3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSportAtletismRomanii si Vaticanul

Romanii si Vaticanul

Mi s-a parut important sa se consume vizita Papei in Franta pentru a vorbi despre o eventuala vizita a acestuia in Romania. Presa a relatat rareori obiectiv despre vizita presedintelui Basescu la Vatican. A fost pus accentul pe secundar, pe pretinse greseli de protocol. Daca ar fi fost consultati oamenii care chiar se pricep s-ar fi aflat ca in realitate nu s-a petrecut nicio greseala de protocol.

Adevarata miza a acestei intalniri este legata de relatiile foarte bune existente astazi intre Bucuresti si Vatican, atat la nivelul colaborarii intre cele doua state cat si intre cele doua Biserici. Numai in Italia exista cateva zeci de parohii ortodoxe gazduite in bisericile catolice, deoarece aici muncesc peste un milion de romani. In general, cei aproape trei milioane de romani plecati in ultimii ani in Occident au avut sprijinul Bisericii Catolice prin oferirea unor lacasuri de cult pentru slujirea liturghiei ortodoxe, prin faptul ca Vaticanul le-a luat apararea in cazul unor masuri excesive ale autoritatilor, cum s-a petrecut recent chiar in Italia, s.a.

Prin noul val de emigranti Biserica Ortodoxa Romana se afla astazi intr-o etapa istorica exceptionala, prea putin analizata. Consecintele se vor dezvalui, in timp, atat in tara, cat si in diaspora – in special prin atenuarea complexelor si prejudecatilor.

Un alt aspect este cel al consolidarii relatiilor Romaniei cu Vaticanul in noile conditii legate de intrarea noastra in UE si a pledoariei pentru o Europa a valorilor – cele mai multe, de inspiratie crestina. Este vorba despre un vector prea timid sesizat, prevazut din start de parintii fondatori ai Europei unite. Cum contribuie Romania la aceasta, dat fiind avantajul de a fi in acest moment tara cu cea mai mare biserica ortodoxa din UE? – iata o alta problema bilaterala importanta.

Este evident ca romanii au un capital de imagine foarte bun, rezultat in urma primei vizite a unui papa intr-o tara majoritar ortodoxa. De atunci s-au produs cateva schimbiri importante – ma refer la noua lege a cultelor care prevede cadrul colaborarii dintre stat si cultele recunoscute (fiecare cult a devenit astfel un partener social al statului), s-au inregistrat progrese in retrocedarea unor proprietati bisericesti etc.

O noua vizita a Papei in Romania ar atrage consecinte la fel de benefice precum s-a petrecut cu prima vizita a urmasului lui Petru. Intre Cotroceni si Patriarhia BOR nu exista diferente de vedere, asa cum s-a speculat in urma unui comunicat, ce e drept, cam lipsit de inspiratie al Patriarhiei, ci, dimpotriva, o unitate de perspectiva.
…Pe cat de laica, pe atat de miscata a fost Franta la vizita Papei – un eveniment la care nimeni nu a ramas indiferent, fie in sens pozitiv, fie negativ. S-a vazut ca am ramas ortodocsi dupa vizita lui Ioan Paul al II-lea, astfel incat Sf. Sinod al BOR nu are niciun motiv pentru a se opune unei vizite in Romania a actualului Suveran Pontif.

Cele mai citite

Inflația crește ușor în octombrie, servicii și alimente în topul scumpirilor

Rata anuală a inflației a ajuns în octombrie la 4,7%, față de 4,6% în septembrie, conform datelor prezentate marți de Institutul Național de Statistică...

Tesla valorează acum cât cele mai mari 30 de companii auto non-chinezești la un loc

Acțiunile Tesla (TSLA), compania de vehicule electrice condusă de Elon Musk, au înregistrat o creștere de 30% săptămâna trecută, determinată de victoria lui Donald...

Dobânzile mari, munții greu de escaladat ai creditării

Dobânzile la creditele din România au devenit o provocare copleșitoare pentru consumatori și companii, o călătorie economică pe teren accidentat, care contrastează puternic cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă