6.1 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025
AcasăSportGuvernul PNL si-a asumat linistea baronilor PSD

Guvernul PNL si-a asumat linistea baronilor PSD

» Cabinetul Tariceanu si-a asumat raspunderea pe legea uninominalului, favorizandu-i prin principalele amendamente acceptate pe baronii locali ai PSD.
» Cea mai importanta modificare acceptata de Executiv prevede ca si presedintii de CJ sa fie alesi prin acelasi sistem de vot.
» PD si PLD au decis sa amane depunerea unei motiuni de cenzura, iar social-democratii au anuntat ca nu sustin un astfel de demers.

In fata unei sali pe jumatate goale, din care au lipsit reprezentantii PD si PLD, plus chiulangiii de rigoare, si cu intarziere de o ora, premierul Calin Popescu Tariceanu si-a asumat, in numele Guvernului, raspunderea pe legea privind introducerea votului uninominal.
Inainte de prezentarea proiectului de lege in fata camerelor reunite, Cabinetul Tariceanu s-a reunit in sedinta pentru a discuta cele aproape o suta de amendamente formulate de parlamentari. Au fost acceptate 24, dintre care cel mai important este de departe cel formulat de "alesii" PSD, potrivit caruia nu doar senatorii si deputatii vor fi alesi printr-un sistem de vot mixt, prin compensare si intr-un singur tur de scrutin, ci si presedintii de consilii judetene. Odata admisa aceasta modificare, Guvernul modifica practic, prin asumarea raspunderii, nu mai putin de patru legi: Legea pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, Legea administratiei publice locale, Legea privind statutul alesilor locali si Legea privind alegerea Camerei Deputatilor si Senatului. Dincolo de acest fapt, mai importanta este insa miza amendamentului acceptat de Guvern: o mana intinsa baronilor PSD. In conditiile unui vot uninominal, acestora le-ar creste considerabil sansele de a fi alesi, atat din perspectiva notorietatii pe plan local de care se bucura, dar si din punctul de vedere al situatiei financiare infloritoare care le-ar permite nu doar finantarea unor campanii electorale, ci chiar "influentarea" electoratului.

Modificarea a fost deja vehement contestata de democrati, care au invocat incalcarea Legii fundamentale. "Nu ne da voie Constitutia sa alegem prin vot direct presedintii de Consilii Judetene (…). Este exact cum ai alege prin vot direct presedintele Senatului sau al Camerei Deputatilor", a aratat ieri secretarul general al PD Vasile Blaga. Potrivit acestuia, prin extinderea uninominalului la presedintii de consilii judetene, "PNL incearca toate variantele pentru a supravietui", putandu-se vorbi de "inca un gest populist al Guvernului Tariceanu", in sensul acceptarii cererilor PSD pentru a ramane la putere. De altfel, PSD a anuntat ca nu va initia si nici nu va semna o eventuala motiune de cenzura.

Mai trebuie spus ca inaintea sedintei de Guvern, reprezentantii UDMR s-au pronuntat impotriva extinderii uninominalului la presedintii de CJ prin proiectul pentru care si-a asumat Guvernul raspunderea, intr-un final razgandindu-se.
PSD este direct interesat ca presedintele consiliului judetean sa fie ales prin vot uninominal in contextul in care acest partid detine presedintia mai multor consilii judetene din tara, iar in fruntea lor sunt deja celebrii baroni locali. Oameni bine cunoscuti in judetele lor, mai ales pentru afacerile dubioase si cercurile lor de influenta, ei au reusit sa controleze mediul de business, dar aflandu-se in relatii foarte bine si cu zona decizionala, indiferent de partidul care s-a aflat la putere. Astfel, sunt binecunoscuti presedintii consiliilor judetene Vrancea (Marian Oprisan), Suceava (Gavril Marza), Teleorman (Liviu Dragnea), Constanta (Nicusor Constantinescu), Arges (Constantin Nicolescu), Braila (Gheorghe Bunea Stancu). si lista poate continua.
Clarificare
Jumatate dintre mandatele de parlamentar se vor redistribui nu dupa o lista de partid, ci doar candidatilor uninominali care s-au clasat pe locurile doi si trei in respectivul colegiu uninominal.
Cerinta
PD a cerut Guvernului ca pentru alegerile europarlamentare si referendum sa fie organizate sectii unice de vot, pentru a nu se dubla costurile si pentru ca exista localitati in care nu se pot face sectii separate. S-ar ajunge la cheltuirea a 40 milioane euro "doar ca sa satisfaca orgoliul domnului Tariceanu".

Divergente
In PSD divergentele pe tema uninominalului se acutizeaza. Daca presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, indeamna la boicot, vicepresedintii, prin vocea lui Marian Sarbu, indeamna alegatorii sa se mobilizeze la urne. Ion Iliescu anunta ca nu va merge sa voteze la referendumul privind votul uninominal convocat de Traian Basescu si a indemnat chiar la boicotarea acestuia, pe motiv ca Romania n-ar fi pregatita pentru acest tip de vot. In schimb, vicepresedintele PSD Marian Sarbu a declarat ieri, dupa sedinta Biroului Permanent al formatiunii, ca liderii partidului indeamna electoratul social-democrat sa se prezinte la referendumul pentru introducerea votului uninominal. Sarbu a spus ca PSD sustine varianta de vot uninominal pe care a propus-o in 2005 si pentru care a strans un milion de semnaturi, aceeasi varianta pe care a mentionat-o si presedintele Traian Basescu in decretul prin care convoca un referendum national. Pozitia PSD in privinta motiunii este si ea clara.

Cele mai citite

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost externat din spital joi, după finalizarea "cu succes" a intervenţiei de ablaţie a prostatei, a anunţat biroul premierului,...

Data exactă de lansare a sezonului 3 din „Squid Game” ar putea fi divulgată de Netflix

Sezonul 3 al serialului „Squid Game” pare să aibă o dată exactă de lansare, posibil dezvăluită accidental de Netflix. Deși compania a anunțat oficial...

Zelenski: „Imprevizibilitatea lui Trump ar putea ajuta la oprirea războiului din Ucraina”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a exprimat optimismul cu privire la rolul pe care Donald Trump, viitorul președinte al SUA, îl poate juca în încheierea...
Ultima oră
Pe aceeași temă