0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăSpecialBNR: Inflatia anuala va depasi 4%. Rata dobanzii de politica monetara -...

BNR: Inflatia anuala va depasi 4%. Rata dobanzii de politica monetara – 7,5%

Banca Nationala a Romaniei a anuntat, miercuri, ca inflatia la sfarsitul anului 2007 va depasi limita superioara a intervalului de variatie de 3-5 la suta (asociat tintei de 4 la suta), se arata intr-un comunicat al BNR remis Hotnews. Totodata, Banca Centrala sustine ca se inregistreaza "o relativa incetinire a ritmului de crestere economica".

 

Banca Nationala a Romaniei a decis cresterea dobanzii de politica monetara cu 0,5%, pana la 7,5%. "CA al BNR a decis majorarea ratei dobanzii de politica monetara la 7,50 la suta pe an de la 7,0 la suta si continuarea gestionarii prudente a lichiditatii de pe pietele financiare prin intermediul operatiunilor de piata", se arata in comunicat.

 

Totodata, avand in vedere ritmul rapid in care continua sa creasca toate componentele creditului neguvernamental, CA al BNR a hotarat mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

 

Motivele care duc la schimbarea prognozei privind inflatia sunt: performantele slabe din agricultura ce au dus la cresterea pretului alimentelor, cresterea salariilor, proiectata crestere a cheltuielilor bugetare in ultima parte a anului, precum si incertitudinile legate de evolutia cursului de schimb.

 

"Media anuala a inflatiei, estimata in jurul valorii de 4,7 la suta fata de 6,56 la suta in anul anterior, indica insa o consolidare a procesului de dezinflatie in acest an", se arata in comunicatul BNR.

 

Cu toate acestea, Banca Centrala arata ca prelungirea abaterii de la tinta a inflatiei si de-a lungul unei parti a anului 2008 "tinde sa diminueze impactul favorabil al acestei consolidari si sa afecteze anticipatiile privitoare la inflatie ale agentilor economici si populatiei".

 

Consiliul de Administratie al BNR atrage atentia asupra riscurilor legate de o crestere a veniturilor insuficient sustinuta de sporuri de productivitate, majorarea cheltuielilor bugetare in perioada electorala si incertitudinile legate de atitudinea investitorilor fata de pietele emergente.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă