» "Trecut-au anii…", expozitia vernisata ieri la Palatul sutu, aduna imagini ale Capitalei din 1962 pana in zilele noastre, cele vechi fiind luate din arhiva Muzeului Bucuresti.
» Fotografiile prezinta un oras aflat "dincolo de bine si rau", filtrat prin lumina nostalgiei, fara sa traseze obisnuita distinctie intre Bucurestiul de cosmar al comunismului si cel bun al prezentului.
» Imaginile de dinainte de ‘89 nu vin din colectii private, ci par obisnuitele imagini de pe ilustrate, cu aerul lor naiv-propagandistic pe care nostalgia il recontextualizeaza benefic.
Un banc rusesc din anii ’80 ar putea defini foarte bine conceptul expozitiei. "Ce frumos era in timpul lui Stalin", suspina nostalgic cineva in varsta; "Cum sa fie frumos? Erau deportari, foamete", se mira un tanar; "Ei, atunci eram tanar, am cunoscut-o pe Aniusa, s-a nascut Ivan". Cam asa e si aceasta expozitie, care nu proiecteaza obisnuita lumina negativa asupra perioadei comuniste si nici nu o separa printr-o prapastie de anii care au urmat, ci o priveste prin aceeasi lumina aurie a nostalgiei, care estompeaza penumbrele si indulceste colturile: o multime din fotografiile vechi sunt cu blocuri comuniste inmuiate in lumina blanda a verii de august, sugerand o viata tihnita chiar si atunci cand vizeaza locuri ca Ferentari sau Pieptanari. Credinta ca "totul a fost rau" in timpul comunismului e greu de sustinut atunci cand jumatate din viata ta s-a petrecut in acea perioada, fiindca daca "totul a fost rau", asta inseamna implicit ca viata ta pe acel segment a fost ratata.
Or fi fost blocurile comuniste niste cutii impersonale de beton, iar apartamantele niste celule sufocante, lipsite de intimitate. Insa, pe de alta parte, in ele s-a consumat viata ta si alta viata n-ai la dispozitie, ca sa poti s-o dispretuiesti pe cea care tocmai a trecut. Pe aceasta realitate isi construieste conceptul expozitia, care le propune vizitatorilor "o intalnire cu anii tineretii/copilariei noastre prin imagini surprinse pe strazile urbei in ultimele patru decenii". Psihologic, e mai profitabil sa-ti vezi copilaria si tineretea cu parti de lumina, cu, de pilda, mici si benigne iesiri la cofetaria din cartierul proaspat construit, cofetarie prin al carei geam se vad copaceii din fata si blocurile curate de vizavi; ca aceasta fotografie este probabil cosmetizata propagandistic nu are nici o importanta, prin prisma nostalgiei. "Expozitia nu are nici o legatura cu politica", nuanteaza Andrei Barsan, director al Asociatiei "Bucurestiul nostru drag" (care a organizat evenimentul), ci "prezinta pur si simplu transformarea, in timp, a orasului pe care-l iubim".
Expozitia este, asadar, adresata in primul rand bucurestenilor, "prietenilor Bucurestiului" (in cuvintele Asociatiei), si mai putin celor straini de oras, care, prin forta lucrurilor, nu se pot recunoaste direct in aceste imagini, nu pot exclama: "Da, dom’le, asa arata atunci, am uitat cum aratau tramvaiele care treceau prin Pieptanari pe atunci". Impactul e cu atat mai puternic cu cat cadrele surprinse in imaginile vechi sunt dublate de imagini realizate acum cu aceeasi bucata a orasului de catre membrii Asociatiei. Ca suprapunerea sa fie perfecta, fotografiile din zilele noastre sunt realizate din acelasi unghi si in aceeasi lumina de vara tarzie ca acelea din trecut. Da, caci majoritatea fotografiilor sunt realizate pe timp insorit, pentru ca nostagia si iluzia unor timpuri frumoase valabile si in prezent sa fie mai puternica: repet, nu este o expozitie despre istoria care a trecut peste noi si "ne-a strivit", ci una despre Bucurestiul pe care trebuie sa il iubim, fiindca in el ne-am petrecut viata.
In plus, cele mai multe poze comuniste respecta "poetica" oficiala a pozelor de ziar sau de ilustrata postala, avand un aer propagandistic pe care timpul care a trecut peste ele il recontextualizeaza benefic. Superbe, in acest sens, sunt doua imagini din anii ‘70, cu un magazin semanand a supermarket comunist, respectiv cu lazile incarcate cu legume din Piata George Cosbuc, la care servesc niste lucratori imbracati in halatele albe regulamentare.
In continuare puteti vizualiza o selectie de fotografii din cadrul Expozitiei "Trecut-au anii…"
Galeria completa poate fi vizualizata aici: www.orasul.ro