0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSportAfacerile, trambulina catre Parlament

Afacerile, trambulina catre Parlament

» Zone intregi din Parlamentul Romaniei seamana cu un consiliu de administratie al unei companii private. Managerii unor firme prospere, oamenii de incredere ai unor afaceristi importanti si controversati intr-o masura mai mica sau mai mare sau chiar afaceristi locali au fost propulsati in noul legislativ autohton. Unii dintre nou-veniti au fost deja implicati in scandaluri de incompatibilitate in conditiile in care in trecut au mai cochetat cu politica din postura de consilieri locali sau judeteni.

Actualii parlamentari spun ca structura eterogena a Parlamentului va preveni orice conflict moral de interese dintre calitatea lor de legiuitori si cea de actionari sau de fosti angajati ai unor companii de mari dimensiuni. Unii dintre deputatii si senatorii care se afla in aceasta situatie afirma ca experienta acumulata in mediul de afaceri le poate fi de ajutor atunci cand vor fi nevoiti sa conceapa noile legi destinate mediului de afaceri sau atunci cand vor trebui sa adapteze prevederile legale "la viata reala". Bineinteles, toti parlamentarii intervievati spun ca vor avea in vedere doar interesul general al societatii si nicidecum interesele celor de care au fost legati pana acum prin legaturi de afaceri. Mai mult, parlamentarii-manageri spun ca experienta lor poate fi utila tarii, in contextul crizei economice cu care se confrunta Romania.

Alexandru Cordos, de la Hyundai in Senat
La Cluj, echipa parlamentarilor locali are legaturi indirecte cu importanti oameni de afaceri, de talia lui Ion Tiriac, Horea Ciorcila, Arpad Paszkany ori stefan Vuza.
Noul senator PSD de Cluj, Alexandru Cordos, a fost managerul reprezentantei Hyundai din Cluj. Aceasta reprezentanta face parte din grupul de firme auto condus la nivel local de fostul vicepremier Ioan Rus, fost vicepresedinte al PSD si fost lider al PSD Cluj. Cea mai reprezentativa firma din acest grup este RMB, dealerul Mercedes, al carei actionar principal este omul de afaceri Ion Tiriac, partener de afaceri si prieten cu Ioan Rus. Cordos a declarat ca a renuntat la calitatea de angajat al grupului de firme amintit. "Am fost administrator unic la una dintre societati, dar acum nu mai am nici aceasta calitate si nici pe cea de angajat al vreunei alte firme", a declarat senatorul PSD de Cluj.

 

El crede ca va putea evita foarte usor orice acuzatie referitoare la propunerea de legi care ar putea sa favorizeze grupul de firme in care si-a desfasurat pana acum activitatea. "Nu sunt decat unul din cei 137 de senatori, deci nu am cum sa influentez lucrurile atat de mult", a spus Cordos. Cu toate acestea, parlamentarul clujean spune ca are propuneri pentru relansarea industriei auto ori a comertului cu autoturisme. El este de parere ca Romania ar avea nevoie de un pachet de legi care sa aiba in vedere protejarea industriei auto, dar si incurajarea oamenilor sa cumpere masini noi.

Colegul de partid al lui Cordos, deputatul Cornel Itu, are relatii foarte bune cu un alt important om de afaceri, stefan Vuza, cel care detine un adevarat imperiu financiar, sub umbrela societatii Serviciile Comerciale Romane. In afara de relatiile amicale cu stefan Vuza si de pozitia de manager detinuta de fratele sau la combinatul Somes Dej, care-i apartine lui Vuza, Cornel Itu mai detine si pachete importante de actiuni in cadrul unor companii locale.

Uioreanu si Nicoara, liberalii din lumea finantelor
Doi dintre parlamentarii PNL de Cluj au legaturi de afaceri cu lumea finantelor. Este vorba de deputatul Horia Uioreanu si de senatorul Marius Nicoara. Ambii au relatii de afaceri cu grupul financiar al Bancii Transilvania, condus de Horea Ciorcila. Horia Uioreanu este vicepresedinte al societatii BT Asigurari, post din care s-a autosuspendat in anul 2004, in care el a fost ales prima oara deputat. Intre timp, Banca Transilvania a vandut BT Asigurari concernului francez Groupama, insa postul lui Horia Uioreanu nu a fost afectat, in conditiile in care parlamentarul PNL este suspendat. Horia Uioreanu este membru, in noua legislatura, chiar in Comisia de buget-finante. El spune ca nu are cum sa se afle nici macar intr-un conflict moral de interese, de vreme ce nu mai este nici administrator, nici manager al vreunei companii.

