0.2 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialCriza si sarbatoarea "Ochiul Boului"

Criza si sarbatoarea „Ochiul Boului”

Prezent la o megafestivitate a partidului care nu-si injura presedintele (cati bani o fi costat deplasarea la Bucuresti a mii de oameni care nici macar nu cunosteau cine sunt candidatii la europarlamentare?), dl Basescu ne-a indemnat la solidaritate pentru trecerea mai usoara a crizei. Sa fim solidari cu incorsetarile bugetare, care presupun economii la sange. Fara sa emita vreo idee europeana, de la solidaritate a sarit imediat la o tema pe care dorea cu tot dinadinsul sa ne-o comunice: "O sa umblu mult in tara si voi fi in locurile in care va sarbatoriti localitatile" (un fel de "nu ca as fi in campanie"). Se va duce la sarbatoriri pentru ca stie ca romanul are timp si emotie pentru festivisme.

Presedintele nostru a incurajat pe fata "sarbatoririle", de unde ne indemna la solidaritate intru constrangeri bugetare. Chiar ne-a avertizat, in acelasi cadru: restrangerea cheltuielilor bugetare este esentiala. Cu exceptia sarbatoririlor, pe care le vede ca un dar electoral. Practic, a comandat asemenea manifestari costisitoare. Sa se restranga cheltuielile primesc, dar la sarbatoriri n-am sa lipsesc, pentru ca ma aflu in campanie electorala. I-am pus pe consilieri sa stea pe telefoane si sa-mi afle ce sarbatoriri se pun la cale, ca doar am prins mare drag de festivisme locale.
Presedintele nu se plange niciodata de ceea ce-i este de folos electoral si ne-a spus cum o sa se plimbe domnia sa pana in ianuarie pentru bai de multime. A dat liber la baile de multime. si cand te gandesti ca in Romania sunt vreo 12.000 de localitati. La cate sa se imparta si presedintele, ca multe dintre acestea se vor inghesui la sarbatoriri si vor cheltui din greu cu festivitati in vadit dispret fata de contribuabil.

Chiar ne crede prosti dl presedinte. Nu s-ar afla in campanie electorala, dar va umbla prin tara, ravnind dupa sarbatoriri. Este ultima resursa pe care o arunca in lupta pentru Cotroceni. Nu-i nici o surpriza ca va umbla prin tara, a facut-o si la generale, prin fabrici si uzine, dupa care ne-a amenintat cu un set de propuneri stranse pentru iesirea din criza, pe care nu l-a inmanat Guvernului nici astazi, la sase luni. Daca ar aparea la sarbatoriri intempestiv, ar fi altceva. Dar au grija consilierii sa afle mass-media. Asa ca succesul pentru o imbaiere in multime este asigurat. Acum se agata de sarbatoriri, cand ne-am fi asteptat de la presedinte sa propuna inghetarea festivismelor si distractiilor pe bani publici. Cu o crasa lipsa de corectitudine, cu nerusinare (termenul este bland), presedintele stimuleaza interesul pentru festivisme (candva ne indemna sa ne dezbaram de ele). Vom inregistra chiar o intrecere in inventarea sarbatoririlor.

 

Adevarat circ festivist, care este cea mai mare nenorocire a Romaniei, mai ales in timp de criza. Primarii, presedintii de consilii judetene, prefectii au inteles de la presedinte ca trebuie sa deschida larg baierele pungii. Cei care au pe mana fonduri publice au liber de la presedinte sa trateze cu generozitate sarbatoririle. Abia asteapta sa le asezoneze cu tochitura, mici, dansuri, cantece. Sarbatorim orice. Sa sarbatorim atunci toate fructele si florile, chiar si "Ochiul Boului". Sa nu uite presedintele de Festivalul Carnatilor de Plescoi.
Avem probleme cu drumurile, cu salariile, cu somajul, cu agricultura, cu invatamantul, cu sanatatea si presedintele incurajeaza sarbatoririle. Ba mai imprumutam bani de criza pentru distractii. In loc sa ne vorbeasca de masurile anticriza, sa ne dezvete de festivisme, presedintele ne anunta ca vin sarbatoririle localitatilor. Din calcul pentru propria-i succesiune. Un fel de "poporul are nevoie de mine".

Stirile vor incepe cam asa: "Presedintele Basescu este asteptat sambata la sarbatoarea «Parada oilor»" sau "invitat de onoare este chiar presedintele Romaniei". Se insira manifestarile festive, apoi este descrisa atmosfera sarbatoreasca, la care fiecare primar doreste sa fie un eveniment greu de uitat. Mai ramane sa ne spuna presedintele ca sarbatorim intr-o atmosfera vesela dezvoltarea patriei. Ce-ar fi sa participe ‘mnealui la "Ziua Adevarului"? Despre promisiuni, de pilda.
Megapetrecerile parca nu se mai sfarsesc, au devenit act aniversar. Revelioanele sunt organizate cu fonduri de la bugetele localitatilor, revelioane in piete publice, spectacole cu lasere, focuri de artificii. La noi s-a sarbatorit Ziua Europei cu 30.000 de sarmale, distractie de minune, cu hore. Distractii la care sunt adusi si "artisti" sau manelisti care sa-i inveseleasca pe participanti. Ne omoara fastul. Prea mult fast. Cel mai adesea festivisme ieftine, manifestari festive de prost-gust ori cu iz de serbare scolara.

Nu este vremea fantanilor luminoase si a parcurilor de distractii, a sarbatoririlor cu poleiala, transformate in bairamuri electorale. In criza se renunta la finantari care nu sunt absolut necesare. Se poate renunta chiar si la demonstratiile aviatice. Ar trebui inghetate chiar si sarbatoririle cu cifre rotunde de atestare, daca tot este criza.
Sa nu se uite tarabele, tiribombele, in asa fel incat balciul sa fie perfect cand se strang maini si se saruta gospodinele. Dar sa nu se uite nici Piata Universitatii, unde presedintele a promis ca se va afla la intalnirea cu bucurestenii, la fiecare trei luni. Renghiul pe care i-l vor juca declaratiile lui Basescu este ca oamenii nu-l mai cred pe cuvant.

Distractiile pe bani publici s-au inmultit. Bani pentru distractii se gasesc cand vrea Elena Udrea, care si-a permis sa cheltuiasca 400.000 de euro pentru paranghelia de 1 Mai de la mare. Sintagma "spectacol oferit gratuit" este o minciuna. Nu-i gratuit. E din banii dvs., pe care-i toaca Elena Udrea. Turismul romanesc nu se pune pe picioare cu spectacole si festivisme. Daca romanii si-au rezervat mai multi bani pentru vacante, foarte bine, sunt banii lor, nu cei publici. Alta vorba de criza este "sa facem rost de bani"; in curand vom spune alti bani, alta distractie.
Romanii au o pornire spre distractii. Multi cheltuiesc mai multi bani pe distractie decat pe mancare. Reporterii ii intreaba: "Cum a fost?". "Distractie la maxim" – vine raspunsul. Raul vine cand de la cel mai inalt nivel sunt incurajate sarbatoririle, festivitatile, festivalurile, festivismele. Cum vor rezolva acestea criza?
Mai ramane sa decretam "Ziua Veseliei".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă