2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSpecialSituatia in perceptia publica

Situatia in perceptia publica

Saptamana aceasta ne-a adus primele sondaje publicate in acest an (de catre CCSB si INSOMAR), cuprinzand evaluarea de catre opinia publica a situatiei sociale si politice actuale. Cel putin doua elemente era de asteptat sa se reflecte intr-un fel sau altul in masuratorile de opinie: acutizarea crizei economice si instalarea noului guvern.
In privinta primei teme, sondajul CCSB ofera informatii interesante, mai ales in privinta discrepantei dintre felul in care este perceputa amenintarea crizei: in timp ce 78% din respondenti considera ca Romania este afectata de criza "destul de mult" si "foarte mult", procentul celor care se simt personal afectati este de numai 59%; in privinta castigurilor personale, procentul celor care se asteapta ca acestea sa scada este de 48%. Cu alte cuvinte, criza exista mai mult in general decat ca problema personala. Ea constituie oricum preocuparea dominanta a romanilor: criza economica si cea a locurilor de munca sunt indicate spontan ca fiind (detasat, ca frecventa a mentiunilor) cele mai grave probleme actuale ale Romaniei.

La o luna dupa instalarea noului guvern, sustinerea de care se bucura in randul populatiei este mai mica decat era de asteptat. In toate sondajele intreprinse dupa alegeri, noul Guvern beneficia de o sustinere superioara ponderii electoratului care votase invingatorii. Asa s-a intamplat cu CDR la inceputul lui 1997, cu PSD in 2001, cu Alianta D.A. in 2005. Acum, Guvernul format prin alianta a doua partide care au insumat doua treimi din voturile exprimate la 30 noiembrie este considerat drept o solutie buna de numai 43% din respondentii INSOMAR si 52% din cei ai CCSB (intrebarile au fost putin diferite, dar sensul – acelasi). Cu alte cuvinte, Guvernul Boc nu se poate baza pe "prima de invingator" de care au beneficiat guvernele precedente, ceea ce ridica serioase probleme daca avem in vedere faptul ca gestionarea unei crize are neaparata nevoie de sustinere din partea opiniei publice.

Majoritatea indicatorilor arata ca, desi cele doua partide aflate acum la guvernare plecasera in toamna de la scoruri egale, PD-L este adevaratul beneficiar al conjuncturii de dupa formarea guvernului: INSOMAR consemneaza un avans de 9% in intentiile de vot pentru PD-L, iar CCSB unul de 3% (e drept, cel din urma calculat intr-un mod mai putin obisnuit). La acest fapt trebuie sa fi contribuit atat adjudecarea functiei de prim-ministru, cat si balbaielile pesediste de la desemnarea ministrilor.

Sondajul CCSB contine o interesanta sectiune dedicata alegerilor trecute. Prima constatare, care a starnit reactii violente din partea unor jurnalisti lipsiti de elementare cunostinte sociologice, este ca 73% din respondenti declara ca au votat in 30 noiembrie. Nu este nici o eroare de esantionare, nici o manipulare, ci un comportament normal, cunoscut drept conformare la norma sociala. Declararea abstentionismului contravine unui cliseu larg raspandit in societatea noastra – cel al datoriei cetatenesti de a vota. Prezumtia ca oamenii raspund cinstit la sondajele de opinie s-a dovedit in repetate randuri a fi falsa; in realitate, oamenii declara adesea ceea ce li se pare ca se asteapta de la ei. La fel se explica si faptul ca, fara exceptie, in toate sondajele preelectorale se inregistreaza un nivel declarat al participarii la vot mult superior celui constatat la urne cateva zile mai tarziu, ceea ce face extrem de dificila estimarea indicatorului respectiv. Datoria noastra nu  este sa citim ad litteram cifrele din sondaje, ci sa le interpretam prin filtrul cunostintelor despre modul in care functioneaza opinia publica.

Pe aceeasi linie trebuie interpretate si raspunsurile la intrebarea "Cu cine ati votat?". De data aceasta, tendinta inregistrata uzual este ca respondentii sa se situeze de partea taberei castigatoare – efectul se numeste "bandwagon" si a fost semnalat inca de la  mijlocul secolului al XIX-lea. Cu alte cuvinte, oamenii (mai ales cei care in realitate au ramas acasa) declara din oportunism ca au votat partidul perceput ca invingator. Din aceasta perspectiva, faptul ca 43% au declarat ca au votat PD-L inseamna de fapt ca, in perceptia publica, acest partid este acum considerat a fi invingatorul scrutinului din toamna trecuta.

Cele mai citite

Crin Antonescu: Călin Georgescu este o „variantă de neacceptat” și „un drog ieftin și distrugător care este servit oamenilor”

Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale din 2025, a declarat marți seara, la Antena 3 CNN, că, în opinia sa, Călin...

Nicolae Constantinescu, medicul care a salvat numeroase vieți la Revoluția din decembrie 1989 și la Mineriada din 1990, a plecat la Domnul

„ Astăzi, 21 ianuarie 2025, domnul doctor Nicolae Constantinescu, președintele Fundației Culturale Memoria și directorul Memoria – revista gândirii arestate, a plecat la Domnul”,...

Atac cu cuțitul la Tel Aviv. Patru persoane au fost rănite, iar atacatorul a fost eliminat

Patru persoane au fost rănite, dintre care una grav, marți la Tel Aviv într-un atac cu cuțitul al cărui autor a fost ucis, au...
Ultima oră
Pe aceeași temă