 

"Consider ca experienta mea profesionala mi-a fost de ajutor pana acum. si asta cu atat mai mult cu cat, dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania a fost nevoita sa isi schimbe toata legislatia din domeniul asigurarilor", a spus Uioreanu. El recunoaste ca tine tot timpul legatura "cu lumea reala a afacerilor, cu Oficiul pentru Supravegherea Asigurarilor, cu asociatia profesionala si cu societatea de asigurari din care provin, ca sa adaptam regulile la evolutiile pietei".
Intr-o situatie asemanatoare se afla colegul si prietenul sau, senatorul Marius Nicoara. Acesta este unul dintre actionarii semnificativi ai Bancii Transilvania si ai holdingului auto Compexit, dealer Skoda si Seat. De altfel, principalele sale venituri au fost realizate anul trecut din dividendele oferite de Banca Transilvania, printre fondatorii careia se numara Marius Nicoara. Actualul senator a obtinut 15,3 milioane de euro din dividendele oferite de institutia financiara condusa de Horea Ciorcila.

Daniel Buda, specialistul tranzactiilor imobiliare
Liderul PD-L Cluj, Daniel Buda, este unul dintre cei mai prosperi parlamentari. In primul sau mandat de deputat, 2004-2008, el a reusit sa isi sporeasca averea cu aproximativ doua milioane de euro, ca urmare a unor tranzactii imobiliare. Deputatul Buda a renuntat, tot in cursul primului mandat, la profesia de avocat in favoarea celei de notar. El crede ca activitatea sa de parlamentar nu a fost influentata de faptul ca, in calitate de avocat, a avut clienti cu greutate. Tot el este de parere ca parlamentarii nu pot sa isi ajute prea mult partenerii de afaceri ori prietenii, pentru ca Legislativul are o compozitie eterogena, care nu permite favorizarea nici unei categorii sociale. Buda crede ca oamenii de afaceri ar trebui, mai curand, pentru a evita efectele crizei economice, sa obtina fonduri europene.

El a spus ca are incredere in faptul ca Guvernul va realiza o strategie care va ajuta si la modernizarea infrastructurii, si la crearea de noi locuri de munca. Parlamentarul clujean a dat ca exemplu Autostrada Transilvania si a promis ca se va lupta ca aceasta sa fie realizata. Numele lui Buda a fost vizat in contextul scandalului "Gazeta".

Portul si deseurile, trambuline pentru Parlament
Constanta a dat, la randul sau, in Parlament mai multi oameni de afaceri prosperi si directori de institutii importante. Pe lista figureaza deputatul PSD Eduard Martin, actionar la compania Polaris, care se ocupa de salubritatea oraselor Constanta si Arad. Printre directorii de institutii care au lasat manageriatul deoparte in favoarea politicii se numara deputatul PNL Mihai Lupu, care a ocupat timp de cativa ani functia de director general si presedinte al Consiliului de Administratie la Oil Terminal, companie nationala de interes strategic care are ca obiect de activitate manipularea produselor petrochimice. In Parlament a ajuns si senatorul PD-L Mircea Banias, fost director general la Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime pana acum doi ani. Afaceri prospere in port, mai exact in domeniul remorcajului maritim, are si familia deputatei PD-L Magda Stavrositu.

Constructii imbinate cu politica la Tecuci
Noul senator PSD de Tecuci, Laurentiu Chirvasuta, a fost victima a Legii Anticoruptie pentru ca a incurcat politica cu afacerile chiar inainte de a deveni parlamentar. In iulie 2007, el a fost nevoit sa renunte la mandatul de consilier judetean dupa ce presa a dezvaluit ca Mistral SA Tecuci, firma de constructii a familiei Chirvasuta, primise lucrari finantate de la bugetul Consiliului Judetului (CJ) Galati. Mistral SA incheiase cu regia Drumuri si Poduri a CJ Galati un contract pentru repararea unui pod in comuna Valea Marului.

Chirvasuta, dupa ce a devenit consilier judetean, a incercat o miscare de imagine si a cedat pachetul sau de actiuni de la Mistral SA sotiei si altor rude. In declaratia de avere 520/2007, Chirvasuta si-a recunoscut calitatea de director la Mistral SA Tecuci, functie pentru care in 2006 incasase salarii in valoare de 21.308 lei. Senatorul Chirvasuta mai are la activ si o alta afacere controversata, in urma careia a fost distrusa o parte dintr-un parc din Tecuci.

