Reprezentantii companiei rusesti Gazprom si-ar fi declarat, ieri, la Bucuresti, in cadrul intalnirii cu Transgaz si Romgaz, disponibilitatea de a analiza daca Romania poate face parte din proiectul South Stream.
In urma intalnirii de ieri de la Bucuresti cu Transgaz si cu Romgaz, gigantul energetic rus Gazprom analizeaza posibilitatea ca Romania sa faca parte din proiectul South Stream a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Transgaz, Ioan Rusu. Conducta South Stream a fost creata ca o contrapondere pentru proiectul gazoductului Nabucco, sustinut de UE si SUA, menit sa reduca dependenta energetica a statelor europene de Rusia, aducand gaz din zona caucaziana. Reprezentantii producatorului rus de gaze naturale au mai abordat ieri si problema unei eventuale colaborari in domeniul inmagazinarii de gaze in Romania, precum si dezvoltarea actualelor capacitati de tranzit.
Negocierile pentru includerea Romaniei in proiectul South Stream pun paie pe foc in disputa dintre liderii politici de la Bucuresti, mai ales ca nu s-a luat nici o decizie in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in ceea ce priveste proiectul la care ar trebui sa se ralieze Romania. Presedintele Basescu sustine proiectul Nabucco, in timp ce ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, declara, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Romania sprijina South Stream si ca, "daca va fi invitata, va participa in orice formula care va intari securitatea sa energetica". Cu toate acestea, in Strategia Energetica Nationala, adoptata de Cabinetul Tariceanu, se vorbeste doar despre prioritatea proiectului Nabucco. La randul sau, Ministerul de Externe sustine ca Nabucco este proiectul care deserveste cel mai bine nevoile energetice ale Romaniei.
Pe de alta parte, Comisia Europeana (CE) atrage atentia Romaniei ca, desi fiecare tara este libera sa faca parte din ambele proiecte, CE nu considera South Stream o prioritate, nici nu poate oferi sprijin financiar sau de alta natura pentru conducta ruseasca.