Cum ar fi ca, in loc sa va inspecteze bagajele, vamesul sa va ceara MP3 playerul sau telefonul mobil pentru a scotoci prin ele, in cautarea unor eventuale fisiere piratate? Este de neimaginat asa ceva, ati spune. Ei bine, nu este asa. Chiar in acest moment niste oameni gandesc astfel de legi.
Cresterea alarmanta a schimbului de informatii cu drept de copyright pe internet a devenit un argument suficient de puternic de care unele state se folosesc acum pentru a introduce masuri fara precedent ce vor ingradi libertatea tuturor oamenilor de a se bucura de beneficiile mediului virtual.
Torrentele vor fi inchise
Conform unui document dezvaluit de site-ul Wikileaks si citat de The Daily Tech, Statele Unite pregatesc o serie de legi drastice impotriva pirateriei, grupate intr-o propunere numita ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) – acord impotriva comertului cu bunuri contrafacute. In principal, noile legi impotriva pirateriei ar putea duce la inchiderea trackerelor de torrente si la o monitorizare sporita a utilizatorilor. Ca exemplu a fost dat The Pirate Bay, un popular site de torrente ce a intrat recent in topul celor mai vizitate 100 site-uri din lume si care risca sa fie inchis daca reglementarile vor fi adoptate. Aceasta, pentru ca printre prevederile ACTA se afla unele care vor trata ca actiune criminala facilitarea, chiar si nonprofit, a schimbului de informatii cu drept de autor pe internet, categorie unde intra acest tip de site.
Continutul laptopului, in atentia vamesilor
Practic, mediul virtual va fi plasat sub scrutinul autoritatilor din tarile implicate, ceea ce ar putea insemna ca furnizorii de servicii de acces la Internet vor fi fortati sa dezvaluie informatii complete asupra utilizatorilor si a traficului acestora, iar folosirea uneltelor menite sa protejeze identitatea utilizatorilor vor fi restrictionate sau vor deveni chiar ilegale.
si scenariul de cosmar ar putea continua dincolo de orice inchipuire, o data ce ramificatii ale acestor legi vin si cu restrictii de calatorie, permitand vamesilor sa caute materiale piratate pe dispozitivele pe care turistii le poarta cu ei, precum laptopuri, iPod-uri si chiar telefoane mobile. Unii utilizatori si-ar putea lua adio de la echipamentul lor, intrucat noile masuri ii imputernicesc pe vamesi sa distruga orice dispozitiv pe care sunt stocate materiale piratate. In plus, daca acestia gasesc copii de CD-uri sau DVD-uri, MP3-uri si alte materiale de acest gen si decid ca acestea sunt ilegale, proprietarul poate fi retinut si pedepsit.
Dar deocamdata nu se stie cum.
Legi definitivate la G-8
Lucrurile nu sunt inca foarte clare, detaliile fiind in curs de negociere, mai mult sau mai putin secreta, intre tari, dar diverse organizatii de protectie a drepturilor utilizatorilor au inceput sa traga semnale de alarma privind aceste masuri.
Prevederile acestui acord sunt, se pare, sprijinite si de Uniunea Europeana, dar si de alte tari precum Elvetia sau Japonia, in timp ce Canada, Australia, Noua Zeelanda si Mexic au fost invitate sa negocieze aderarea la ACTA. Din cate se pare, se urmareste ca o versiune finala a acestor legi, care promit sa devina cele mai drastice pe aceasta tema, sa fie definitivata pana la Summitul G-8 care va avea loc in iulie 2008, putand intra in vigoare deja la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului 2009.