Un procent de 64% dintre romani apreciaza ca au dificultati mari sau foarte mari in a achita facturile lunare, indica Eurobarometrul 69, facut public, miercuri, la sediul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, transmite Rompres.
Procente apropiate sau mai mari de persoane care fac aprecieri similare sunt inregistrate in Lituania, Letonia, Ungaria, Slovenia si Bulgaria.
Tendential, la nivel de tara, ponderea mare a nemultumitilor de calitatea propriei vieti sporeste odata cu cresterea ponderii celor care se plang de dificultati in plata facturilor lunare.
In categoria noilor state membre ale Uniunii Europene se inregistreaza procente ridicate pe ambii indicatori mai ales pentru Bulgaria, Romania si Ungaria.
Estonia, Polonia si Slovacia sunt exemple de societati din noile state membre in care se inregistreaza niveluri reduse si pentru nemultumirea legata de calitatea vietii si pentru ingrijorarile legate de plata facturilor lunare.
Slovenia, Cehia, Malta si Cipru par sa faca exceptie de la regula anterior mentionata. In cazul lor, ingrijorarile materiale legate de plata facturilor lunare sunt de nivel redus.
In seria societatilor din UE15, Grecia, Italia si Portugalia sunt caracterizate prin nemultumire sociala accentuata, in asociere cu o ingrijorare crescuta fata de plata facturilor lunare.
Tarile nordice Suedia, Danemarca, Finlanda si Olanda reprezinta situatia opusa, cu un nivel de nemultumire redus in ceea ce priveste calitatea propriei vieti si cu o foarte slaba ingrijorare financiara a populatiei.
Polul fericirii sociale in UE este in special in Suedia, Danemarca, Finlanda si Olanda, cu peste 94% persoane multumite de felul in care traiesc si cu sub 30% din populatie ingrijorata de plata facturilor lunare, se arata in documentul citat.
Datele din Eurobarometrul 69 au fost culese in primavara aceasta, raportul a fost efectuat la cererea si sub coordonarea Directiei Generale Comunicare a Comisiei Europene.
Eurobarometrul 69 a fost produs pentru Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, iar documentul nu reprezinta in mod necesar punctul de vedere al Comisiei Europene.