2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialDa, America poate!

Da, America poate!

Printr-o victorie istorica, democratul Barack Obama a devenit primul afroamerican ales presedinte al SUA. "Schimbarea a venit in America", a afirmat el in discursul de dupa anuntarea rezultatelor, continuand: "Daca se mai indoia cineva ca America este un loc in care totul este posibil, raspunsul i s-a dat astazi".

Biografia sa neconventionala – fiu al unei mame albe si al unui tata de culoare, kenyan, crescut in Hawaii si Indonezia – si cariera profesionala care l-a purtat din ghetourile din Chicago la Universitatea Harvard i-au permis lui Barack Obama sa treaca barierele rasiale, incarnand visul american al militantului pentru drepturile civile Martin Luther King si promisiunea de unitate si schimbare pe care si-a bazat programul.

Pe plan economic, el a promis reduceri si chiar scutiri de taxe pentru 95% din salariatii americani. In politica externa, Obama propune o "noua diplomatie", personala, bazata pe dialog chiar si cu regimuri ostile, cum ar fi cel de la Teheran, si o mai mare implicare a SUA in rezolvarea problemei incalzirii globale. El a promis ca in 16 luni va pune capat "in mod responsabil" razboiului din Irak si va retrage toate trupele americane. Alegerea sa a fost primita cu mult entuziasm in Europa, cucerita mai ales dupa celebrul discurs de la Berlin sustinut de candidatul democrat.

 

"Nu m-am asteptat niciodata sa fiu aici. Am stiut tot timpul ca aceasta calatorie este improbabila. Nu am fost niciodata intr-o calatorie care sa nu fie asa", afirma intr-un discurs Barack Obama, anul trecut in noiembrie, cand nominalizarea candidatului democrat la presedintie nu era inca hotarata. Aceasta "calatorie improbabila" care l-a adus pana la Casa Alba este incununarea perfecta a unei biografii si a unei cariere neconventionale, care l-au purtat din Hawaii in Indonezia, in New York, Chicago si Washington, si din mediul elitist al Universitatii Harvard in ghetourile din Chicago.

"Are aceasta combinatie neobisnuita de experiente de viata care nu se potrivesc cu nici un stereotip. Are cate ceva in comun cu fiecare", explica o prietena apropiata si consiliera, Valerie Jarrett, simpatia si sustinerea fara precedent de care se bucura Obama in cele mai diverse medii.
Fiu al unei mame albe si al unui tata african, Barack Hussein Obama s-a nascut la 4 august 1961, intr-un an in care casatoriile interrasiale inca erau interzise in toate statele americane din sud, fiind legalizate de Curtea Suprema de Justitie abia in iunie 1967. Parintii lui, Stanley Ann Dunham (care avea pe atunci 19 ani; botezata Stanley pentru ca parintii ei ar fi vrut un baiat) si kenyanul Barack Obama Senior, s-au cunoscut ca studenti la Universitatea din Hawaii, la un curs de limba rusa.

 

Dupa nasterea fiului lor, Barack Obama Senior s-a hotarat sa isi continue studiile la Harvard, iar apoi s-a intors in tara sa natala, Kenya, care isi dobandise independenta. El nu si-a mai vazut fiul decat o singura data, cand micul Barack avea 10 ani.
Ann Dunham, de profesie antropolog, s-a recasatorit cu un indonezian si s-a mutat impreuna cu acesta la Jakarta, in 1966. Fostii colegi de la scoala din cartierul Menteng, unde "Barry" Obama a fost elev timp de patru ani, si-l amintesc ca fiind un copil sociabil si destept. In Indonezia, Obama a fost expus direct la problemele "lumii a treia": saracie, boli, cersetorie.

Cand si cel de-al doilea mariaj al mamei sale s-a destramat, Barack Obama s-a intors in Hawaii, la bunicii sai, care au avut un rol important in formarea lui in adolescenta, fiind principala legatura cu clasa medie alba americana. Din pacate, bunica, Madelyn Dunham, careia Barack Obama ii spunea Toot (prescurtare de la "tutu", care inseamna "bunica" in hawaiana), a murit chiar cu o zi inaintea alegerilor din SUA si nu a mai asistat la triumful nepotului. In cele doua biografii de succes, Barack Obama a descris-o drept un exemplu de la care a invatat ce inseamna munca grea. Incepand sa lucreze ca secretara, Madelyn Dunham a devenit in 1970 vicepresedinte al Bancii din Hawaii.

