3 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialStructura demografica a Parlamentului

Structura demografica a Parlamentului

Cei mai multi dintre senatorii romani au varste cuprinse intre 50 si 60 de ani, in timp ce majoritatea deputatilor au 40-50 de ani, potrivit unui studiu dat publicitatii, joi, de Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Potrivit IPP, citat de Agerpres, aceleasi medii de varsta erau valabile si in fosta legislatura.

Studiul IPP arata ca 17 deputati au varste de si sub 30 de ani.

Cel mai tanar parlamentar roman este deputatul social-democrat Adrian Mocanu, de 26 de ani, ales in circumscriptia Buzau, iar cel mai varstnic senatorul Sergiu Nicolescu, 79 de ani, ales tot din partea PSD, in Bucuresti.

Cel mai in varsta deputat este reprezentantul minoritatilor nationale Aurel Vainer, 77 ani, din circumscriptia Neamt. La Senat, cel mai tanar membru este democrat-liberalul Iulian Urban, in varsta de 34 de ani, ales in Ilfov, se mai arata in studiul IPP.

Potrivit Constitutiei, varsta minima pentru a candida la Camera Deputatilor este de 23 de ani, iar la Senat de 33 de ani.

In privinta repartizarii pe sexe, IPP a observat ca, dintre cele 137 de locuri din Senat, doar opt sunt ocupate de femei. Singura comisie senatoriala condusa de o femeie este cea pentru egalitate de sanse, unde presedinte este Lia Olguta Vasilescu (PSD). O alta femeie aflata in conducerea Senatului este Sorina Placinta (PD-L), vicepresedinte la Comisia pentru agricultura, arata IPP. In conducerea Senatului se mai afla Anca Boagiu (PD-L), vicepresedinte al Biroului permanent, si Doina Silistru (PSD), secretar.

La Camera Deputatilor, dintre cei 334 de membri, 38 sunt femei, presedintia acestui for legislativ fiind detinuta de Roberta Anastase.

In privinta studiilor, 42% dintre deputati au urmat studii postuniversitare – doctorat, 54%
sunt licentiati sau masteranzi, in timp ce trei sunt doar absolventi de liceu.

Toti senatorii sunt licentiati, 40% dintre ei avand titlul de doctor in diferite domenii, iar 37% au urmat cursurile altor forme de invatamant postuniversitar, potrivit cercetarii IPP.

Majoritatea parlamentarilor sunt licentiati in domeniul stiintelor juridice, urmat de cel al stiintelor economice si al celor tehnice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă