7.8 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialCezar Preda: "Puteam sa refuzam juramantul pe Biblie?"

Cezar Preda: „Puteam sa refuzam juramantul pe Biblie?”

» Protocolul religios incheiat in iunie intre PNL si PD-L si desfacut zilele trecute dupa dezlegarea de blestemul autoimpus de consilierii judeteni buzoieni are inca sustinatori.

» Vicepresedintele consiliului judetean Buzau,  liberalul Caton Mateesescu, considera ridicol juramantul prestat obligatoriu si se simte "fericit" ca nu a participat la "dezlegarea" aliantei cu PD-L si incheierea celeilalte, cu PSD.

Presedintele PD-L Buzau, Cezar Preda, participant la "ceremonialul" semnarii protocolului, ne-a povestit modul in care a fost semnata intelegerea cu PNL, in luna iunie acest an. "Liberalii au conditionat  introducerea juramintelor pe Biblie pentru incheierea protocolului dintre cele doua partide. Ei au dorit sa semnam nu unul, ci doua protocoale, unul politic, altul care sa cuprinda juramantul religios. Nu aveau incredere in noi. Credeau ca-i tradam. Noi ce puteam sa facem? Sa refuzam juramintele pe Biblie? Asa chiar aveau motive sa creada ca noi o sa incalcam intelegerea", povesteste Cezar Preda. Liberalii si democrat-liberalii au semnat o intelegere pentru formarea majoritatii in Consiliul Judetean Buzau, insa, la inceputul acestei saptamani PNL a rupt acordul si a semnat o noua intelegere cu PSD.

 

Potrivit spuselor liderului democrat-liberal, membrii PNL au insistat ca in iunie sa aduca un preot in fata caruia sa fie semnata intelegerea. Iar liberalii nu au cautat prea mult pentru ca aveau chiar unul inregimentat politic: primarul din Ramnicu Sarat, Viorel Holban. "Parintele, in persoana primarului din Ramnicu Sarat, ne-a tinut un expozeu, o prelegere religioasa a ceea ce inseamna sa juri pe Biblie, ce inseamna sa tradezi dupa ce ai jurat, consecintele asupra noastra si a familiei noastre daca nu respectam intelegerea", a spus liderul PD-L. Insa, potrivit declaratiei unui preot de la protopopiatul din Ramnicu Sarat, parintele Holban a fost suspendat din calitatea de preot. "El nu putea sluji in sutana, nu putea fi reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane", sustine parintele de la protopopiat.

 

Mai mult, chiar unii liberali consemneaza ridicolul juramantului semnat de colegii lor de partid. Unul dintre ei, vicepresedintele consiliului judetean, Caton Mateesescu, considera acum ca tot spectacolul religios "nu prea isi avea rostul": "Daca cineva dintre consilieri trada si vota altfel decat partidul in sedintele consiliului, putea fi dat afara din partid". Acesta se considera "fericit" ca nu a participat la semnarea protocolului cu PSD, pentru ca nu putea sa treaca peste juramintele si blestemele cuprinse in intelegerea cu PD-L. "Cei care au semnat intelegerea cu PSD sa-si asume raspunderea pentru juramantul dat, apoi incalcat", ne-a mai spus Mateesescu. Daca tot se dezbat atat de mult problema tradarii si amenintarea blestemului prevazut de protocol, s-a constatat ca nu sunt putini membrii PNL care nu agreeaza acordul cu PSD.

 

Desi am insistat sa obtinem punctul lorde vedere, mai toti liderii PNL Buzau au refuzat sa comenteze situatia, spunand ca singurul responsabil sa faca declaratii despre protocolul cu PSD este presedintele organizatiei, Cristian Bagiu. Printre acestia, si candidatul liberal intr-un colegiu din Buzau, Cristian Romanescu, care a refuzat sa ne raspunda la intrebari, declarand ca Bagiu este singurul autorizat sa vorbeasca despre acest caz. Dar cand l-am gasit pe Cristian Bagiu, acesta a spus ca are probleme cu telefonul. Cezar Preda il acuza de altfel pe Bagiu ca alianta cu PSD nu este decat in interesul personal al liderului liberal, el fiind cel care a trasat colegiile din Buzau, impreuna cu presedintele social-democrat, Ion Vasile. "Prin rectificarea bugetara, doar primariile PNL si PSD au beneficiat de rectificarea bugetara", se plange Preda.

Cele mai citite

Comercianții nu mai sunt obligați să emită bon fiscal, decât la cerere: Legea, publicată în Monitorul Oficial

Modificarea nu afectează drepturile consumatorilor, reglementate de legislația în vigoare Legislația privind emiterea bonurilor fiscale a fost modificată, iar noile reglementări au fost publicate în...

Cel mai lung tunel din România rămâne, încă, un vis. Finalizarea proiectului ar putea întârzia până după 2033

Investiția de aproape un miliard de euro rămâne incertă, din cauza lipsei fondurilor și a birocrației Construcția celui mai lung tunel feroviar din România, care...

Luna decembrie aduce vânzări record în sectorul alimentar: Produse tradiționale și pachete speciale pentru sărbători

Decembrie se dovedește a fi o lună extrem de bună pentru producătorii din domeniul alimentar din România, aceștia înregistrând vânzări semnificative. Conform emisiunii ZF...
Ultima oră
Pe aceeași temă