Din ghetourile din Chicago, la Harvard si in Senat
Dupa absolvirea liceului in Hawaii, Barack Obama a studiat doi ani la Los Angeles, de unde s-a transferat la Universitatea Columbia din New York, pe care a absolvit-o ca licentiat in stiinte politice. Timp de un an, a lucrat la New York. Anuntat ca tatal sau a murit intr-un accident de masina, a plecat imediat in Kenya, unde si-a cunoscut rudele paterne. Dupa aceasta experienta dureroasa, revenit in SUA, a decis sa se mute la Chicago, unde a inceput sa lucreze ca agent social (traducerea literala a meseriei sale fiind "organizator de comunitati") in cel mai sarac cartier al orasului, locuit in principal de afroamericani.

 

Principala misiune pe care si-a asumat-o a fost sa ii motiveze pe saraci sa se implice in politica. Realizand ca de la acest nivel putea sa faca prea putin fata de cat si-ar fi dorit, Barack Obama a hotarat sa studieze si dreptul, alegand aceeasi universitate ca si tatal sau, Harvard. Aici si-a demonstrat pentru prima data abilitatile de comunicator si de mediator, devenind primul afroamerican ales la conducerea prestigioasei "Harvard Law Review", pozitie pentru care a avut nevoie si de sprijinul colegilor conservatori.
Revenit la Chicago, a inceput sa lucreze la o firma de avocatura specializata in procese legate de drepturile cetatenesti. In paralel, a predat drept constitutional la Universitatea din Chicago. La firma de avocatura a cunoscut-o pe cea care avea sa-i devina sotie si "cea mai buna prietena", Michelle Robinson, tot absolventa de Harvard. Cei doi s-au casatorit in octombrie 1992 si au doua fiice, Malia, nascuta in 1998, si Sasha, nascuta in 2001.

Dupa un esec in alegerile pentru Camera Reprezentantilor din anul 2000, in noiembrie 2004 Barack Obama este ales senator de Illinois, fiind singurul afroamerican din Camera superioara a Congresului. Tot in 2004 se remarca, datorita unui discurs incendiar, si la Conventia Partidului Democrat in care John Kerry a fost nominalizat candidat la prezidentiale. si atunci, leitmotivul discursului a fost unitatea. "Nu exista o America neagra si o America alba, o America a hispanicilor si o America a asiaticilor – exista Statele Unite ale Americii", spunea Obama in urma cu patru ani. Acum, ca presedinte, are sansa de a materializa acest ideal.

Schimbarea a venit in America
Presedintele ales al SUA a amintit ca se confrunta cu "doua razboaie, planeta in pericol si cea mai grava criza financiara dupa un secol"

"In aceasta seara, datorita realizarii noastre de astazi, in aceste alegeri, in acest moment istoric, schimbarea a venit in America", a declarat Barack Obama, primul presedinte afroamerican al SUA, in discursul victoriei. Bucurandu-se de triumf, el nu a uitat provocarile care ii stau in fata: "Doua razboaie, planeta in pericol, cea mai grava criza financiara dupa un secol".
Programul pe baza caruia Obama a castigat alegerile include: incheierea "in mod responsabil" a razboiului din Irak in termen de 16 luni, dialog cu Iranul, un angajament "non-negociabil" fata de Israel si izolarea Hamas si a Hezbollah, o mai mare implicare a SUA in combaterea incalzirii globale, prin reducerea cu 80% pana in 2050 a emisiilor de gaze cu efect de sera, renegocierea acordurilor de liber-schimb.
Cea mai mare preocupare a alegatorilor americani este legata de economie, in acest domeniu Obama promitand reduceri sau scutiri de taxe pentru 95% din salariatii americani, dar si majorarea impozitelor pentru cei ale caror venituri depasesc plafonul de 250.000 de dolari pe an.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă