0.2 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialSoarta lui Morar, decisa dupa alegeri

Soarta lui Morar, decisa dupa alegeri

» Ministrul Justitiei si-a propus propriul consilier, pe Monica serbanescu, pentru functia de procuror-sef al DNA.

» Imediat Daniel Morar a fost delegat pentru 90 de zile la sefia Directiei de catre procurorul general.

» Propunerea lui Predoiu are toate sansele sa nu se materializeze, avand in vedere ca alegerile din toamna vor stabili seful DNA.

Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, a propus Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) numirea Monicai serbanescu in functia de sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). In acelasi timp, procurorul general al Romaniei, Laura Kovesi, l-a delegat pe Daniel Morar pentru inca 90 de zile la conducerea DNA. "Atunci cand expira mandatul procurorului-sef, se poate delega un interimar de 90 de zile sau mai mult, pana este ales un nou sef", a declarat Robert Cazanciuc, purtatorul de cuvant al Parchetului General. Aceasta miscare sugereaza ca viitorul procuror-sef al DNA va fi stabilit in cele din urma de rezultatul alegerilor generale, care ar trebui sa aiba loc in luna noiembrie, adica exact atunci cand expira prelungirea de 90 de zile acordata lui Daniel Morar.
Apreciind profesionalismul fostului sef al Directiei, ministrul Predoiu i-a dat acestuia posibilitatea sa aleaga, daca doreste, intre functia de adjunct al DNA si cea de inalt reprezentat al ministerului in cadrul misiunii Romaniei la Bruxelles, functii refuzate de Daniel Morar. Ministrul Predoiu a mai declarat ca a avut consultari in legatura cu inlocuirea lui Morar de la sefia DNA cu Laura Kovesi si cu presedintele Traian Basescu.

Conform Legii 303/2004, procurorul general al DNA este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul (consultativ) al CSM. Presedintele Romaniei poate refuza motivat numirea unui procuror in functie de conducere, "aducand la cunostinta publicului motivele refuzului".
Adversarii lui Morar sustin ca DNA este o institutie ineficienta atat timp cat nu avem nici un corupt condamnat. Aceasta a fost, de altfel, una dintre primele declaratii ale fostului ministru al Justitiei Tudor Chiuariu cand a cerut schimbarea din functie a lui Doru Tulus, seful de sectie de la DNA care are in lucru dosarele de coruptie ale politicienilor. Fara a explica clar ca procurorul acuza si ca judecatorul imparte pedepse, Chiuariu si corul contestatarilor induc deliberat in eroare opinia publica. Anul trecut, 109 functionari au fost condamnati definitiv pentru coruptie, toate dosarele fiind instrumentate de procurorii DNA. Problema este alta: din cei 109 inculpati, 81 au primit pedepse cu suspendare din partea judecatorilor. Judecatorii au considerat ca tagma "gulerelor albe" nu suporta regimul de detentie, asa ca au aplicat pedepse minime pentru fapte de coruptie grave.

In cazul marilor "rechini", cele mai multe dosare nu au apucat sa se judece pe fondul acuzatiilor. Prin metode ingenioase, avocatii lui Adrian Nastase, serban Mihailescu, Gheorghe Copos, Ion Dumitru, Mihail Sireteanu, Emilian Cutean, Stelian Dutu, Constantin Contac, Gavril Mirza, Dan Ilie Morega, Nicolae Cristea, Ionel Mantog, Marin Maciuca, Eugen Badalan sau Mihail Popescu au reusit tergiversarea proceselor. Cei mai multi dintre inculpati au tras de timp prin ridicarea unor exceptii de neconstitutionalitate. Judecatorii au admis cele mai multe dintre aceste cereri, motiv pentru care procesele s-au suspendat cate o jumatate de an. In cazul primilor doi, dosarele au fost returnate la procurori in baza unei decizii a Curtii Constitutionale care a stabilit ca in cazul fostilor ministri este nevoie de avizul colegilor parlamentari pentru inceperea urmaririi penale.

» Monica Serbanescu nu a instrumentat dosare penale
Monica Elena serbanescu, propusa de ministrul Justitiei la sefia DNA, nu a instrumentat nici un dosar penal de notorietate, ea avand experienta in recursurile in anulare promovate pe vremea procurorului general Joita Tanase. De asemenea, despre Monica Elena serbanescu se poate spune ca are experienta de procuror de sedinta, dar nu de procuror specialist in instrumentarea dosarelor penale, sustin fostii ei colegi din Parchetul General si din cadrul DNA. serbanescu si-a inceput experienta de procuror de sedinte la Parchetul Judecatoriei Sectorului 4 al Capitalei, a continuat-o la Parchetul Tribunalului Bucuresti, apoi la Parchetul General, unde o perioada s-a ocupat de recursurile in anulare. Procurorul general (2001-2003) Joita Tanase a sustinut-o pentru promovarea in functia de procuror general adjunct la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti.

Din aceasta functie, gratie sustinerilor si aprecierilor generalului (r) Gabriel Oprea (lider PSD), Monica Elena serbanescu a fost promovata procuror-sef judiciar in cadrul nou-infiintatului PNA, dupa cum sustin procurorii din anturajul ei. Dupa ce procurorul general Joita Tanase a fost schimbat din functie, Monica Elena serbanescu a ajuns consilier personal al succesorului acestuia, procurorul general Ilie Botos. Din aceasta functie a fost eliberata in 2006 de urmatorul procuror general, acum in functie, Laura Codruta Kovesi, iar in luna iunie 2008 Monica serbanescu a ajuns consilier al ministrului Justitiei, Catalin Predoiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă