0.9 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialGuvernul a cedat la presiunea sindicatelor

Guvernul a cedat la presiunea sindicatelor

» Cu doua saptamani inainte de europarlamentare si cu un an inainte de alegerile generale, mai multe sindicate santajeaza Cabinetul Tariceanu pentru a obtine salarii mai mari.

» Guvernul pretinde ca-si rupe de la gura pentru a inchide gura populatiei cu pensii si ajutoare sociale mai mari.

» Analistii politici pun indrazneala sindicatelor, care s-au coalizat si ameninta cu greva generala, pe seama neputintei politice a Executivului.

Sindicatele au castigat razboiul psihologic cu Guvernul. De teama esecului electoral, autoritatile au decis aseara ca salariul minim pe economie in 2008 va creste pana la valoarea de 500 lei. Ministrul Muncii Paul Pacuraru, socoteste ca "daca anul viitor va exista o crestere economica importanta, vom reveni asupra valorii salariului minim pe economie". Un aspect hotarator pentru aceasta victorie a fost alegerea momentului. "Sunt alegeri europarlamentare si toate partidele sunt in campanie electorala. Am considerat ca toti vor o relatie buna cu alegatorii care sunt si membri de sindicat." Asa justifica Ioan Homos, secretarul general al Cartel Alfa, demersurile sindicatelor de a obtine majorarea salariului minim pe economie. Homos sustine ca despre salariul minim se discuta in fiecare an, iar "Guvernul a promis ca va lua in considerare cosul minim de consum, dar una promite si alta face".

Sindicalistii isi motiveaza indarjirea prin evolutia pe care au cunoscut-o conditiile socio-economice din 2004 si pana in prezent. Homos precizeaza ca "in perioada guvernarii Nastase, alta era situatia si cu totul altele asteptarile sindicalistilor. Acum suntem in UE si salariul minim ar trebui sa fie si el la standarde europene".
Pe de alta parte, analistii politici socotesc ca ar putea exista si o alta explicatie pentru indrazneala sindicalistilor. Sorin Ionita, director executiv la Societatea Academica din Romania, precizeaza ca "din punct de vedere politic, avem cel mai slab guvern. Sindicalistii s-au prins ca e moale si tot imping. Ministrii din guvernul PSD se mai intalneau cu sindicalistii inainte de a protesta, ii mai puneau pe cate o lista pentru Parlament. Executivul de acum nu are capacitatea de a prevedea crize". si politologul Cristian Pirvulescu este de aceeasi parere, adaugand ca "sindicatele inteleg sa-si foloseasca forta si sa-si impuna punctul de vedere fara negociere". Politicienii, in principal din opozitie, nu pierd ocazia de a fagadui sindicalistilor marea cu sarea. Liderul PSD, Mircea Geoana, le-a promis participantilor la congresul Blocului National Sindical (BNS) posturile privind formarea profesionala si capitalul uman, intr-un viitor guvern social-democrat. Geoana le-a mai promis ca formatiunea pe care o conduce va milita in Parlament pentru un salariu minim in acord cu nevoile salariatilor, argumentand ca economia romaneasca poate sustine in acest moment un salariu minim de 640 de lei. Suma se apropie de visul sindicatelor, care au inceput negocierile cu patronatele si Guvernul de la 700 de lei.
Demagogia oamenilor politici este pusa la zid de Ioan Homos: "In 2004, PSD avea un punct de vedere total opus celui de acum, din opozitie. Atunci, lozinca lor era ca Banca Mondiala si Fondul Monetar International nu le dau voie sa creasca salariile".
Pentru a-si putea permite sa majoreze pensiile si sa acorde fonduri mai mari la ajutoarele de incalzire, Guvernul a interzis institutiilor publice sa mai cumpere in acest an masini, aparate de aer conditionat si mobilier. Potrivit unor surse oficiale citate de agentia Mediafax, prin aceste economii Guvernul urmareste si diminuarea deficitului bugetar de la 2,7% la 2,4% din produsul intern brut. Ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian socoteste ca se vor strange la pusculita cam 700-800 de milioane de euro: "Am luat destule masini, destule aparate de aer conditionat".

Profesorii – in greva, Sanatatea mai asteapta

Federatia Educatiei Nationale (FEN) a declansat, incepand de ieri, conflictul de munca. In fiecare zi, cursurile vor fi intrerupte in cate un singur judet. Ieri, peste 6.000 de profesori din Sibiu au intrerupt orele, desi au ramas la serviciu pana la terminarea programului. Astazi este randul profesorilor din Caras-Severin, care vor fi urmati de cadrele didactice din Galati, Satu Mare, Timis. Conform directorului de comunicare al FEN, Dragos Neacsu, dascalii cer un contract colectiv de munca unic la nivelul invatamantului, o lege care sa excluda discrepantele dintre cadre, precum si majorari salariale de 10%. Spre deosebire de profesori, Federatia Sanitas a amanat greva de avertisment ce trebuia sa aiba loc ieri, precum si greva generala programata pentru 19 noiembrie, in conditiile in care a fost convenit un grafic de negocieri cu mai-marii Ministerului Sanatatii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă