-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialLovitura imobiliara langa Padurea Comorova

Lovitura imobiliara langa Padurea Comorova

Dupa ce a scapat basma curata dintr-un razboi pentru defrisarea padurii Comorova, primarul municipiului Mangaliei, Zanfir Iorgus, a reusit totusi sa instraineze 27,7 hectare din zona in favoarea unui var, Grigore Iorgus. Improprietarirea nu s-a facut direct, ci printr-un sistem organizat ca la carte. O matusa a fostului primar al Mangaliei, Nicolae Sidere, a solicitat retrocedarea a 277.316 de metri patrati; cererea i s-a aprobat, iar femeia a vandut imediat toata suprafata primita. Cumparatorul a fost Grigore Iorgus, varul primarului de Mangalia. Cei doi neaga aceasta tranzactie, chiar daca exista un Plan Urbanistic Zonal aprobat, in care Grigore Iorgus figureaza ca beneficiar pe cele 27,7 hectare.

Plan pentru un complex imobiliar de lux
Plantata acum un secol pentru a ajuta zona arida a litoralului sa respire, padurea Comorova a ajuns de ceva vreme vanat de lux pentru primarul Mangaliei, Zanfir Iorgus. Acesta a incercat in 2004 sa treaca direct la defrisarea ei pentru a construi in loc un cartier rezidential de lux. Doua organizatii nonguvernamentale s-au opus vehement si au stopat actiunea. Organizatia de Investigatii Jurnalistice si Asociatia "Mare Nostrum" l-au blocat atunci pe primarul Iorgus sa-si puna planul in aplicare. In 2006, o bucata din terenul ravnit a fost cumparat de un var al edilului-sef, Grigore Iorgus. In luna noiembrie a aceluiasi an, varul Grigore a tocmit firma "Young Arhitect Studio" SRL Bucuresti pentru realizarea unui Plan Urbanistic Zonal. Arhitectii au trecut suprafata exacta de 277.316,51 metri patrati pe trei planuri in care prezinta viitorul zonei rezidentiale de lux din statiunea Neptun, municipiul Mangalia. Constiinciosi, specialistii au inregistrat si ce se afla pe suprafata proiectata: nimic. In schimb, suprafata mentionata urmeaza sa fie transformata aproape radical. Din cei 277.000 metri patrati, doar 7% vor fi folositi pentru spatii verzi. Pe restul de teren ramas vor fi inaltate vile de lux, zone pentru servicii si comert, alei pietonale si auto.

"Consiliul Local a vandut, nu eu!"
Cercetat de DNA pentru o licitatie considerata trucata in favoarea deputatului Stelian Dutu si acuzat de presa locala ca imparte pamantul ca si cum ar fi al lui, primarul Zanfir Iorgus ne-a repezit la telefon. "Nu stiu despre ce este vorba. Nu este adevarat. Oricum, toate aprobarile de retrocedare, de concesiune sau de vanzare nu-mi apartin mie, ci Consiliului Local. La revedere!", a spus Iorgus, apoi a inchis telefonul. Un alt apel telefonic a avut acelasi "succes". Primarul a refuzat dialogul sub orice forma. A gasit oportun sa ne spuna totusi ca dusmanii ii vor raul in loc sa ne explice cum a ajuns terenul din planul urbanistic zonal in proprietatea varului sau. Sursele noastre ne-au aratat cum a fost ciorpartit plamanul verde al statiunii Neptun. "Matusa fostului primar Sidere a facut o cerere de retrocedare, iar Iorgus a facut toate demersurile pentru a se realiza aceasta actiune. Femeia a primit pamantul in padurea Comorova, apoi i l-a vandut lui Grigore Iorgus. Toata afacerea a fost realizata insa de fiul acestuia, Lucian. Se pare ca a si vandut terenul pentru a se pierde informatia ca o parte din padure a ajuns la o ruda a primarului", ne-au spus sursele noastre. Primaria Municipiului Mangalia – institutie la care am incercat sa facem verificari – nu a confirmat oficial informatiile.

Informatii de interes public cu caracter privat
Contactat telefonic pentru a lamuri situatia parcelei de 27 hectare, un reprezentant al Biroului de Presa al Primariei ne-a promis un raspuns ferm in aceeasi zi. Cand a aflat ca cererea de relatii il vizeaza pe varul primarului, a uitat de promisiune. O solicitare in scris este, probabil, analizata la aceasta ora pe toate partile, pentru un raspuns care nu a mai ajuns. Potrivit articolul 8, alineat 5, din Legea 544 privind liberul acces la informatiile de interes public, Biroul de Presa al Primariei Mangalia era obligat sa ne raspunda la solicitarea verbala pe loc sau in maximum 24 de ore. Dupa informarea consilierului de presa Sebastian Gherfi privind incalcarea legii, acesta ne-a raspuns, tot verbal, dupa trei zile.
"Terenul nu se afla in padurea Comorova, ci langa ea, pe locul in care a fost o livada. Nu pot sa va spun cine este beneficiar pentru ca sunt informatii cu caracter privat. Suprafata este insa mai mica. Doar aproximativ 11 hectare. Inca nu stiu cand a fost retrocedat terenul si cui. Acum sunt mai multi proprietari", ne-a declarat consilierul Sebastian Gherfi, care a promis ca in 30 de zile vom primi si raspuns la intreg setul de intrebari adresate in scris.

