6.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLocuintele ANL aduc la buget jumatate de miliard de euro

Locuintele ANL aduc la buget jumatate de miliard de euro

» Apartamentele construite de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) vor fi vandute catre chiriasi. Guvernul spera ca prin vanzarea a 14.745 de locuinte ANL sa stranga la buget aproape jumatate de miliard de euro, bani care vor fi utilizati pentru construirea altor apartamente pentru tineri.

Persoanele care au locuit cu chirie minimum trei ani intr-o locuinta ANL isi vor putea cumpara aceste apartamente, potrivit unei hotarari de guvern. Intentia de vanzare catre chiriasi a apartamentelor ANL a facut obiectul a numeroase proiecte de acte normative incepand din 2001. La sfarsitul anului trecut a fost emisa o ordonanta de urgenta prin care termenul minim de inchiriere de cinci ani a fost redus la trei. Abia la inceputul acestei saptamani, printr-o hotarare de guvern, s-a decis trecerea primelor  locuinte ANL din proprietate publica in proprietatea privata a statului, procedura necesara pentru vanzarea locuintelor.

Din domeniul public, in domeniul privat al statului
"In acest moment, putem discuta despre 14.745 de locuinte care indeplinesc conditiile pentru a putea fi vandute catre chiriasii ANL", a declarat Vasile Blaga, ministrul Dezvoltarii. Guvernul va solicita consiliilor locale sa modifice regimul juridic la locuintele inchiriate tinerilor de catre ANL, prin autoritatile locale, pentru a fi vandute actualilor chiriasi, a declarat marti ministrul Dezvoltarii si Locuintei, Vasile Blaga. "Am cerut Secretariatului General al Guvernului ca, pentru locuintele finalizate intre 1 ianuarie 2004 si 30 aprilie 2008, sa faca demersurile necesare si sa solicite consiliilor locale emiterea de hotarari, pentru a trece aceste locuinte din domeniul public al consiliilor locale in domeniul privat al statului, sa le putem vinde", a declarat Blaga. Potrivit ministrului, valoarea de vanzare a locuintelor va fi stabilita de administratiile teritoriale (primarii) in baza evaluarii facute de o persoana fizica sau juridica autorizata, iar aceasta nu poate fi mai mica decat valoarea de inventar actualizata.

40.000 euro pentru un apartament
"La un pret mediu de 40.000 de euro pe locuinta, ar reintra in contul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei 590 milioane euro, care vor fi folosite tot la constructia unor astfel de imobile", a precizat ministrul Blaga. El a amintit ca, pana la finalul anului trecut, au fost date in folosinta 22.598 locuinte, dintre care 14.745 indeplinesc deja conditiile de vanzare.

Programul de constructii locuinte pentru tineri destinate inchirierii se adreseaza tinerilor cu varste intre 18 si 35 de ani, la data depunerii cererii, care nu isi permit sa cumpere un apartament sau sa inchirieze o locuinta de pe piata libera. Programul a fost initiat in anul 1998, o data cu infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte. Tinerii pot primi repartitii in cel mult 12 luni de la implinirea varstei de 35 de ani. Locuintele sunt construite pe terenuri puse la dispozitia Agentiei Nationale pentru Locuinte de catre consiliile locale, conform prevederilor legale si cu respectarea documentatiei de urbanism.

» Primariile locale sunt cele care repartizeaza locuintele construite prin ANL, pe baza cererilor depuse de solicitantii care indeplinesc criteriile stabilite prin lege. Cererile pentru locuintele in regim de inchiriere sunt analizate de catre comisiile sociale din cadrul consiliilor locale, care stabilesc ordinea repartitiilor in functie de punctajul obtinut de fiecare solicitant in parte in urma verificarii dosarelor. Chiriasii ANL platesc doar o parte din chirie, o suma modica, restul fiind subventionat de catre primarii.

Cele mai citite

ONG-urile cer politicienilor să protejeze facilitățile fiscale: „Ne temem pentru viitor”

Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul...

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...

Efectele poluării: Fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână de microplastic

Ana Maria Răducanu, fondatoarea unui magazin zero waste, a subliniat într-o intervenție la Pro Verde impactul grav al poluării cu microplastice asupra sănătății noastre. Ea...
Ultima oră
Pe aceeași temă