Guvernul va stabili abia peste doua saptamani detaliile acordarii garantiilor de stat pentru companiile din domeniile strategice, dupa ce Executivul va verifica daca aplicarea acestor masuri nu contravine normelor comunitare privind ajutoarele de stat. Limita valorica a garantiilor de stat pentru 2009, stabilita la rectificarea de buget, este de 6 miliarde lei.
Firmele din industria auto, dar si companiile din energie, siderurgie, constructia de locuinte si sectorul petrochimic vor putea primi ajutoare de stat insumand 6 miliarde lei (circa 1,5 miliarde euro) in acest an. "Guvernul, pe baza unei scheme de ajutor de stat si de garantii guvernamentale, va sprijini in perioada urmatoare mai multe domenii strategice. Asa cum a inceput deja prin anuntarea garantiilor de stat pentru Ford si Renault, la fel va continua acest demers si pentru alte ramuri strategice din economia nationala, iar pe schema ajutorului de stat – pentru a sprijini acele unitati cu efect multiplicator in economie", a declarat premierul Emil Boc.
Detaliile sprijinului guvernamental vor fi stabilite in urmatoarele saptamani, dupa ce Executivul va verifica daca aceste masuri nu contravin normelor UE din domeniul ajutorului de stat. "Pentru a primi ajutor de stat, in principiu, o companie trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa fie dintr-un domeniu considerat ca avand un efect multiplicator in economie (de exemplu, industria auto, petrochimie etc.) si sa elaboreze o documentatie in concordanta cu prevederile nationale si comunitare, proceduri care implica si obligatii investitionale", a precizat Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical.
La finalul anului trecut, Guvernul a introdus o schema de ajutor de stat valabila pentru perioada 2009-2013, cu un buget de un miliard euro, pentru firme care realizeaza o investitie initiala de peste 30 milioane euro si creeaza cel putin 300 de noi locuri de munca. "Ajutoarele de stat directe se acorda, in conformitate cu prevederile europene, companiilor din cadrul domeniilor considerate strategice", a mentionat Petre Dandea, vicepresedintele "Cartel Alfa".
Executivul a decis sa acorde ajutoare de stat cuprinse intre 15,4 milioane euro si 37,4 milioane euro catre Automobile Dacia, detinuta de Renault, si catre patru furnizori de componente auto, pentru sustinerea si diversificarea productiei. La randul sau, grupul american Ford a cerut Bancii Europene de Investitii (BEI) un imprumut de 400 milioane de euro pentru investitii la uzina din Craiova, cu garantii de stat din partea Guvernului, iar constructorul francez Renault a solicitat ajutoare de stat de aproape 70 milioane euro, pentru centrul tehnic RTR de la Titu si pentru furnizori ai Dacia si Nissan, precum si o garantie de 100 milioane euro pentru un imprumut de la BEI.
Printre companiile care au mai cerut ajutoare de stat se numara Oltchim Ramnicu-Valcea, Electroputere Craiova, Regia Autonoma Multiproduct Bucuresti, Sanevit 2003 Arad si Celrom Drobeta-Turnu Severin.