in prezent, bugetul de stat nu dispune de bani, in contextul in care "banii au fost cheltuiti inainte de criza".
"Nu cred ca este prea mult spatiu pentru reducerea de taxe si impozite", a spus seful ING Bank Romania.
Totodata, el a mai aratat ca Romania a incheiat un acord cu Fondul Monetar International si ca nu crede ca institutia are un pachet de criza.
Pe de alta parte, Negritoiu a atras atentia ca, in Romania, exista un anumit comportament si o atitudine a populatiei si a mediului de afaceri, care nu pot fi modificate usor.
Seful ING Bank considera ca pozitia de numerar a Trezoreriei Statului trebuie sa creasca, astfel incat sa se permita investitii ulterioare.
In ceea ce priveste sustinerea investitiilor si crearea de locuri de munca, Negritoiu sustine ca cel mai bine ar fi sa scada TVA-ul pentru proiecte din fonduri structurale.
El a aratat ca a auzit recent despre un proiect public de 320 milioane euro, care nu poate sa inceapa pentru ca este necesara plata unui TVA de 23 milioane de euro.
Concomitent, Negritoiu a subliniat importanta stimularii vanzarilor si consumului, in conditii de criza in care sunt necesare "remedii" pe termen scurt.
"Pana la urma o sa iesim din criza tot prin stimularea vanzarilor si consumului", a mai spus Negritoiu.