Una dintre cele mai mari afaceri de evaziune fiscala din Romania a avut loc in judetul Alba, respectiv in zona defavorizata Apuseni. Un om de afaceri din Alba Iulia a reusit sa insele institutiile fiscale ale statului roman, in numai doi ani, cu o suma de ordinul milioanelor de euro.
Dupa cinci ani de procese comerciale si penale, omul de afaceri Gelu Iancu a fost condamnat de Curtea de Apel Alba Iulia la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru inselaciune si la plata catre bugetul statului a sumei de 10.989.129 lei (aproximativ 3 milioane de euro).
Averi ilicite in zone defavorizate
Activitatea infractionala care face obiectul dosarului penal aflat pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia a avut loc in perioada 2000-2002, cand Guvernul a acordat inlesniri fiscale importante investitorilor din zonele defavorizate. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, Gelu Iancu a fost acuzat ca s-a folosit de legislatia care a reglementat desfasurarea activitatii economice in zonele defavorizate pentru a obtine venituri ilegale.
In mai 2000, inculpatul a infiintat in orasul Zlatna societatea "Algeroco" SRL. Peste numai o luna, el a transferat firma la Baia de Aries, o alta localitate din zona defavorizata Apuseni. La vremea respectiva, Gelu Iancu era asociat la o alta societate din Alba Iulia, cu obiect de activitate in domeniul prelucrarii carnii. La scurt timp dupa infiintarea "Algeroco", societatea a importat peste 4.000 de porci. Gelu Iancu s-a folosit de abatorul din Alba Iulia pentru a sacrifica porcii, in timp ce in documentele oficiale a trecut faptul ca intregul proces de productie a avut loc la Baia de Aries. "Manopera infractionala a fost conceputa tocmai pentru a beneficia de scutirile acordate de lege investitiei din zona defavorizata", se precizeaza in rechizitoriul Parchetului. Operatiunile frauduloase au fost efectuate cu putin timp inainte ca partile sociale ale societatii "Algeroco" SRL sa fie concesionate unui cetatean maghiar inexistent – Tar Nandor. Ani de zile autoritatile din Alba Iulia au incercat sa dea de urma acestuia, insa nu au reusit. Se presupune ca cetateanul maghiar nu exista, avand in vedere ca citatiile instantei de judecata la domiciliul declarat al acestuia din Ungaria s-au intors fara nici un raspuns.
"Nu ma fac vinovat de savarsirea infractiunilor pentru care am fost trimis in judecata. Am fost administrator la Algeroco SRL pana in iunie 2002. (…) Nu am sacrificat animale in alta parte decat in abatorul din Baia de Aries", le-a spus Gelu Iancu judecatorilor in timpul procesului.
Sentinta Curtii de Apel, mai blanda
Curtea de Apel Alba Iulia a redus din pedeapsa aplicata de Tribunalul Alba omului de afaceri, atat pe latura penala, cat si pe cea civila. Potrivit sentintei tribunalului, pronuntata in mai 2007, Gelu Iancu ar fi trebuit sa plateasca Agentiei Nationale de Administrare Fiscala 21.235.380 lei, adica aproape 6 milioane de euro, iar Administratiei Nationale a Vamilor suma de 581.425 lei. Tot tribunalul l-a condamnat la patru ani de inchisoare cu suspendare. De mentionat ca primul tabel al creditorilor societatii "Algeroco" SRL, facut public imediat dupa intrarea societatii in faliment, in anul 2003, cuprindea sume naucitoare. Patru institutii ale statului roman solicitau recuperarea a 37,1 milioane lei (371 miliarde lei vechi), adica mai mult de 10 milioane de euro. Pana la Curtea de Apel Alba Iulia, suma a scazut de trei ori. Ramane de vazut ce se va intampla la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ultima instanta din Romania care are un cuvant de spus in acest dosar.