» Radu Furnica, presedintele companiei de executive search Leadership Development Solutions, spune ca perioada economica pe care o traversam a intetit competitia intre colegi si ca injunghiatul pe la spate nu mai este la moda. Acum, luptele sunt clar "pe fata".
Frica de a nu fi dat afara este, in momentul actual, principalul motivator pentru munca, iar romanii au inca destule carente privind atitudinea fata de munca. Acestea sunt opiniile lui Radu Furnica, presedintele companiei Leadership Development Solutions, partenerul pentru piata locala al uneia dintre cele mai mari firme de executive search din lume, Korn/Ferry International. Specialistul este dezamagit de tinerii de astazi, care sunt interesati cu precadere de bani si care nu inteleg ca succesul vine o data cu o cariera solida, bine cladita in timp.
» In ce masura acum, in criza economica, s-a schimbat atitudinea romanului fata de munca? Mai tine "lasa, ba, ca merge si-asa?"
Eu cred ca "lasa, ba, ca merge si-asa" este o chestie care tine de cultura nationala. Este o lipsa de educatie, de etica profesionala si de atitudinea fata de munca. Din pacate, fenomenul va continua pana cand aceste aspecte vor fi imbunatatite.
» S-au responsabilizat mai mult angajatii gandindu-se ca este criza, ca pot fi dati afara? Sunt mai constiinciosi?
Nu. Cred ca in astfel de momente devine mai vizibila ratiunea pentru care cineva a spus ca exista doi factori motivationali importanti: frica si lacomia. In momentul de fata functioneaza frica mai mult decat lacomia.
» Au invatat romanii sa munceasca, sa faca lucruri de calitate? Sau carpesc in continuare?
Cel mai important factor educativ din ultimii 20 de ani, din punct de vedere aplicativ, au fost multinationalele, care au venit nu numai cu finante, cu produse, cu "know-how", dar si cu sisteme de training. Marile companii i-au invatat pe romani sa produca la un nivel competitiv mondial. Pe de alta parte, ma uit si la atitudinea muncitorilor fata de munca. Este tipica poza cu 15 muncitori care stau, fumeaza, dorm, si unul sau doi care sunt in sant si sapa. Aceasta atitudine este generalizata in Romania, din pacate. Nu-mi plac generalizarile, dar daca ne uitam la rezultat, la calitatea infrastructurii, a serviciilor, pana si la felul in care oamenii conduc masinile, in mod evident Romania are carente majore daca se compara cu restul lumii. Este de ajuns pentru oricare dintre noi sa calatoreasca intr-o tara occidentala si sa vada ca lucrurile acolo stau mai bine decat in Romania.
» Frica determinata de pierderea jobului ii face pe romani mai eficienti? Dar mai umili?
Cred ca ii face mai putini predispusi la lene si la simularea actului profesional. Sper ca vor deveni mai umili.
Angajatorul incearca supraincarcarea angajatului
» S-a intetit competitia intre colegi? In sens pozitiv sau negativ?
Ce aud eu ma ingrijoreaza. Un client de-al meu a folosit o expresie care cred ca-i va distra pe cititori: "In multe companii s-a ajuns la o batalie cu cutite lungi in cabina telefonica". Adica injunghiatul obisnuit, pe la spate, nu mai este la moda. Acum lucrurile sunt pe viata si pe moarte, iar bataliile se dau la baioneta in cabina telefonica.
» Profita angajatorul de criza si supraincarca angajatul, fara sa-i pese cat mai poate duce acesta?
Spre uimirea mea, da, macar incearca. Indraznesc sa spun ceva care este colorat si care sper sa nu fie interpretat in mod gresit. Am impresia puternic creata de multe informatii primite in ultimele sase luni ca angajatorii au inceput sa creada ca lor le-a mai crescut un ou si noua ne-a mai disparut unul.
» Dar in ce masura are Romania oameni bine pregatiti, capabili sa faca fata cerintelor pentru un post de conducere?
Romania are oameni care pot ocupa cele mai inalte posturi. Problema cea mai mare este ca nu are destui.
» De ce pregatire este nevoie pentru a fi un bun lider?
E nevoie in primul rand de ADN. si sa aiba de la natura un set de caracteristici care sa-l ajute sa fie preocupat mai mult de rezultatul activitatii lui, de efectele pe care le produce, decat de el insusi.
Networkingul si vanatoarea de chiftele
» Cat de folositor este "networkingul" pentru cineva care are deja un post in top management?
Networkingul este o expresie a nevoii de comunicare cu comunitatea. Nu este un imperativ pe care un general manager trebuie sa-l satisfaca. Acest networking de tip romanesc unde trebuie sa te duci la fiecare eveniment public si sa vanezi chiftelele de pe acolo e jalnic. Eu nici nu ma mai duc la astfel de evenimente pentru ca sunt satul sa vad aceleasi fete. N-am ce cauta acolo. La inceputul carierei mele, cand intelesesem de la sefii mei ca trebuie sa fac networking, a trebuit sa ma duc. M-am dus un an, doi, cinci, sapte, pana cand mi-am zis: "La ce bun? Imi pierd vremea pe-aici". Sunt si evenimente la care ma duc cu deosebita placere si interes, unde sunt oameni care au ceva de spus. Asa, sa mergem numai ca sa ne aflam in treaba si sa ne batem cu caramida in piept, actiune care caracterizeaza marea majoritate a evenimentelor, nu are sens. Acest gen de evenimente sunt niste expresii ale marketingului de corporatie care nu intelege ca arunca banii in vant.