"Habar n-am unde este terenul"
Grigore Iorgus, varul bucurestean al primarului de Mangalia, este un potent om de afaceri, care are actiuni la o serie de firme de renume. Amabil, afaceristul ne-a raspuns ca are intr-adevar teren la Mangalia si ca s-ar asocia cu o firma pentru realizarea unui complex de lux. Grigore Iorgus a negat insa ca ar fi vorba de 27 hectare si sustine ca nu-si explica de ce numele sau s-ar afla in dreptul beneficiarului unei astfel de suprafete. "Habar nu am unde este terenul. Eu am cumparat impreuna cu doi baieti. Nu, nu cred ca este in padure. Probabil pe un teren arabil. Nu prea m-am ocupat de aceasta tranzactie pe care oricum nu o pot numit afacere. N-am 27 hectare, ci doar doua si alea lotizate. Nu pot sa va spun cat am platit pentru ca nu am actele in fata si, oricum, nu ma intereseaza prostiile astea. Nu are nici o legatura cu primarul", ne-a declarat Grigore Iorgus. El a recunoscut ca doar el si sotia sa sunt proprietari in acte, chiar daca terenul a fost impartit cu alte doua persoane, ale caror nume a refuzat sa le faca publice. Sursele noastre din Mangalia ne-au informat ca nu varul edilului-sef a facut afacerea, ci nepotul, Lucian Iorgus. "Schitele au fost postate pe internet de Lucian cand a scos hectarele la vanzare", ne-a mai spus una dintre surse.

1.383 de miliarde din vanzarea terenurilor
Primarul Zanfir Iorgus s-a remarcat printr-o practica neobisnuita de a realiza bugetul local. Acesta a transformat institutia intr-un fel de agent imobiliar. Aproape jumatate din bugetul Mangaliei este realizat din vanzarea terenurilor sau din concesionarea lor. Practica sa a atras o sumedenie de personalitati in zona, multe dintre ele din sfera politica. Chiar primarul este unul dintre marii cumparatori de teren. Acesta a mentionat in declaratia de avere ca are in proprietate peste 210.000 metri patrati. Neoficial insa, locuitorii Mangaliei sustin ca suprafata detinuta de edilul-sef este mult mai mare, dar actele sunt facute pe numele altor persoane sau firme. Din 2004 pana in prezent, municipalitatea a castigat din aceste afaceri cu teren 1.383,43 de miliarde de lei. In medie, bugetul municipalitatii a fost asigurat in proportie de 45% din vanzarea terenurilor. In momentul in care lipsa lichiditatilor a afectat materializarea proiectelor lui Iorgus, primarul a apelat la alte tactici: a trecut hotarari de credite prin consiliul local. Potrivit informatiilor noastre, primaria are de achitat imprumuturi la banci de circa 200 miliarde de lei vechi. Pentru a rezolva o parte din aceste probleme, Zanfir Iorgus a incercat la ultima sedinta de consiliu local sa strecoare un nou imprumut de 100 de miliarde. De data aceasta, consilierii nu au mai votat imprumutul. Situatia poate fi rezolvata partial saptamana viitoare, cand are loc licitatia pentru 48.000 metri patrati din zona industriala, la un pret de pornire de circa 18 miliarde de lei vechi.

"Free Land", un butic transformat in agentie imobiliara
Infiintata in 1999, o firma care vindea produse alimentare a ajuns acum unul dintre cei mai mari agenti imobiliari din zona. Fosta "Simidana Design" s-a transformat in 2005 in agentia imobiliara "Free Land". Condusa de sotii Daniela si Simion Muresan, societatea are de vanzare pe site (www.free-land.ro) zeci de mii de metri patrati de teren localizati in padurea Comorova. "Nu sunt chiar in padure, ci langa. Acolo au fost copaci si vii, dar a fost eliberat terenul. Nu am o portiune de 27 hectare. Cea mai mare parcela a fost de 22 hectare, care este insa fragmentata in mai multe loturi", ne-a explicat Daniela Muresan, managerul "Free Land", firma care initial a avut acelasi obiect de activitate ca firma primarului Iorgus: comertul cu alimente si bauturi. Muresan ne-a spus ca, intr-adevar, Grigore Iorgus are teren in zona, dar s-a aratat imediat circumspecta cand i-am pomenit numele. Sursele noastre ne-au explicat ca managerul firmei este in relatii destul de bune cu primarul. Coincidenta face ca agentia sa comercializeze teren exact in zona pe care era repartizat grafic terenul lui Grigore Iorgus.

» Zanfir Iorgus, un traseist politic

Stapan absolut al municipiului Mangalia, primarul Zanfir Iorgus (foto) este exemplul evident de traseism politic. Acesta a fost ales primar in 1996, an in care figura ca membru PNTCD. Iorgus a mirosit cand s-a terminat ascensiunea taranistilor si a trecut la PSD, partid pe care l-a parasit mai tarziu pentru a fi independent. Nu a trecut mult timp, iar alegerile din 2004 l-au condus spre alta formatiune politica: PD. Ultimele discutii din cadrul partidului sau l-au convins pe Iorgus sa renunte la candidatura de anul viitor pentru aceeasi functie. Potrivit deputatului Stelian Dutu, actualul primar este trecut pe lista de candidaturi la Camera Deputatilor. Decizia nu este insa batuta in cuie. In cele trei mandate de primar, Zanfir Iorgus a reusit sa adune o avere considerabila, de peste doua milioane de euro, asa cum rezulta din propria declaratie de avere.

» Pamant pentru procurori

Uns cu toate alifiile, Zanfir Iorgus se afla momentan in corzi intr-un dosar la DNA privind o licitatie in urma careia a avut de castigat seful PD Constanta, deputatul Stelian Dutu.
Pentru a indulci probabil dialogul cu procurorii, primarul a realizat rapid o expunere de motive si le-a propus consilierilor sa transmita in administrarea Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta 548 metri patrati. Teren necesar pentru un nou sediu al institutiei.
Majoritar in consiliul local, Iorgus a reusit sa treaca aceasta hotarare cu doar doua voturi impotriva.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă