» Prelungirea negocierilor in cadrul Comisiei prezidentiale mixte romano-ucrainene a dus la decalarea cu peste doua ore a sedintei CSAT.
» Insula serpilor, Canalul Bastroe, vizele au fost temele aflate pe agenda vizitei oficiale la Bucuresti a presedintelui ucrainean, Viktor Iuscenko.
Diagnosticul problemelor si modalitatile de solutionare au fost stabilite, a anuntat ieri presedintele Basescu dupa aproape trei ore de discutii. La randul sau, Viktor Iuscenko a declarat ca se doreste "ameliorarea relatiilor bilaterale" si rezolvarea neintelegerilor mostenite din trecut. El a afirmat ca declaratia referitoare la exploatarea de catre Ucraina a resurselor din Marea Neagra a fost gresit inteleasa, explicand ca de fapt s-a referit la o alta zona a Marii Negre, nu la cea de langa Insula serpilor. "In ceea ce priveste obtinerea unei zone pentru dobandirea petrolului si a gazului, este vorba despre eliberarea de catre Ucraina a unui teritoriu, unei corporatii americane, a teritoriului Stramtorii Kerci, ceea ce este in alta parte a Marii Negre, pe platoul continental al Ucrainei, si probabil ca nu s-a inteles corect", a afirmat Iuscenko. El a mai afirmat ca Bastroe este un teritoriu suveran al Ucrainei, adaugand ca se angajeaza sa respecte conventiile internationale referitoare la mediu. De altfel, acest subiect a ocupat cel mai mult timp in cadrul discutiilor. Statul ucrainean are dreptul de a desfasura orice activitati considera necesar – a mai spus presedintele Ucrainei. "Am adus la cunostinta partii romane acest lucru", a spus Iuscenko. "Vom stabili o monitorizare comuna asupra tuturor proiectelor din Delta Dunarii", a spus Iuscenko, precizand ca toate aceste puncte au fost consemnate in minuta Comisiei mixte romano-ucrainene. Presedintele Basescu a afirmat ca Romania nu este interesata de a continua investitiile la combinatul Krivoi Rog, motivand ca toata industria siderurgica autohtona a fost privatizata. seful statului a subliniat insa ca partea romana doreste sa fie consultata in demersul de solutionare a problemei si sa recupereze suma de un miliard de dolari investita in combinat. "Cu siguranta, insa, cel mai important lucru nu este care va fi nivelul de recuperare pe care Romania il va avea din privatizarea combinatului, poate fi 30%, poate fi 200%, depinde de pretul de privatizare. Foarte important este, insa, sa fie o solutie echitabila pentru toti participantii la aceasta investitie", a spus Basescu. Presedintele Iuscenko a dat asigurari ca implementarea regimului fara vize pentru cetatenii romani nu gaseste nici un impediment din partea ucraineana. "Practic, chestiunea este rezolvata, raman de rezolvat chestiunile respective din punct de vedere tehnic", a afirmat Iuscenko, precizand ca, pana la sfarsitul anului, aceasta chestiune va fi solutionata.