» Afacerile private in sanatate, intre 340 si 350 milioane de euro.
» Reteta de un leu pe zi de medicamente compensate pentru contribuabili.
Piata serviciilor medicale din Romania se va dubla pana la sfarsitul anului 2012, urmand a ajunge la o pondere de 5,4% din produsul intern brut (PIB), pe fondul cresterii cheltuielilor de sanatate cu 85% fata de anul 2007, arata un studiu Deloitte.
In conditiile in care, in 2007, cheltuielile alocate pentru sanatate in Romania s-au situat la 8,2 miliarde de dolari (circa 6 miliarde de euro), pentru anul 2012 se asteapta o crestere cu 85% a bugetului alocat pentru servicii medicale. Daca luam in calcul estimarea Comisiei Nationale de Prognoza, care indica un PIB de 233 miliarde euro in 2012, atunci cheltuielile romanilor pentru sanatate ar putea ajunge la 12 miliarde de euro, nivel dublu fata de cel inregistrat in 2007.
Cu toate acestea, cheltuielile pentru servicii medicale din Romania sunt reduse comparativ cu media actuala a tarilor europene, de aproximativ 9,4% din PIB, ceea ce ii determina pe analistii Deloitte sa considere ca piata de profil este "relativ subdezvoltata". "Perspectivele sunt moderate, piata are inca dimensiuni reduse, dar Guvernul incurajeaza infiintarea de unitati private de sanatate", spun analistii Deloitte. Nivelul redus al pietei, comparativ cu media europeana, se datoreaza faptului ca in Romania cea mai mare parte a cheltuielilor pentru sanatate se realizeaza prin sistemul asigurarilor de stat, iar multe dintre platile pentru sanatate sunt neoficiale. Statul aloca din fondurile sistemului de asigurari pentru sanatate suma de 3 miliarde de lei pentru medicamente compensate. Fiecaruia dintre cei 8,2 milioane de contribuabili la CAS ii revine o "reteta" de 367 lei pe an pentru medicamente compensate, adica un leu pe zi. Situatia este confirmata si de reprezentantii companiilor medicale private din Romania care spun ca, piata autohtona a serviciilor medicale este dominata de stat, serviciile private detinand o pondere de numai 7-8%. "Piata serviciilor medicale este dominata de stat, serviciile private reprezinta inca un segment mic de piata, insa exista o categorie de clienti din clasa mijlocie, cu venituri medii si peste medie, care solicita servicii de calitate.
Ma astept ca, sub presiunea cererii clasei mijlocii, piata serviciilor medicale private sa creasca anual cu circa 20% in urmatorii patru ani", spune Sergiu Negut, directorul Centrului Medical Unirea. Acesta apreciaza ca, desi "volumul total al platilor informale din sistemul medical este greu de cuantificat", piata serviciilor medicale private va inregistra o crestere de 25-30% in 2008. "In prezent, din totalul serviciilor medicale din Romania, serviciile medicale private au o pondere de 7-8%. Estimam ca in viitor aceasta pondere sa creasca, datorita orientarii romanilor catre servicii medicale private de calitate", spune si directorul MedLife, Ciprian Ciobanu. Acesta sustine ca piata autohtona a serviciilor medicale private a crescut in ultimul an cu 25-30%, ajungand la aproape 340 milioane de euro, in conditiile in care, in 2007, valoarea serviciilor medicale private s-a situat la circa 270 milioane de euro, in crestere cu 25% fata de 2006.
» Un sfert dintre romAni au apelat anul trecut la clinicile private
Un studiu realizat anul trecut de Daedalus Consulting arata ca romanii din mediul urban au apelat la sistemul public de sanatate in 73% din situatiile in care au avut probleme de sanatate, in timp ce 27% dintre ei au apelat la sistemul privat.