5 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăRomanii nu prea calatoresc

Romanii nu prea calatoresc

» Doar 12% dintre romanii care au calatorit in 2006 au trecut de granitele propriei tari pentru un sejur de minimum patru nopti.

» Majoritatea romanilor petrec concediul acasa, la rude sau pe cont propriu.

Romania reprezinta tara ai carei locuitori au calatorit cel mai putin in strainatate comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, potrivit biroului de statistica al Uniunii Europene – Eurostat.

Statistica Eurostat, realizata pe baza raportarilor din 2006, arata ca spaniolii si grecii se afla pe pozitii similare cu romanii. Astfel, doar 11% din grecii si 12% din romanii care au calatorit in 2006 au trecut de granitele propriei tari pentru un sejur de minimum patru nopti, in timp ce 89%, respectiv 88% dintre acestia au preferat sa viziteze destinatii interne. La polul opus, peste 70% din cetatenii Luxemburgului, ai Belgiei, Irlandei si ai Slovaciei au ales sa calatoreasca in afara granitelor propriilor state.

Insa deosebirea dintre noi si greci sau spanioli consta in faptul ca acestia opteaza in principal pentru sejururi pe litoralul propriu, datorita conditiilor optime de confort raportate la tarifele avantajoase.

Specialistii din domeniul turismului considera insa ca statistica Eurostat nu este suficient de relevanta pentru piata romaneasca, intrucat exista o categorie insemnata de romani care calatoresc pe cont propriu sau care merg la rude.
"Suntem o tara in care numai 16% din populatia activa pleaca in vacanta, restul romanilor care au un loc de munca isi petrec concediul acasa, la rude sau pe cont propriu, oricum in afara unui areal care sa poata fi cuantificat din punct de vedere turistic", ne-a declarat Mihai Rajnita, secretar general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).

In opinia reprezentantului FIHR, o alta explicatie ar fi ca, in general, statisticile Eurostat se bazeaza cel mai probabil pe analize facute strict pe baza cheltuielilor achitate cu carti de credit, in conditiile in care multi dintre romani isi achita cash facturile de vacanta in strainatate sau masa la restaurant. "Grecii au optiunea de a calatori in propria tara, iar spaniolii, care incaseaza venituri foarte mari din turism, nu calatoresc atat de mult in afara tarii. Daca ne comparam cu grecii care au un venit pe cap de locuitor mult mai mare decat al romanilor, noi stam mai bine decat ei", mentioneaza Mihai Rajnita.

Aceasta sustine ca la baza ponderii reduse a romanilor care isi petrec vacanta in afara tarii se afla si nivelul redus al salariilor si veniturilor, comparativ cu cetatenii altor tari membre ale Uniunii Europene, precum Germania, Marea Britanie, Olanda sau tarile scandinave. "Romanii calatoresc mai putin din cauza veniturilor pe care le au, plus ca in economia generala a bugetului unei familii prioritare sunt alte cheltuieli, precum aprovizionarea cu mancare sau plata facturilor", considera Mihai Rajnita.

Datele Eurostat au evidentiat ca, raportat la grupa de varsta, in Romania excursiile locale au ramas in 2006 cele mai populare in toate categoriile. Astfel, calatoriile pe plan local au fost preferate de 90% din romanii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani si de peste 87% din populatia de peste 25 de ani.

Potrivit datelor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, in acest an Grecia, Turcia si Bulgaria vor fi destinatiile de vacanta externe preferate de romani, cresterea cererilor pentru destinatiile externe fiind impulsionata in acest an, fata de anul precedent, si de introducerea de catre agentiile de turism a peste 120 de curse charter.

 

STATISTICI

 

Un studiu al companiei de cercetare Euromonitor arata ca in Romania cheltuielile pentru vacante au fost in 2007 de 45,11 dolari pe cap de locuitor, in urcare de la 36,61 dolari pe cap de locuitor in anul 2006 si mai mari cu 109% fata de anul 1990, cand s-au situat la 21,58 dolari. Spre comparatie, un belgian a cheltuit, in 2007, 505 dolari pentru vacante, un austriac 594 de dolari, un danez 40 dolari, un olandez 02,74 dolari, un spniol 274 dolari, un ceh 151,29 dolari, un grec 80,74 dolari, un maghiar 8,97 dolari si un bulgar 19,62 dolari.

Cele mai citite

FCSB își dorește un atacant de națională! Denis Alibec, numele vehiculat, dar transferul rămâne incert

FCSB continuă pregătirile pentru a doua parte a sezonului, în cantonamentul din Antalya, și este în căutarea unui atacant care să concureze cu Daniel...

Pamela Anderson, probleme cu Tommy Lee. Comunicarea dintre ei s-a deteriorat

Pamela Anderson a dezvăluit recent că relația ei cu fostul soț, Tommy Lee, nu este în cel mai bun punct, recunoscând că trec printr-o...

Deficitul comercial al României a crescut cu 17,7% în primele 11 luni ale anului 2024

În perioada ianuarie-noiembrie 2024, exporturile României au scăzut cu 1%, ajungând la 86 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 3,3%, totalizând 116 miliarde...
Ultima oră
Pe aceeași temă