» Ritmul negativ de crestere din constructii consemnat in februarie, dupa doi ani si jumatate de cresteri succesive, a continuat si in luna martie. Volumul lucrarilor de constructii continua sa scada comparativ cu anul trecut, analistii imobiliari anticipand si pentru lunile care urmeaza o accentuare a crizei din intregul sector al constructiilor.
Volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 2,1% in luna martie, fata de luna corespunzatoare a anului precedent. Scaderile au fost inregistrate la lucrarile de intretinere si reparatii curente (-7,7%), la lucrarile de reparatii capitale (-4,5%) si la lucrarile de constructii noi (-1%). Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor a scazut la cladirile nerezidentiale (-6,5%) si la constructiile ingineresti (-0,9%). S-a inregistrat insa si o crestere cu 1,8% la cladirile rezidentiale, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
"Scaderile din sectorul constructiilor sunt datorate lipsei finantarilor. Criza se manifesta evident si nu sunt semne de optimism nici pentru urmatoarele luni. Volumul de lucrari care mai exista se datoreaza faptului ca investitorii privati continua lucrarile incepute si sunt fortati sa respecte anumite termene. Iar cat priveste investitiile publice, aproape putem spune ca este un blocaj. Licitatiile se amana, nu se mai tin sau, oricum, sunt atat de putine ca nu mai conteaza.
Pana cand imprumuturile de la institutiile internationale vor fi drenate pentru anumite sectoare, firmele de constructii vor fi nevoite sa lucreze la minima rezistenta. De o buna perioada de timp investitorii au o atitudine de asteptare din cauza licitatiilor amanate sau anulate", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO).
Volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna martie 2009, comparativ cu luna februarie 2009, a inregistrat o crestere cu 1,7%. Pe elemente de structura au avut loc cresteri la urmatoarele componente: lucrarile de intretinere si reparatii curente (20,0%) si lucrarile de reparatii capitale (3,5%). Scadere s-a inregistrat la lucrarile de constructii noi (-1%).
Pe tipuri de constructii, volumul lucrarilor de constructii a scazut astfel: la cladirile nerezidentiale (-6,2%) si la cladirile rezidentiale (-0,8%).
In februarie, cand, pentru prima oara dupa 28 de luni, a fost consemnat primul ritm negativ de crestere la volumul lucrarilor de constructii, analistii au anticipat ca acest recul este indiciul accentuarii crizei din intreg sectorul de constructii.
» Concedieri
"Probleme vor aparea si in momentul cand, eventual, vor fi reluate lucrarile de constructii, poate in sapte-opt luni, poate mai devreme, e dificil de precizat in contextul actual. In prezent, din lipsa de finantare, firmele din constructii sunt nevoite sa reziste cu resurse minime. In mod cert, vor renunta si la o parte din personal. Cand vor reincepe lucrarile, va fi o problema gasirea de mana de lucru calificata", a precizat presedintele ARACO.