» Juristii Parlamentului au dat, pentru cazuri similare, solutii diferite in ceea ce priveste starea de incompatibilitate a unor colegi. Totul sub umbrela legii, pretabila la numeroase interpretari. 16 deputati mai au insa la dispozitie doar cateva zile pentru a-si clarifica situatia, dupa care exista pericolul sa-si piarda mandatul.
Dupa modelul de la senat, pe masa deputatilor-juristi au ajuns cazurile a 26 de colegi asupra carora plana suspiciunea de incompatibilitate. Interesant este insa ca in cazuri asemanatoare deputatii si senatorii au ajuns la concluzii diferite. De pilda, calitatea democrat-liberalului Mihai Surpateanu de sef al sectiei de chirurgie a Spitalului de Urgenta Craiova a fost considerata a fi "intr-o incompatibilitate clara" cu demnitatea de deputat de catre juristii Camerei, in vreme ce, la Senat, liberalul Paul Ichim a reusit sa-si convinga colegii ca poate ramane sef de sectie la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Apostol Andrei" din Galati. In schimb, dupa modelul colegilor senatori, deputatii-juristi au decis sa-l lase pe liberalul Viorel Arion sa detina in continuare functia de presedinte onorific al Camerei de Comert din Hunedoara.
Totodata, daca Mircea Diaconu a primit de la Comisia juridica a Senatului unda verde pentru a ramane la conducerea Teatrului Nottara, si deputatului PDL Brandusa Novac i s-a acceptat sa exercite, in paralel, functia de "manager cultural" la Circul Globus. De asemenea, isi vor pastra orele la catedra deputatii Sonia Maria Draghici (PSD±PC, Universitatea din Oradea), Catalin Croitoru (PDL, Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir") si Dusan Popov (minoritati nationale, Universitatea Politehnica Timisoara).
Ceva batai de cap au avut deputatii in cazul pesedistului Dumitru Chirita, care a depus la Biroul Permanent doua sesizari de incompatibilitate: intr-una a trecut functiile detinute la mai multe societati comerciale (membru si, respectiv, presedinte al Consiliului de Administratie), in cealalta – functia de presedinte executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Electricitate "Univers", avand cartea de munca la Enel Muntenia. Deputatii-juristi au decis in cazul primei sesizari ca este vorba de incompatibilitate, in vreme ce sefia de sindicat a fost admisa.
Pe de alta parte, o serie de deputati au iesit din incompatibilitate renuntand la functiile detinute. Este vorba de Adrian Nitu (PDL), Adrian Badulescu (PDL), Carmen Ileana Moldovan (PSD) si Pal Arpad (UDMR). Primul a demisionat din functia de consilier local, iar ceilalti trei au renuntat la administrarea unor societati comerciale.
Din cei 26 deputati care au sesizat Biroul Permanent cu privire la o eventuala stare de incompatibilitate, 16 trebuie sa-si clarifice situatia pana pe 2 februarie, fiind nevoiti sa aleaga intre calitatea de parlamentar si functiile detinute. Printre acestia se numara Florian Daniel Geanta (PDL), Gheorghe Roman (PDL), Petru Farago (UDMR), Dan Radu Zatreanu (PDL), Razvan Turea (PSD±PC), Doru Claudian Frunzulica (PSD±PC) si Gheorghe Coroama (PNL). Daca nu fac acest lucru, ei risca pierderea mandatului obtinut in alegerile din 30 noiembrie.
In ceea ce priveste deciziile diferite luate pe cazuri asemanatoare, fostul ministru al Justitiei deputatul PNL Tudor Chiuariu a pus acest lucru pe seama interpretarii legii. "Legea noua ni s-a parut destul de clara, iar acolo unde am gasit functii de conducere am comunicat existenta unei incompatibilitati", ne-a declarat Chiuariu. Alti membri ai Comisiei juridice au admis insa ca s-ar putea sa se fi strecurat si erori si au pus acest lucru pe seama faptului ca situatiile nu au fost analizate pe indelete, iar membrii comisiei nu au avut la dispozitie toate datele necesare.