Sistem educational fara credibilitate
» In ce masura vine scoala in intampinarea nevoilor de pe piata muncii?
scoala noastra este ceva de sine statator, foarte mandru si foarte plin de el, care nu are constiinta responsabilitatii de a pregati oameni care sa fie gata sa intre in economie. Daca datele pe care le-am primit sunt corecte, sunt 296 de universitati in Romania, dintre care 60 recunoscute si acreditate. Sunt 1.100 de facultati, iar 200.000 de oameni termina o facultate anual. Sistemul educational din Romania, prin democratizarea prost inteleasa pe care a suferit-o in ultimii 20 de ani, a ajuns sa-si devalorizeze credibilitatea pentru ca a devenit un sistem de tiparire a unor diplome lipsite de credibilitate. Este cel mai dureros si cel mai grav subiect din societatea romaneasca, pentru ca nu exista ceva mai pretios decat tanara generatie. O spun cu tot sufletul si cu toata convingerea.
» Un profesor de liceu, de desen, pasionat de pictura si foarte evlavios, a primit propunerea de a picta biserici. Ce i-ati recomanda?
S-o faca din tot sufletul si, mai mult decat atat, sa-si aduca ucenici cu el, sa-si invete elevii sa faca si ei lucrul asta. Tinerii nu mai sunt insa interesati sa faca aceste meserii. Din pacate, toti vor sa fie top manageri, pentru ca sunt indoctrinati si indobitociti in sensul ca isi doresc anumite tipare. Vor sa fie manager sau antreprenor, fara sa stie ce inseamna lucrurile acelea. Trebuie sa ajutam tanara generatie sa se trezeasca si s-o facem sa-si doreasca sa lase ceva in urma. Vechii meseriasi nu mai sunt, totul a devenit ca o alunecare de teren spre derizoriu, inspre netrainic, improvizatie. Nu mai exista constiinta profesionala. Toata lumea se duce dupa castigul usor si rapid, care este extrem de nociv. Vor multi bani pentru putina munca.
Fara "te iau, te folosesc si te arunc"
» Candidatii sunt sfatuiti sa caute oportunitati, care ar fi "peste tot". Unde sunt aceste oportunitati de dezvoltare in cariera si cum ar trebui cautate? Ce ar trebui sa faca un candidat pentru a le vedea?
Este haos atat de-o parte, cat si de cealalta, iar aici ma refer la cei care cauta oameni de buna calitate si la cei care sunt cautati. Este ca un "turn Babel", unde unii cauta pe unii si ceilalti cauta pe altii, dar nici unul nu stie ce vrea. Ca nu stiu tinerii, eu ii inteleg, dar cand nu stiu corporatiile, nu exista scuza!
Corporatiile ar trebui sa fie mult mai clare in exprimarea nevoilor lor de crestere si ar trebui, de asemenea, sa nu cada in atitudinea aceea de a folosi omul ca pe o resursa gen "te iau, te folosesc si, cand nu mai am nevoie de tine, te arunc". Atunci totul devine o lupta "care pe care", iar atitudinea de acest gen este cea mai nociva posibila si impotriva ei ar trebui sa luptam. Corporatiile ar trebui sa-si defineasca nevoile de dezvoltare din punct de vedere al organizatiei, al talentului de care au nevoie, pe o perioada mult mai lunga decat o fac. Din pacate, majoritatea corporatiilor din Romania nu au aparatul de gandire strategica aici, ci la cartierul general de la Paris, New York sau Londra. Actul de planificare a activitatii pe termen mediu spre lung, de la trei la cinci ani, nu le prea sta in obisnuinta.
CARTE DE VIZITA
Radu Furnica, presedinte Leadership Development Solutions
» Este absolvent al Rotterdam School of Management of Erasmus University;
» A absolvit un master in stiinte nautice si un MBA in business international;
» A fost consultant de investitii la diverse companii cu sediul in Rotterdam si Bucuresti;
» Timp de noua ani a lucrat in domeniul transportului maritim;
» Cu compania de consultanta Korn/Ferry International colaboreaza din anul 1995.
Reusita
Care este secretul unui manager bun
» Ce inseamna sa fii manager?
In urma cu zece ani, m-au chemat tinerii la ASE sa le spun ce inseamna sa fii manager. Cand am inceput sa le spun ca a fi manager inseamna si sa nu dormi noaptea, sa ai responsabilitati mari de tot, riscuri, sa stii sa conduci, cand le-am spus ca a conduce o intreprindere nu inseamna un privilegiu atat de mult cat inseamna o povara, atunci mai mult de 60% din audienta a plecat. Tinerii se uita la masina mea, la calitatea camasilor, isi imagineaza cati bani castig, vad numai lucrurile astea. Tot efortul din spate nu-l vad, iar cand le spun ca eu abia la 42 de ani am reusit sa-mi construiesc o casa, ei se asteapta sa o aiba acum. Cea mai valoroasa experienta pe care o pot capata ei in perioada asta este expunerea catre felul in care se fac banii in economie. Orice activitate, daca este facuta cu responsabilitate si cu dedicatie, este o experienta foarte buna.
» Cum ar putea tinerii sa stie daca sunt potriviti pentru a fi manageri?
Noi vom lansa compania "Talent Gate", care are ca obiectiv orientarea profesionala a tinerei generatii. Este o baterie de teste pe Internet pe care ei trebuie sa le treaca. Cei foarte putini care vor reusi vor primi din partea noastra o evaluare, vor beneficia de coaching si vor fi directionati pe canale de cariera pentru corporatiile care se angajeaza sa-i formeze profesional. Serviciul acesta va fi orientat catre cei mai buni.
Restul, marea majoritate, nu vor reusi sa treaca aceste filtre. Romanul trebuie sa inteleaga ca nu toata lumea poate sau trebuie sa ajunga manager. Nu-i nimic rau in a nu fi manager, trebuie doar sa gasesti directia in care sa mergi, sa te simti confortabil. Poti sa faci termopane, dar sa le faci bine.