Sponsori pentru alesi
Unii parlamentari de Bucuresti sunt si ei cunoscuti oameni de afaceri. Succesul le-a atras promovarea in prima linie politica. Partidele le-au dat tarcoale si ei au raspuns prin sponsorizari grele. In acelasi timp, acesti oameni de afaceri au simtit nevoia sa-si consolideze pozitia pe "piata" prin obtinerea unui post de parlamentar sau de ministru. De exemplu, ministrul si deputatul PD-L Elena Udrea era total necunoscuta pana cand nu a fost promovata de Traian Basescu in functia de consilier prezidential, apoi in functia de secretar executiv al partidului. Udrea este sotia lui Dorin Cocos, un cunoscut baron al constructiilor. Cocos a fost un client fidel al  Primariei Bucuresti din perioada de "guvernare" PD, dar si un mare castigator al licitatiilor refacerii unor drumuri si sosele.

 

De asemenea, un alt abonat al contractelor cu Primaria Bucuresti este si deputatul PD-L Silviu Prigoana, "regele gunoaielor", care salubrizeaza Capitala. A ajuns parlamentar in virtutea bunelor relatii cu primarul sectorului 3, Liviu Negoita, dar si cu mare trecere pe langa fostul primar general, Adriean Videanu. A ajuns deputat si consilierul general stefan Pirpiliu, fost presedinte al organizatiei de tineret a PD, dar si un june om de afaceri care detine mai multe cafenele in Bucuresti. El este si manager de banca. La PSD, deputatul Oana Niculescu Mizil (nepoata fostului demnitar comunist Constantin Niculescu Mizil) este o prezenta consacrata in domeniul modelingului. Insa, ea a fost promovata de primarul afacerist Marian Vanghelie.

La liberali, Dinu Patriciu continua sa sponsorizeze activitatea politica a unor parlamentari, cum ar fi cea  a lui Ludovic Orban, Crin Antonescu, chiar si a lui Calin Popescu Tariceanu, fapt care ii si da drept de veto in deciziile luate de conducerea partidului, desi el a iesit din viata parlamentara inca din 2003. Insa, Patriciu a  reusit sa impuna trecerea in opozitie a PNL, in conditiile in care alianta cu PSD a cazut.

"Baronul cherestea", direct la Agricultura
Social-democratul Culita Tarata, supranumit "Baronul cherestea", s-a reintors in Parlament dupa ce patru ani a stat "pe tusa" si si-a sporit averea in mod spectaculos, ajungand sa aiba 15 terenuri (peste 150 hectare in total), trei case, un apartament si o garsoniera. Tarata detine si 90% din partile sociale ale SC TCE 3 Brazi SRL, firma care activeaza in domeniul productiei de cherestea si al produselor agricole si care a reusit sa arendeze in conditii mai mult decat avantajoase circa 56 de hectare in Insula Mare a Brailei. Desi redeventa stabilita a fost "modesta", Tarata nu a platit-o nici pe aceasta, astfel ca anul trecut Agentia Domeniilor Statului a ridicat problema executarii silite pentru datorii de peste 24 de milioane de euro, actiune pe care pesedistul a reusit sa o opreasca.

Dupa instalarea la Camera Deputatilor Tarata s-a orientat spre Comisia pentru agricultura, silvicultura si industrie alimentara, in care a activat si intre 2000 si 2004. In aceeasi comisie, functia de secretar a fost ocupata de deputatul PSD de Iasi Vasile Mocanu. Aflat la cel de-al treilea mandat, social-democratul este actionar la SC Agricola SA Targu Frumos, Iasi, firma ce are ca obiect de activitate culturile vegetale si cresterea animalelor.

» Recunostinta
Multi dintre politicienii care isi incheie mandatul revin in mediul de afaceri. Un exemplu in acest sens este fostul ministru UDMR al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy. Acesta este presedinte al companiei Sigma Hotels, controlata de omul de afaceri Arpad Paszkany. Sigma Hotels este compania care a anuntat faptul ca in viitoarele turnuri zgarie-nori Sigma Towers, care vor fi construite de angajatii lui Arpad Paszkany in cartierul clujean Zorilor, va fi amenajat un hotel de cinci stele sub brandul Sheraton. Acesta ar fi primul hotel Sheraton din Europa de Est si ar fi unul dintre cele mai luxoase hoteluri din aceasta regiune a continentului. Relatia amicala dintre Zsolt Nagy si Arpad Paszkany a fost subiect de controversa.

Fostul deputat Cozmin Gusa a cerut investigarea faptului ca, in perioada in care Zsolt Nagy era ministru, compania Posta Romana, aflata in subordinea sa, a cumparat un numar mare de masini Chevrolet de la compania Ecomax Cluj, detinut tocmai de Arpad Paszkany.

Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă