5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialBanii de plastic devin de hartie

Banii de plastic devin de hartie

Pentru cei care nu au Incredere In folosirea cardului pe Internet, Visa propune o noua soluTie.

Visa le propune comerciantilor online o noua solutie de plata – 3V prepaid voucher – menita sa-i atraga in magazinele virtuale chiar si pe utilizatorii cei mai sceptici in ceea ce priveste siguranta tranzactiilor pe site-urile web.

Sunt utilizatori care prefera sa mearga intr-o agentie de turism si sa plateasca, pe langa pretul biletului de avion, un comision intre 15 si 30 de euro decat sa acceseze site-ul unei anumite companii si sa cumpere biletul de acolo cu cardul. Altii merg in marile magazine si cheltuiesc cu pana la 25% mai mult pe haine decat daca le-ar fi cumparat de pe Internet, din acelasi motiv: dupa plata pe web, li s-ar putea fura bani din contul bancar. Problema nu este numai una a romanilor, ci si a peste 55% dintre europeni, conform unui studiu realizat de o firma britanica ce se ocupa de statistici referitoare la standardele de viata ale cetatenilor UE. Pentru acestia, si nu numai, Visa a elaborat o noua metoda de plata a produselor comerciantilor online: V3 Cash. Functioneaza ca si un card bancar, dar in realitate este un voucher (chitanta) – asemanator cu o cartela de reincarcare electronica distribuita de operatorii de telefonie mobila. Singura diferenta este ca, in loc sa-ti suplimentezi creditul, platesti diverse bunuri.
Aceasta solutie pentru plati electronice poate, momentan, fi utilizata in Marea Britanie, Irlanda si Germania. Pana la jumatatea anului viitor Visa doreste implementarea sistemului si in Italia, Spania si Franta. Momentan nu s-a facut nici o precizare referitoare la disponibilitatea acestei solutii si membrilor altor state ale Uniunii Europene. "Cred ca ar fi normal ca solutia sa fie oferita celor din ultimele 12 tari aderate, unde increderea fata de platile online este mult mai scazuta decat in Vest", este de parere consultantul financiar Alex Marinescu. El crede ca romanii ar fi pregatiti pentru un astfel de sistem, mai ales ca numarul celor care vor sa realizeze cumparaturi pe Internet este intr-o continua crestere. "Insa, pana la V3 in Romania, trebuie sa ne obisnuim cu sfaturi de genul: banca noastra nu isi sfatuieste clientii sa utilizeze cardurile pe Internet", a mai adaugat specialistul.
Pentru a putea utiliza aceasta metoda, utilizatorul trebuie sa aiba peste 16 ani si sa detina un telefon mobil si o adresa de e-mail. La inceput el trebuie sa solicite un card de client, care va fi prezentat de fiecare data cand va dori sa achizitioneze vouchere 3V. Valoarea unui voucher este cuprinsa intre 10 si 200 de lire sterline, respectiv euro, la care se mai adauga o taxa de 3,5 lire/euro pentru fiecare voucher. De aceea este preferabil ca valoarea achizitionata sa fie mai mare. Fiecare voucher in parte are inscriptionat un numar unic de 16 cifre (ca si cadurile!), iar celelalte detalii necesare pentru procesarea platii – data de expirare si codul CVV2 – sunt expediate prin e-mail sau SMS, dupa cum prefera utilizatorul. In cazul in care nu toata suma de pe voucher a fost folosita, restul ramas poate fi primit inapoi, prin simpla completare a unui formular online.
Voucherele 3V pot fi folosite pe site-uri prec um amazon.co.uk, ryanair.com, easyjet.com, tesco.com, hmv.co.uk si sky.com.

» Italienii folosesc carduri preplatite

Pe piata financiara din Italia solutia 3V ar putea sa nu aiba un succes real, asta deoarece locuitorii din peninsula s-au obisnuit deja cu carduri reale, dar tot preplatite. Este vorba de un card bancar care nu are numele utilizatorului inscriptionat pe el, care nu este legat de un cont si poate fi reincarcat (in perioada de valabilitate) cu orice suma doreste utilizatorul. Emise atat sub sigla Visa, cat si a Mastercard, respectivele carduri exista de aproximativ patru ani si, in lipsa unor statistici, se estimeaza ca aproximativ 35% din italieni au folosit cel putin o singura data un astfel de card. Lansate initial ca "gift cards", ele puteau fi achizitionate pentru a fi facute cadou, insa dupa consumarea creditului de 50 sau 100 de euro ele nu puteau fi reincarcate.

Cele mai citite

Emma McKeon, cea mai decorată înotătoare din istoria Australiei, își anunță retragerea la doar 30 de ani!

Emma McKeon, simbol al excelenței în înotul mondial, a decis să își încheie cariera sportivă, după un parcurs impresionant marcat de multiple recorduri și...

Andrei Borza, decizie curajoasă! A refuzat un milion de euro din Arabia Saudită pentru a juca în Serie A

Andrei Borza, fundașul lateral stânga al Rapidului, este aproape de un transfer în Serie A, după ce a respins o ofertă uriașă din Arabia...

Sterilizarea pisicilor de rasă comună, propusă să devină obligatorie printr-un proiect de lege

Un nou proiect legislativ propus de actuala putere prevede obligativitatea sterilizării pisicilor de rasă comună, atât cu stăpân, cât și fără, similar reglementărilor în...
Ultima oră
Pe aceeași temă