2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialServiciile speciale au tinut secret 15 zile furtul armelor

Serviciile speciale au tinut secret 15 zile furtul armelor

O informatie care poate rasturna situatia in cazul furtului de arme de la depozitul din Ciorogarla vine dinspre serviciile de informatii: spargerea s-ar fi petrecut cu doua saptamani inainte de confirmarea oficiala. Autoritatile ar fi stiut, dar au tinut la secret acest aspect, pentru a castiga timp, spun surse din serviciile speciale. Acestea erau la curent cu disparitia armelor din depozitul UM 01916 inca din data de 14 ianuarie, au declarat sursele "Romaniei libere".

 

Acestea spun ca autoritatile au tinut informatia la secret atata vreme pentru ca nu aveau nici un fel de date privind ziua furtului, imprejurarile in care s-a comis ori cine ar putea fi suspectii. Reprezentantii MAp nici nu confirma, nici nu infirma informatia: "Data disparitiei armelor face parte din imprejurarile in care s-a produs furtul – iar imprejurarile furtului tin de ancheta de care se ocupa numai procurorii de la Parchetul General si nu Ministerul Apararii", ne-a declarat purtatorul de cuvant al MAp, Costin Spanu, explicand ca informatia tine de stricta confidentialitate a anchetei. SRI nu a comentat in nici un fel. Procurorii militari ancheteaza in continuare cazul, in care au audiat pana acum peste o suta de persoane – fosti si actuali angajati ai unitatii, dar si civili.

Serviciile speciale erau la curent cu disparitia armelor din depozitul UM 01916 de la Ciorogarla inca din 14 ianuarie, cu doua saptamani inainte ca informatia privind furtul din unitatea militara sa apara in presa, ne-au declarat surse din cadrul serviciilor. Acestea spun ca autoritatile au tinut informatia la secret atata vreme pentru ca nu aveau nici un fel de date privind ziua disparitiei celor 50 de arme, imprejurarile spargerii depozitului, nu aveau idee cine ar putea fi suspectii ori cine trebuie tras la raspundere pentru cele intamplate. Gravitatea deosebita a faptelor ar fi determinat serviciile speciale, inclusiv ale Armatei, sa aleaga tacerea, in incercarea de a castiga timp pentru depistarea posibilelor cai de operare folosite de hoti si de complicii lor, spun sursele.

 

Nici un oficial nu a facut vreo precizare privind ziua si momentul exact cand a aflat ca depozitul a fost spart. Ministerul Apararii a confirmat spargerea abia in momentul in care presa a aflat despre furt, adica miercuri, 28 ianuarie. Reprezentantii Ministerului Apararii  (MAp) nici nu confirma, nici nu infirma: "Data disparitiei armelor face parte din imprejurarile in care s-a produs furtul – iar imprejurarile furtului tin de ancheta de care se ocupa numai procurorii de la Parchetul General, si nu Ministerul Apararii", ne-a declarat purtatorul de cuvant al MAp, Costin Spanu, explicand ca informatia tine de stricta confidentialitate a anchetei. El a declarat pentru "Romania libera" ca ministerul nu poate face nici un fel de precizari in plus fata de explicatiile oferite publicului vineri de catre ministrul Mihai Stanisoara. "Personal, nu detin o astfel de informatie", a mai spus purtatorul de cuvant  referitor la faptul ca armele ar fi fost sustrase pe 15 ianuarie. Nici un oficial de la Parchetul General nu a putut fi contactat pentru precizari.

Serviciul Roman de Informatii (SRI) nu a comentat in nici un fel informatia ca autoritatile ar fi stiut ca armele ar fi fost furate cu aproape doua saptamani inainte ca opinia publica sa afle de furt. Purtatorul de cuvant, Marius Bercaru, spune ca SRI isi mentine pozitia exprimata acum cateva zile, cand a anuntat ca se alatura anchetei desfasurate de procurorii militari: "SRI intreprinde masuri specifice pentru rezolvarea situatiei in cooperare cu institutiile implicate in acest caz".
Nu este prima data cand se constata lipsa unor arme din unitatile militare din Romania, insa nu au mai fost sustrase atat de multe deodata, spune un cadru militar, care tine sa remarce ca "la Revolutie au disparut peste 700 de arme si n-a mai facut nimeni scandal". De aceasta data, in cazul de la Ciorogarla, desfasurarea de forte a fost impresionanta, iar masurile – extreme.

 

O data ce informatia a ajuns in presa, mai-marii Apararii au desfasurat brusc forte impresionante in judetele din jurul Bucurestiului, au instalat filtre peste filtre pe sosele in incercarea de a gasi cele 50 de pistoale si pistoale-mitraliera si pusca-mitraliera disparute din depozitul de la Ciorogarla, iar ministrul Apararii, Mihai Stanisoara, i-a linistit pe romani: "Vreau sa fac precizarea ca nu a fost sustras nici un fel de munitie, fapt care arata ca este putin probabil ca aceste arme sa fie si folosite". O sursa din cadrul fortelor armate il contrazice pe ministru: "Procurarea munitiei nu este o problema. La tragerile de antrenament toti soldatii raman cu cartuse in buzunar".

Disparitia armelor din depozitul de la Ciorogarla si lipsa unei piste clare pana acum l-au obligat pe ministrul Stanisoara sa ia masuri drastice: a "decapitat" 17 oameni, de la cei doi caporali care trebuiau sa asigure paza magaziei pana la conducerile structurilor responsabile de disparitia armelor din UM 01916. Parchetul Militar a inceput urmarirea penala "in rem" (fapta cu autor necunoscut) pentru furt calificat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si calcare de consemn. Peste o suta de persoane – fosti si actuali angajati ai unitatii, dar si civili – au fost audiate pana acum de procurorii militari.

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Serviciile de piață domină economia: cele mai multe întreprinderi și salariați

Mai mult de jumătate dintre întreprinderile active din România (52%) au fost anul trecut în domeniul Serviciilor de piață, sector care a raportat și...

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...
Ultima oră
Pe aceeași temă